kraj karijere

Sinead O‘Connor objavila da se povlači iz svijeta glazbe: ‘Idem sve starija, a i umorna sam‘

Irska glazbenica, punim imenom Sinead Marie Bernadette O‘Connor, proslavila se 1990. kad je obradila pjesmu "Nothing Compares 2U" pokojnog glazbenika Princea. Do danas je izdala osam albuma, dobitnica je jednog Grammyja, a njezinu karijeru obilježile su privatne drame i javni protesti protiv politike Vatikana.

U službenoj izjavi koju je objavila u petak na svojem Twitter profilu, 54-godišnja glazbenica Sinead O'Connor napisala je da je presretna zbog odluke o mirovini.

"To nisu tužne vijesti. To su zapanjujuće lijepe vijesti. Mudar ratnik zna kada se treba povući. Prošlo je četrdeset godina putovanja. Vrijeme je za opraštanje od starih snova i ostvarivanje novih. Ovo je moje vrijeme", stoji uz objavu kantautorice iz Dublina, koja će u glazbenom smislu ostati najviše zapamćena po obradi Princeove pjesme.

Čitajte i: Kratko i profesionalno: Sinead O'Connor prvi put nastupila u Zagrebu u punoj Tvornici

Video broj u kojem Sinead obrijane glave plače dok u kameru pjeva "da se ništa ne može usporediti s tobom" dirnula je u srce čak i one koji nisu voljeli pop, a ona je preko noći postala mega zvijezda. No, istom brzinom kojom je osvojila svijet, doslovce je i nestala sa scene, nakon što je 1992. u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju tadašnjeg Pape, Ivana Pavla II.

Majka trojice sinova i jedne kćeri u proteklih tridesetak godina, uglavnom se borila s demonima, od ovisnosti do mentalnih problema zbog bipolarnog poremećaja koji joj je dijagnosticiran u djetinjstvu te je nekoliko puta završavala na psihijatrijskom liječenju.

image
Sinead O' Connor in Bray 2008.
KIM HAUGHTON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Detalje iz tog perioda, ali i njezinog traumatičnog odrastanja te teške operacije uklanjanja maternice 2015., opisala je u svojim memoarima "Sjećanja" koja je nedavno objavila na Twitteru.

Zadnjih godina deklarirala se kao politička aktivistica, a njezin zadnji album NVDA trebao bi izići iduće godine. U svom oproštajnom postu Sinead je naglasila da ipak neće zatvoriti vrata mogućnosti da se pridruži irskom "The Voiceu".

"Oduvijek sam željela biti jedan od umjetnika koji sudjeluju u predstavljanju i mentorstvu. Ali nikad za to nisam imala vremena ni snage. Sada bih mogla", uvjerena je Sinead.

Linker
25. travanj 2024 17:03