Vedran Peteh / Cropix
Kreativna zona

Napustila je siguran posao i zavezala čvor sretnog života koji je nazvala Knots and Rainbows

U želji da što više vremena provodi s kćerkicom Ellie, ekonomistica Ana Delač Brebrić napustila je stalan posao, naučila tehniku makramea i pokrenula vlastiti brend stvari za dom, donosi magazin Gloria IN.

Prije samo pola godine Ana Delač Brebrić (34), diplomirana ekonomistica iz Donjeg Dragonošca pokraj Zagreba, nije ni znala što je to makrame. Ta starinska tehnika vezanja čvorova, vrlo popularna 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, u posljednje vrijeme ponovno je u trendu, osobito u interijerima uređenim u boho stilu. A odnedavno Ana ima vlastiti brend stvari za dom Knots and Rainbows izrađenih - tehnikom makramea, zahvaljujući kojem je napravila potpuni zaokret u životu.

Vedran Peteh / Cropix
Prije samo pola godine diplomirana ekonomistica iz Donjeg Dragonošca pokraj Zagreba, nije ni znala što je to makrame

- Godinama sam radila kao prodajna agentica u turizmu, no otkad sam prije godinu i pol sa suprugom Domagojem dobila kći Ellie, moji su se prioriteti promijenili. Željela sam više vremena provoditi s djetetom i, kako se bližio kraj rodiljskog dopusta, razmišljala sam o tome što bih mogla raditi od kuće. Na internetu sam slučajno naišla na makrame i oduševila se, a kad sam fotografiju pokazala mami, rekla mi je da ga je i ona u mladosti izrađivala. Jedno jutro sam se probudila i odlučila da je to to - dajem otkaz i pokrećem vlastiti posao - govori Ana.

zagreb 17.09.2020
Knots and Rainbows - anita, domagoj i mala ellie brebric
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Cropix
Ana i njezina kći Ellie

Naravno, nije sve bilo tako jednostavno. Da nije bilo podrške supruga Domagoja, poduzetnika, teško bi uspjela ostvariti svoj san, a i počeci su bili teški. Ana je svaki dan ustajala u pet ujutro i svladavala čvorove dok se Ellie ne probudi, a educirala se iz knjiga i online tutorijala.

Vedran Peteh / Cropix
Riječ makrame dolazi od arapske migramah, što znači ukrasne rese ili izvezeni veo

- Trebala su mi dva-tri tjedna da naučim vezati jednostavne čvorove, a danas ih koristim dvadesetak. Prva stvar koju sam izradila bila je “duga” za Ellienu sobu, pa odatle i naziv brenda. Odmah mi je bilo jasno da je to posao koji ima potencijala, ali me prije svega privuklo veselje i zadovoljstvo koje sam osjećala dok radim. Vezanje čvorova je vrlo opuštajuć i meditativan posao jer ih u sebi stalno morate brojati. Postoje razne tehnike unutar makramea, no ja radim isključivo rukama, stojeći uz stalak sa špagama - objašnjava Ana.

Vedran Peteh / Cropix
Tehnikom makramea, Ana je napravila potpuni zaokret u životu

Inače, riječ makrame dolazi od arapske migramah, što znači ukrasne rese ili izvezeni veo. Tehnika je nastala u 13. stoljeću u arapskim zemljama, a njom su se u to vrijeme najčešće izrađivale tapiserije i zidne dekoracije. Danas se radi svašta pa tako Ana osmišljava visilice za biljke, podmetače za čaše, vrećice za boce, ukrasne “sovice” i “kaktuse”, velike zidne dekoracije, privjeske za ključeve, oznake za nalaženje stranice u knjizi, držače za prostirke za jogu pa čak i “lebdeću” policu.

Vedran Peteh / Cropix
Svoje radove prodaje na Facebooku za cijenu od 50 do 600 kuna

U poslu joj pomaže otac, koji je stolar pa osigurava stalni priljev obrađenih grana drena, trešnje i breze, koje Ana koristi kao držače za radove. Zasad ih prodaje na Facebooku i Instagramu, a standardne cijene se kreću od 50 do 600 kuna.

Prima i specijalne narudžbe, poput one da napravi veliku zidnu dekoraciju, koja visi na - jelenjem rogu.

zagreb 17.09.2020
Knots and Rainbows - anita, domagoj i mala ellie brebric
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Cropix
stvari za dom Knots and Rainbows

Iako se u izradi makramea mogu koristiti razni materijali, poput vune, jute, konoplje, pamučnih špaga, žica i kože, Ana trenutačno upotrebljava recikliranu pamučnu špagu.- Najviše volim raditi ukrasne duge za dječje sobe jer su pune optimizma i vraćaju me u djetinjstvo, no najprodavanije su visilice za tegle s biljkama. Zato sam nedavno izradila cijelu kolekciju u plavim nijansama inspiriranu morem. Za jednu mi treba sat vremena, no zahtjevnije zidne dekoracije traže i po pet-šest sati rada - kaže Ana, koja je puna planova za budućnost.

Vedran Peteh / Cropix
U izradi makramea Ana koristi recikliranu pamučnu špagu, a njen otac koji je stolar osigurava joj stalni priljev obrađenih grana drena, trešnje i breze

U posao želi uključiti i mamu Zrinku, koja će šivati unutrašnjost mrežastih torbica za kupnju.

U planu je izrada stolnjaka, nadstolnjaka, jastučnica, dječjih zidnih dekoracija s pandom, zekom, medvjedićem...

zagreb 17.09.2020
Knots and Rainbows - anita, domagoj i mala ellie brebric
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Cropix
Ana ima vlastiti brend stvari za dom Knots and Rainbows

- Posao odlično napreduje pa ćemo uskoro morati napraviti i webshop. No, ono što mene najviše veseli je osobna ispunjenost i sreća jer nekome uljepšavam dom - kaže Ana Delač Brebrić.

ČITAJTE I:

Zavladao je 'zauzdani' konzumerizam: Jednostavnost i minimalizam kao zalog za bolju budućnost!

Ured iz snova nalazi se u Dubrovniku. Osvojio nas je na prvu, drugu, a i treću

Inovacija mame i kćeri! Na ovim antialergijskim prostirkama mogu spavati klinci i kućni ljubimci

Linker
06. travanj 2024 02:17