nešto drukčija

Dodjela Zlatnih globusa zbog prošlogodišnjeg skandala održana iza ‘zatvorenih vrata‘: Pobjedu odnijela ‘Priča za zapadne strane‘

Zbog prošlogodišnjih kontroverzi, Udruženje hollywoodskih stranih novinara je dodjelu prestižne filmske nagrade održalo bez televizijskog prijenosa, a pobjednici su proglašeni putem društvenih mreža i na web-stranici Zlatnih globusa.

Televizijska kuća NBC, koja je godinama emitirala dodjelu prestižne filmske nagrade Zlatni globusi, ove godine je odlučila suprotno i to zbog kritika prošle godine na račun Udruženja hollywoodskih stranih novinara ili HFPA-e, koje inače organizira ovaj događaj.

Naime, organizatori iz Udruženja kritizirani su da su djelovali s upitnom etičkom politikom i bez ćlanova afroameričkog podrijetla, odnosno tamnije boje kože. HFPA je potom proširila i diverzificirala svoje članstvo, no dodjelu je morala održati iza zatvorenih vrata na Beverly Hillsu,a dobitnici su objavljeni na društvenim mrežama i službenom webu Zlatnih globusa.

Ova dodjela je svojevrsna uvertira u Oscare jer te pobjednici na Zlatnim globusima često kokuriraju i za nagrade Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Dobitnici Zlatnih globusa

Veliki uspjeh postigao je remake filma "West Side Story" (Priča sa zapadne strane) redatelja Stevena Spielberga. Dobio je nagradu za najbolji mjuzikl ili komediju, a zvijezda filma Rachel Zegler nagrađena je za najbolju filmsku glumicu u mjuziklu ili komediji.

image

Ansel Elgort u filmu "West Side Story".

MOVIESTORE COLLECTION LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko su finalisti najveće medijske nagrade u Hrvatskoj? Započeo je drugi krug glasanja, a konkurencija je velika!

Nadalje, Nicole Kidman dobila je nagradu za najbolju glumicu u drami "Being the Ricardos", a najbolja drama proglašena je "The power of the dog" (Šape pasje) .

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Will Smith za ulogu u filmu "Kralj Richard", a Andrew Garfiled za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji za ulogu u filmu "Tick, tick...BOOM."

image

Benedict Cumberbatch i Kodi Smit-McPhee u filmu "The Power of the Dog".

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jane Campion za film "The power of the dog", a najboljim filmom na stanom jeziku proglašen je japanski "Drive my car".

Linker
24. travanj 2024 05:21