novo izdanje

Kultna zbirka priča autora pjesme "Frida" nije ostarjela ni dana: Četrdeset godina Čudovišta

Davor Slamnig zbirku priča "Čudovište" prvi put objavio 1980. godine u izdanju CDD-a. Knjiga je ubrzo po objavi stekla kultni status, a njezina je autora prometnula u jednog od najutjecajnijih autora kratke priče osamdesetih…

U pogovoru knjige Tanje Tolić stoji: "U Slamnigovim pričama šankovi oživljavaju i žderu šankerice, kreveti prijete progutati ljubavnike, a partvišima izrastaju zubi - nije bilo lako voljeti u osamdesetima, ali se moglo voditi ljubav kroz prostor/vrijeme, s pomoću glazbe. Mnoge priče govore upravo o ljubavi koja je u Slamnigovoj verziji i lijepa i tužna, premošćuje vrijeme i izaziva egzistencijalne potrese, dirljivo je romantična (Cajger na cajgeru) i brutalno realistična (Neobično lijepa misao). Pored muško-ženskih odnosa, autor se bavi i banana-traumama iz djetinjstva, krizama identiteta, razlikovanjem sebe od drugoga, glazbom koja magično manipulira stvarnošću, ponekad miješa poeziju i prozu kao pivo i lozovaču („efekt je snažan, ali nezdrav“), a sve je to uronjeno u humor čiji je smisao „u tome da se neka neugodna istina izreče i da onda ljudi shvate da se ona tiče i njih"…

Čudovište je u mnogo čemu demonstracija spisateljske moći, gladi za svijetom i luđačke znatiželje.

U ovih četrdeset godina nije ostarjelo ni dana!

Davor Slamnig rođen je 13. ožujka 1956. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Glazbenu školu i Filozofski fakultet, navodno, nije završio. Školovao se i u SAD-u, u Bloomingtonu, u saveznoj američkoj državi Indiani i u Chicagu. Za zbirku priča Čudovište (1980.) dobio je Nagradu 7 sekretara SKOJ-a. Objavio je još zbirke priča Qwertzu i Opš (1983.) i Krumpirova rodbina (2005.)

image
Davor Slamnig
Jana Slaming

Za svoj prvi roman Topli zrak (2002.) dobio je godišnju nagradu Jutarnjeg lista. Usporedo s književnošću Davor Slamnig bavi se i glazbom. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je član grupe Buldožer. Godine 1982. objavio je album Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, a pisao je glazbu i za popularni radijski serijal Milan Blenton.

Autor je i pjesme Frida koja je dio uobičajenoga repertoara Psihomodo popa.

Neki su kritičari svojedbno išli tako daleko da su "Čudovište" proglašavali "jednom od najduhovitijih pa i najluđih knjiga svekolike hrvatske književnosti".

Uvjereni smo da će "Čudovište" i danas pobuditi interes najšire čitateljske publike.

Linker
25. travanj 2024 14:33