Goran Mehkek / Goran Mehkek CROPIX
novi početak

Povratak u zagrebački HNK uz gala večer Opere

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, nakon više od dva mjeseca što je bilo zatvoreno, ponovno će 26. svibnja otvoriti svoja vrata gledateljima i nastaviti sezonu ekskluzivnim koncertom u izvedbi prvakinje Opere Valentine Fijačko Kobić te zbora Opere zagrebačkoga HNK.

"Prvi koncert unutar zgrade kazališta, nakon što ansambl Opere još nastupa u zagrebačkim kvartovima, emotivan je događaj kako za gledatelje tako i za izvođače," istaknula je intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč.

"Iznimno smo uzbuđeni zbog ponovnog otvaranja kazališta. Zatvoriti kazalište traumatičan je čin, napose u vremenu kada nismo znali kada ćemo ga, i pod kojim uvjetima, ponovno moći otvoriti. Stoga se zajedno s našim umjetnicima i našom publiku veselimo novom početku", rekla je Vrgoč.

Objasnila je da je zagrebački HNK za taj novi početak pripremio ekskluzivan glazbeni program koji se doista rijetko može čuti i u velikim europskim opernim kućama. Gala večer Opere HNK održat će se 26. svibnja s početkom u 19,30 sati i gledateljima će pružiti poseban glazbeni doživljaj koji simbolizira novi početak, ali ujedno i prilagođen program unutar kazališta po preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), priopćio je u srijedu HNK u Zagrebu.

Tako će u utorak, po posebnoj cijeni od 70 kuna, gledatelji opet moći uživati u zvuku i mirisu kazališta slušajući koncert satkan od odabranih djela Vatroslava Lisinskog, Josepha Haydna i Gabriela Fauréa u izvedbi prvakinje Opere Valentine Fijačko Kobić te zbora Opere zagrebačkoga HNK.

Robin Pretković

Drugi dio koncerta bit će posvećen komornoj glazbi Felixa Mendelssohna, a njegov gudački oktet u Es-Duru, Op.20 izvest će gudači orkestar Opere HNK u Zagrebu.

Na programu će biti: Gabriel Fauré "Cantique de Jean Racine", Vatroslav Lisinski "Cum Invocarem" i Joseph Haydn "Te Deum".

Program će izvesti solistica sopranistica Valentina Fijačko Kobić, Zbor Opere i gudači orkestar Opere HNK u Zagrebu, dirigirat će Luka Vukšić, na klaviru će biti Vjekoslav Babić, a koncertna majstorica Vlatka Peljhan.

Čitajte i:


VIDEO Glazbena priča pod zvijezdama se nastavlja: U opernim arijama uživali stanovnici Mamutice

Zagrebački HNK pripremio pravu poslasticu: Sa svojih balkona ili terasa moći ćete uživati u opernim arijama

Upoznali smo šaptačicu opere koja ima istančan sluh, no priznaje: 'U operi ima te drame i strasti koje ima i u narodnjacima'

Linker
18. travanj 2024 22:14