Norman Dixon
 Facebook
BALETNI SVIJET U ŠOKU

Umro istaknuti koreograf Norman Dixon

Umro je istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Norman Dixon (1926.), obavijestilo je to društvo u četvrtak navečer.

Dixson se školovao u baletnoj školi Sadler's Wells baleta i u baletnoj školi Rambert, kod glasovite pedagoginje Marie Rambert. S vremenom je postao vodeći plesač Baleta Rambert i tumačio sve glavne klasične uloge, kao i moderni repertoar. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća javlja se kao slobodni koreograf u Londonu i ubrzo odlazi u inozemstvo.

Prve koreografije napravio je za Ballet Club koji je izvodio predstave u malim kazalištima West Endaa zatim ih je objedinio a vlastitu trupu Ballet Venture 1960. godine. Osnovao je Portugalski eksperimentalni balet u okviru Gulbenkianove zaklade u Lisabonu. Godine 1966.

Dixon je dobio prvu nagradu u povijesti engleskog baleta – nagradu Britanskog umjetničkog savjeta. Bio je koreograf Nacionalne opere u Walesu, ravnatelj Gradskog baleta u Santiagu u Čileu, Urugvajskoga nacionalnog baleta u Montevideu i Baleta u St. Pöltenu u Austriji.

Koreograf je brojnih predstava koji je u Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju, 1967. godine, s velikim uspjehom donio i predstavio popularni balet Vragolasta djevojka. Režirao je operete, opere i mjuzikle.

Od 1977. do 1986. godine šef je Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. U Rijeci je postavio i hrvatsku praizvedbu baleta Silfida. S Vragolastom djevojkom je, pri njezinoj trećoj postavi u Rijeci, 1999. godine, obilježio 50. obljetnicu umjetničkog rada, a 2000. primio je Nagradu Grada Rijeke.
Od 2004.

Norman Dixon živi u Zagrebu. U zagrebačkom HNK-u postavio je Vragolastu djevojku 1972. i Silfidu 2005. U splitskom HNK-u postavio je Vragolastu djevojku 1988. godine.

Čitajte i:

Glumica porekla da se udala, a ovim je sve dodatno 'izula iz cipela': 'Strah je tu imao presudnu ulogu'

Gucci predstavlja novo lice mode: Odustaju od 'prvih redova' i podjela na klasične sezone

Ashley Colburn nedostaje Hrvatska: Koronavirus ju je odvojio od Istre

Ivana Kovač: 'Dobila sam šest kilograma, frižider mi je bio prijatelj i u ponoć'

Više ne izgleda ovako: Danijela Dvornik je opet napravila makeover, a ova boja kose baš ju je pomladila

Budući kralj otkrio tajnu vjenčanja prinčeva Williama i Harryja

Poznata lica Dnevnika o danima kada su radili slomljenog srca: 'To su nam bili najteži trenuci'

Donna Vekić spremna je za spektakl: 'Svi jedva čekaju doći u Osijek'

Linker
16. travanj 2024 11:29