Međunarodni festival '36 Mountains'

Uskoro počinje treće izdanje festivala ilustracija

Treći međunarodni festival ilustracija održat će se od 7. do 10. rujna u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika, gdje će se i ove godine predstaviti najjača ilustratorska imena domaće i internacionalne scene te afirmirati mladi umjetnici.

Festival "36 Mountains" nastao je 2013. godine na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a njeguje formu koja podrazumijeva odmak od standardnog galerijskog ili muzejskog pristupa te ima participativni karakter namijenjen široj publici. "Prije svega, jako sam sretna što je šira javnost proteklih godina pokazala velik interes za 36 Mountains festival s čijim se uspjehom uistinu ponosim. I treće će izdanje na jednom mjestu okupiti najbolje domaće, regionalne i europske ilustratore te dati priliku nekim novim imenima rastuće ilustratorske scene. Svake se godine trudim festival podići na novu razinu, pa je ovoga puta tema festivala crna boja te sam sigurna da će privući puno novih posjetitelja", izjavila je organizatorica.

Jelena Bando

Tijekom festivala svoje radove će predstaviti već etablirani ilustratori i kustoski odabrani autori na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi. Ovogodišnji žiri, u čijem su sastavu bili Jelena Bando, Bojan Krištofić i Davor Gromilović, među velikim brojem pristiglih prijava odabrao je 26 umjetnica i umjetnika čiji će radovi, uz 10 pozvanih autora, biti predstavljeni na izložbi. Odabrani umjetnici stižu iz Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Češke, Australije, Argentine, Velike Britanije i Švedske. Pored 26 odabranih, na glavnoj izložbi sudjeluje i deset pozvanih, etabliranih umjetnika. Među velikim imenima na listi izlagača tako su ilustrator s kanadskom adresom Ivo Matić, mlada zvijezda hrvatskog slikarstva Stipan Tadić, grupa umjetnika Artu Ditu, Tomislav Lončarić poznatiji pod umjetničkim imenom Lonac te mnogi drugi.

Prezentacijska novost u odnosu na protekla izdanja, u kojem su izabrani autori ispunjavali posebno dizajnirane blokiće za izložbu, je da ovoga puta za ispunjavanje svojih 1,80 metara dugačkih blokova izrađenih od paus papira moraju koristiti isključivo crnu boju Petak, 8. rujna, bit će rezerviran za predavanja, točnije njih pet, a u ulozi predavača između ostalih naći će se predstavnici tvrtke Nanobit, gošće iz Švedske, dizajner Nebojša Cvetković te prošlogodišnje debitantice Klara Rusan i Tea Jurišić. Svi zainteresirani moći će pohađati i kreativne radionice u subotu, 9. rujna. Ulaz je tijekom sva četiri dana trajanja besplatan.

Linker
18. travanj 2024 03:29