Proglašeni najbolji

Dobitnici nagrada za najbolja ostvarenja: Kralj Edip najbolja predstava HNK Rijeka u prošloj sezoni

Nakon prebrojavanja glasova i struke i publike odlučeno je koje su predstave, a koje umjetničke izvedbe najbolje od izvedenog u riječkom ‘Zajcu‘ za prošlu sezonu.

Sofoklov "Kralj Epid“ u adaptaciji i režiji Luciana Delprata najbolja je predstava HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020. odnosno dobitnica Nagrade "Đuro Rošić“ za najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone. Ova igrano-lutkarska predstava nastala u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka ujedno je i najbolja predstava u cjelini Hrvatske drame što joj je donijelo i Nagradu "Zlata Nikolić“. Najbolji koncert prošle sezone, kojem odlazi Nagrada "Lovro pl. Matačić“ je Mahlerova Druga simfonija - "Uskrsnuće“ pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a. Tako je odlučila publika koja je glasanjem za svoje favorite, šesti put za redom, donijela odluke o najboljim umjetničkim ostvarenjima u programu "Zajca“ protekle kazališne sezone.

image
Kralj Edip, predstava.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Prema glasovima publike za najbolje ostvarene uloge u ansamblu Hrvatske drame nagrađeni su Olivera Baljak Nagradom“Andreja Blagojević“ za ulogu Živke Popović u predstavi "Gospođa ministarka" i ulogu Mamme Flore u predstavi "Vježbanje života - drugi put"te Edi Ćelić Nagradom "Galiano Pahor“ za ulogu Avijatičara u predstavi "Mali princ".

Najbolja predstava Talijanske drame, dobitnica Nagrade "Giulio Marini“, je "Il bonsai ha i rami corti / Bonsai ima kratke grančice“ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema u režiji Giuseppea Nicodema.

image
Olivera Baljak kao 'Gospođa ministarka'.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Za najbolje su uloge u ansamblu Talijanske drame nagrađeni Serena Ferraiuolo za ulogu Stefanije Laganini u predstavi "Bonsai ima kratke grančice“ i ulogu u "Deset minuta do kraja svijeta“ u omnibusu "Prva komedija“ što joj donosi Nagradu "Gianna Depoli“ te Giuseppe Nicodemo kojem za uloge Bruna, Mladog Francovicha i D’Annunzija u predstavi “Vježbanje života - drugi put” i za ulogu Poslovnog čovjeka u predstavi "Il piccolo principe/Mali princ”, odlazi Nagrada "Raniero Brumini“ .

image
Giorgio Surian kao Scarpia u Tosci.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Najbolja predstava u opernom programu, dobitnica Nagrade "Boris Papandopulo“, prema odluci riječke publike je predstava "Madama Butterfly“ Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića. Anamarija Knego je za uloge Cio-Cio-San u predstavi "Madama Butterfly" i Kleopatre u predstavi "Julije Cezar u Egiptu-iznova“ dobila Nagradu publike "Štefanija Lenković“ za najbolju žensku, a Giorgio Surian za ulogu Scarpije u operi "Tosca“ Nagradu publike "Milan Pichler“ za najbolju mušku opernu ulogu.

image
Tea Rušin u predstavi 'Plamteća voda'.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Nagrade po sudu publike

Nagrada publike "Boris Papandopulo“ za najbolju baletnu predstavu dodijeljena je predstavi "Plamteća voda“ na glazbu Juliena Tarridea, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Nagrađeni baletni umjetnici su Tea Rušin, dobitnica Nagrade "Olga Orlova“, za vodeću ulogu u predstavi "Čipka“ i dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u predstavi "Plamteća voda“ te Tilman Patzak, dobitnik Nagrade "Joža Komljenović“, za ulogu Orašara u baletu "Orašar" i dominantnu umjetničku razinu prisutnosti u predstavama "Čipka“ i "Plamteća voda“.

image
Elena Brumini kao Evita.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Nagradu publike "Slavko Šestak“ za najbolju ulogu u mjuziklu dobila je Elena Brumini za ulogu Evite u mjuziklu "Evita“, a Nagrada "Sarah Bernhardt“ za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice odlazi Nevi Rošić za uloge Neve Rošić i Mafalde u predstavi "Vježbanje života - drugi put".

Zbog novonastale epidemiološke situacije, dodjela nagrada koja nose imena istaknutih umjetnica i umjetnika riječkog Kazališta, neće moći biti upriličena kako je ranije planirano već će u subotu 21. studenoga, prigodom Noći kazališta, biti uručene nagrade odnosno plakete samo najboljima u programu Baleta, te nagrada najboljoj gostujućoj umjetnici.

image
Neva Rošić u predstavi 'Vježbanje života - drugi put'.
DRAZEN ŠOKČEVIĆ

Nagrade za najbolja ostvarenja u Operi, kao i za najbolji koncert, bit će uručene dobitnicima u petak, 27. studenog nakon simfonijskog koncerta "Musorgski, Čajkovski“, a nagrade za najbolja ostvarenja Hrvatske i Talijanske drame, kao i ona za za najbolju predstavu u cjelokupnoj prošlosezonskoj produkciji „Zajca“ te najbolju ulogu u mjuziklu bit će pak dodijeljene nakon premijere predstave "Decameron“ u novom terminu početkom prosinca.

Linker
17. travanj 2024 00:37