Press/Marin Tironi/PIXSELL
Uskoro preuzima dužnost

Na čelu Ansambla LADO iduće će četiri godine biti novi umjetnički voditelj

Između tri kandidata koja su se javila na natječaj, Upravno vijeće početkom je mjeseca izabralo etnologa i povjesničara, nekadašnjeg Ladova plesača i pjevača solista - Krunoslava Šokca da u idućem mandatu vodi naš cijenjeni ansambl.

Upravno vijeće Ansambla LADO, na sjednici održanoj početkom ožujka ove godine, većinom je glasova izabralo novog umjetničkog voditelja plesnog ansambla nacionalnog statusa Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač - solist i bivši umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu.


Četverogodišnji mandat

Upravno vijeće izabralo je Krunoslava Šokca između tri kandidata koja su se javila na natječaj. U obrazloženju Odluke Upravnog vijeća stoji kako četverogodišnji program Krunoslava Šokca, koliko i traje mandat umjetničkog voditelja, koncepcijski, repertoarno i izvedbeno najcjelovitiji, te da će najbolje prezentirati plesnu, glazbenu, likovnu i literarnu hrvatsku narodnu baštinu.

Tri su temeljna principa, kaže Krunoslav Šokac, po kojima bi ubuduće trebao funkcionirati Ansambl LADO - tradicija, suvremenost, izvrsnost.


Njegovo viđenje ansambla

LADO je izniknuo iz tradicije - specifični segmenti baštine (ples, glazba, tradicijsko odijevanje) u fokusu su njegovog djelovanja, a tradicijom, prepoznatom i priznatom u nas i u svijetu su, u njegovih punih 70 godina postojanja, postali i principi zagrebačke škole folklora, odnosno scenska primjena koja u velikoj mjeri uvažava plesne, glazbene i odjevne, tradicijom uvjetovane, obrasce. Činjenica da je Hrvatska svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara dodatno obvezuje Ansambl LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno - plesnih fenomena.

Suvremenost podrazumijeva unapređenje produkcije (scenografija, rasvjeta, ozvučenje) i korištenje novih tehnologija (multimedijalni umjetnici, world music), praćenje trendova u drugim izvedbenim umjetnostima, te uključivanje u aktualnu kulturnu scenu kroz projekte kojima će se LADO dodatno pozicionirati kao jedinstveni kulturni brand.

Izvrsnost je kategorija koja je od osnutka Ansambla do danas imperativ. Velike izvođačke mogućnosti jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla treba dodatno usmjeravati k još većoj izvrsnosti koja se ogleda ne samo u koncertnim izvedbama kao "finalnom proizvodu", nego i u pažljivom kreiranju različitih programa, edukativnim aktivnostima, uvjetima i organizaciji rada izvođačkog dijela i popratnih službi, dobroj međusobnoj komunikaciji svih zaposlenika te vrhunskim pozornicama i produkciji na kojima treba inzistirati. Sve su to faktori bitni za postizanje krajnjeg cilja: LADO = centar izvrsnosti!

Krunoslav Šokac dužnost umjetničkog voditelja preuzet će sredinom travnja ove godine.


ŽIVOTOPIS: Krunoslav Šokac iz Baranjskog Petrovog Sela rođen 1978. godine u Osijeku. Diplomirao je etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač solist. Od 2016. do 2017. umjetnički je direktor FA Linđo - Javne ustanove u kulturi Grada Dubrovnika, a od 2017. zaposlen je u Školi za klasični balet - Odjel za narodne plesove. Član je Hrvatskoga etnološkog društva, Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Matice hrvatske, te stručni suradnik Hrvatskog sabora kulture. Voditelj je i suradnik brojnih amaterskih folklornih skupina.

Linker
16. travanj 2024 00:43