Danijel Soldo / CROPIX
Ideja za 5

Svjetlosna bajka talentirane Brođanke: Unikatne i originalne lampe izrađuje sama po narudžbi

Gordana Ćosić izrađuje unikatne lampe čiji šareni uzorci unose vedrinu, a nazvala ih je prema omiljenom liku iz dječje priče.

Nema boljeg načina za brzi makeover prostora od kupnje lampe upečatljivog dizajna. Upravo takve - živih boja, najčešće cvjetnih uzoraka, koje odišu vedrinom i veseljem - izrađuje ekonomistica Gordana Ćosić, vlasnica branda Gita lampe i sjenila.

- Danas svjetiljke sve više postaju dekorativni element u uređenju interijera, nisu više samo tijela koja pružaju rasvjetu. Naravno, ako volite lampe s karakterom, a ne one jednostavne bež i bijele koje se stapaju s okolinom. Oduvijek me zanimalo uređenje interijera, posebno način na koji im toplinu daju razni izvori svjetla. Kad sam prije sedam godina preuređivala svoj dom, krenula sam u iscrpnu potragu za idealnom lampom - i nisam je pronašla. Htjela sam da bude nešto posebno, drugačije, a toga nije bilo u trgovinama. Zato sam uzela jednu staru svjetiljku i sama je preuredila, a rezultat je oduševio i mene i moje ukućane - kaže Gordana, koju je to ponukalo da se dodatno educira o izradi lampi.

Slavonski Brod, 220620.
Gordana Cosic u svom stanu proizvodi sjenila i lampe.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Gordana svjetiljke izrađuje po narudžbi, a kupci mogu birati dimenzije sjenila, vrstu postolja, boju, visinu i uzorak.

Ispočetka je gledala tutorijale i pratila forume na internetu, a nakon toga nabavila knjige s malim tajnama i savjetima iskusnih kreativaca. Broj izrađenih rasvjetnih tijela je rastao, a oduševljene prijateljice kojima ih je darovala počele su je nagovarati na prodaju. Prilika se ukazala na jednom sajmu u njezinu rodnom Slavonskom Brodu, nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Na krilima pohvala nastala je Gita, brand koji je dobio ime prema junakinji knjige “Šegrt Hlapić” Ivane Brlić-Mažuranić .

"Uzela sam jednu staru svjetiljku i sama je preuredila, a rezultat je oduševio i mene i moje ukućane".

Tajna iza bajkovitog imena

- Zavoljela sam Gitu još kao osnovnoškolka. Uvijek sam je zamišljala kao umiljatu, nasmijanu djevojčicu u šarenim haljinicama i vjerujem da ona najbolje opisuje duh i poruku mojih lampi. Vjerujem da izbor svjetiljke govori o karakteru i temperamentu kupca, a moje najčešće kupuju maštovite, kreativne i romantične žene - otkriva Gordana.

View this post on Instagram

Colors in the night. . . . #gitalampeisjenila #gitalampshade

A post shared by (@gita_lampeisjenila) on

S vremenom je u posao uključila cijelu obitelj. Njezin suprug Josip, inače medicinski tehničar, postao je stručnjak za struju, kći Barbara, studentica marketinga, preuzela je vođenje društvenih mreža, a sin Hrvoje, informatičar, upravo radi na izradi web stranice. Dok ne bude gotova, svjetiljke se mogu naručiti na Facebook profilu Gita lampe i sjenila.

Vremena potroši koliko treba

Velika je prednost i to što kupci, među brojnim ponuđenim dezenima i postoljima, mogu birati što točno žele.

- Njihov je izbor dimenzija sjenila, vrsta postolja, boja, visina i dezen. Lampe izrađujemo isključivo po narudžbi, a najtraženije su one cvjetnih uzoraka, kakve i sama najviše volim. Inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe, a pogotovo u prirodi. Strastvena sam planinarka i pogled na rascvjetane livade na Velebitu uvijek me oduševi. Uz to, redovito pratim nove trendove u uređenju interijera pa svoje lampe bojom i dizajnom povremeno prilagodim onom što je “in” te sezone. No, to nije garancija uspjeha jer se, primjerice, moderne lampe s geometrijskim uzorcima kupcima nisu svidjele. Zato ne robujem slijepo trendovima, nego radije gradim prepoznatljivost vlastitog brenda - ističe Gordana, koja je u međuvremenu proširila asortiman na lustere i započela suradnju s više dizajnera interijera.

Njezina sjenila “obučena” su u prirodne, prozračne materijale - najčešće lan, mješavinu pamuka i lana te šantung svilu.

Nabavlja ih iz Njemačke i Hrvatske, a dio drvenih postolja izrađuje se prema njezinim zamislima u stolariji u Slavonskom Brodu.

- Za izradu jedne lampe potrebno mi je od nekoliko sati do nekoliko dana. Posebno osjetljiv dio izrade je lijepljenje tkanine na vatrootpornu foliju. Za to je potrebno imati mirne ruke i biti potpuno koncentriran, jer pogreška od jednog milimetra može pokvariti sve - napominje Gordana Ćosić.

Cijena njezinih radova je od 300 do 550 kuna za stolne, a od 800 do 1500 za podne lampe, dok su lusteri između 350 i 1000 kuna.

Prolitajte i:

Hrabro je nastavila obiteljsku tradiciju: Izrađuje zelene inkubatore, a iza svega je plemenit cilj

Zagrebačka prevoditeljica našla je sjajan hobi: Prešano cvijeće pretvara u predivne zidne dekoracije

Cijenjena keramičarka sama iskopava glinu: 'Čim sam je osjetila među prstima, zaljubila sam se'

Na korak ka ekološkoj održivosti: Kutije za televizore od sad možete iskoristiti za izradu pokućstva

Mirjana Mikulec pokazala nam je svoju spavaću sobu i otkrila kako postići eleganciju bez puno ulaganja

Linker
19. travanj 2024 10:14