HRVATSKI DIZAJNERI U AKCIJI

Plakati koji su podigli Hrvatsku na noge objedinjeni izložbom

Ove srijede, 29. lipnja u HDD galeriji (Boškovićeva 18, Zagreb) s početkom u 20 sati otvara se izložba “Hrvatski dizajneri u akciji” posvećena zanimljivoj akciji koja je ujedinila hrvatske dizajnere u davanju podrške inicijativi Hrvatska može bolje. Tim je povodom nastala nekolicina društveno angažiranih plakata koje je zadovoljstvo vidjeti i danas.

Spomenuta inicijativa 1.lipnja ove godine organizirala je masovne prosvjede na koje se odazvalo preko 40 000 ljudi, a bio je to povod za dizajnersku akciju koju su pokrenule Tatjana Bartaković (dizajn menadžerica) i Iva Babaja (dizajnerica i prethodna Predsjednica Svjetskog savjeta za dizajn (ico-D) koje su uspjele oko sebe okupiti brojne renomirane hrvatske dizajnere i dizajnerice – na poziv ih se odazvalo 30-ak, a još puno više pridružilo joj se tijekom njenog trajanja.

Plakati koji su nastajali tijekom nekoliko dana uoči prosvjeda nosili su poruke o važnosti obrazovanja, kao i o pogubnosti neznanja, o otporu političkim pritiscima na struku u odlukama ključnim za budućnost društva u kojem živimo, ali i o društvenoj odgovornosti i društvenom poslanju dizajna kao profesije. Ti plakati ponijeli su iznimno uspješnu kampanju koja je naišla na sjajan odjek u javnosti, a u konačnici su, preseljeni na transparente, postali i sastavni dio masovnog prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu. Akciju je od prvog trenutka formalno podržalo i Hrvatsko dizajnersko društvo, kao i inicijativa Kulturnjaci 2016. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja 2016.

Linker
19. travanj 2024 11:46