poroci u porastu

Doktor Ante Bagarić o ovisnosti u doba pandemije: ‘Ovisnici nisu slabići, naučite s njima komunicirati‘

U pozadini svake ovisnosti je mentalni poremećaj, ističe psihijatar Ante Bagarić, a kako su ti problemi eskalirali u protekloj godini, porastao je broj ovisnika, ali i broj novih droga.

U proteklih godinu dana, dakle od početka pandemije, broj ovisnika u Hrvatskoj narastao je za čak deset posto i sad ih je oko 400.000, rekao je dr. Ante Bagarić, pročelnik Klinike za ovisnosti psihijatrijske bolnice Vrapče, koji je te poražavajuće podatke iznio u emisiji "Bez brige" na portalu gloria.hr. Poznato je da svaki stresor dovodi do pogoršanja bolesti i pojave novih komplikacija, a pandemija je stresor dugog trajanja te je, zajedno s potresom, dovela ovisnike u stanje anksioznosti i emocionalne nestabilnosti. Svemu tome pridonijela je smanjena dostupnost zdravstvene službe.



- Kod ovisnika je u posljednjih godinu dana došlo do smanjenja komunikacijskih sposobnosti, empatije, povezanosti, mogućnosti održavanja apstinencije, motivacije za nastavkom tretmana i funkcioniranja na važnim životnim područjima, zbog čega su u porastu sve četiri ovisnosti: alkohol, droga, kockanje i, najviše, internet - ističe profesor Bagarić. Pandemija je, očekivano, pridonijela i pojavi nekih novih droga - prema informacijama do kojih su došle organizacije za suzbijanje zloporabe droga, čak ih se 800 pojavilo u krizi.

Čitajte i: Profesor Ante Bagarić: ‘Ovisnika je sve više! Ovisnost jest teška bolest, ali izlječiva‘

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- Osoba s teškim psihičkim poremećajem cijeli svoj ovisnički život provede tragajući za “formulom sreće”, za kombinacijom psihoaktivnih tvari uz koju bi mogla neprestano biti sretna, a uz to i uspješna. Nažalost, nove droge koje su se pojavile su jače, opasnije i smrtonosnije - napominje naš sugovornik. Naglašava kako su ovisnici ranjiva skupina i ne treba puno da ih se izbaci iz ravnoteže, a najveći problem je stigma slabića koja ih prati.

Čitajte i: Psiholog Matej Sakoman: ‘Tvrtka treba osigurati psihološku pomoć svakom zaposleniku‘

image

BORIS KOVACEV/CROPIX

- Oni su slabići onoliko koliko i osobe koje imaju dijabetes ili astmu. Bolesni ljudi nisu slabići. Ovisnici imaju velike poteškoće s verbaliziranjem vlastitih potreba, ideja, misli i emocija. To dovodi do nerazumijevanja u obitelji te posljedično do daljnjeg razvoja ovisnosti. Zato je važno da cijela obitelj nauči kako komunicirati, jer potiskivanje emocija dovodi do emocionalne invalidnosti. Naime, u podlozi svake ovisnosti leži neki mentalni poremećaj. Zato moramo naučiti pružati ruku drugima, time ćemo naučiti i primiti pomoć ne srameći se, jer ona je potrebna i najvećim terapeutima - zaključuje Ante Bagarić.

Linker
13. travanj 2024 04:13