KULTURNO UZDIZANJE

Bogati program HNK u Rijeci! Popularne polke, valceri i opere za spektakularno otvorenje nove sezone u kazalištu

Ulaznice za oba programa predsezone mogu se nabaviti online od 1. rujna, a na blagajni “Zajca” od 3. rujna.

Nakon ljetne stanke uskoro se ponovno podiže zastor na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Program započinje predsezonom, dvodnevnim glazbeno-scenskim uvodom u novu kazališnu sezonu, u petak 10. rujna i subotu 11. rujna 2021.

Prva je na programu, s početkom u 20 sati, opera koja je snažno "dotakla srca publike", Puccinijeva "Madama Butterfly" nastala u suradnji s HNK-om Split, redatelja Dražena Siriščevića. Ulogu mlade Japanke Cio-Cio San pjevat će prvakinja Kazališta Anamarija Knego, a lakomislenoga časnika američke mornarice Pinkertona utjelovit će kazališni prvak Aljaž Farasin. U ulozi Suzuki nastupit će Ivana Srbljan, a ulogu Sharplessa pjevat će Robert Kolar. Ostale će uloge tumačiti Marko Fortunato, Saša Matovina, Slavko Sekulić, Dario Bercich i ostali. Izvedbom opere će ravnati energični mladi virtuoz, šef-dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra Valentin Egel.

image
NK Ivana pl. Zajca
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

“Publika je dobila operu klasičnih formi i primamljivih slika, sa sjajnim pjevačkim izvedbama”, ocijenila je glazbena kritičarka Gloria Fabijanić Jelović za Radio Rijeku nakon premijere opere. Predstava snažne i duboke emotivnosti te velika uspješnica riječke Opere, pravi užitak za uho i oko, potom je ovjenčana Nagradom publike “Boris Papandopulo” za najbolju predstavu u opernom programu sezone 2019./2020. dok je Anamariji Knego za ulogu Cio-Cio San pripala Nagrada publike “Štefanija Lenković” za najbolju opernu žensku ulogu.

Dan nakon „Butterfly“, u subotu 11. rujna u 20 sati, na riječkoj će sceni nakon dosta godina nastupiti Opera i balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane s atraktivnim koncertnim programom koji će donijeti ozračje veselja i radosti gotovo poput popularnih novogodišnjih koncerata. Gala koncertom dirigirat će zapaženi slovenski maestro Marko Hribernik, a na programu su arije i dueti iz opereta, komičnih opera i komičnih španjolskih zurzuela što ih potpisuju Strauss, Lehár, Offenbach, Bernstein, Smetana, Chapí, Fernández Caballero i drugi.

image
DRAZEN SOKCEVIC

Spomenimo samo neke poput „Šišmiša“, „Vesele udovice“, „Zemlje smiješka“, „Prodane nevjeste“... Kao solistice i solisti, uz orkestar ljubljanskog SNG-a, nastupit će redom zvijezde slovenske operne scene, sopranistice Urška Arlič Gololičič i Urška Breznik, mezzosopranistica Nuška Drašček, bariton Jože Vidic te slovenski tenor, prvak riječkog HNK Aljaž Farasin.

Čitajte i: Veliki uspjeh Dalibora Matanića! Prva hrvatska serija nagrađena na najznačanijem festivalu serija na svijetu

Na programu će se naći i vječno popularne polke i valceri Johanna Straussa II. poput primjerice brze polke „Eljen a Magyar!“ ili pak valcera „Frühlingsstimmen“ uz nastupe baletnog ansambla u koreografijama glasovitog Roberta Zanelle. Ulaznice za oba programa predsezone mogu se nabaviti online od 1. rujna, a na blagajni “Zajca” od 3. rujna. Ulaz će biti moguć isključivo uz predočenje covid potvrde.

Linker
16. travanj 2024 09:17