Mario Kučera
IZ ZAGREBAČKOG RESTORANA VODNJANKA

Darovi jeseni u tanjuru: 4 recepta u kojima su grožđe, gljive i bundeva u prvom planu

Doba kad priroda ‘spava’ gastronomski je vrlo inspirativno - jer su tržnice bogate vrganjima, grožđem i bundevama, a kreativna ekipa zagrebačkog restorana Vodnjanka sugerira što sve s njima možete pripraviti.

RAVIOLI OD BUNDEVE

Zagreb restoran Vodnjanka 15102019
Jesenska kuhinja za Gloria In
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI ZA TIJESTO 3 jaja, 300 g brašna, žlica maslinovog ulja, prstohvat soli

NADJEV 300 g bundeve, 300 g istarske skute, 100 g istarske pancete, jedno jaje

KREMA tikva hokaido, luk ili ljutika, žlica maslaca, sol, papar, đumbir po želji

PRIPRAVA Umijesiti tijesto i ostaviti da ‘odmori’ oko 45 minuta. Bundevu prerezati, izvaditi koštice i peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 180°C, sve dok ne postane mekana (oko 20 minuta). Pancetu narezati na kockice te pržiti na malo ulja dok ne postane hrskava. Mesu pečene bundeve dodati skutu, pečenu pancetu i jaje te pomiješati. Tom smjesom puniti prethodno razvaljano tijesto za raviole. Tikvu za kremu prethodno narezati, kuhati s đumbirom i prženim lukom te izblendati s maslacom, soli i paprom. Kuhane raviole poslužiti na kremi od tikve.

TORTA PANE CON L'UVA

Zagreb restoran Vodnjanka 15102019
Jesenska kuhinja za Gloria In
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 500 g glatkog brašna, 250 g šećera, 300 ml mlijeka, 150 ml maslinovog ulja, 1 vanilin šećer, 2 praška za pecivo, malo soli, žličica cimeta, 3 žličice kakaa, naribana kora jedne naranče i jednog limuna, šećer u prahu, 1 kg domaćeg crnog grožđa

PRIPRAVA Pomiješati sve sastojke, u smjesu dodati oprane bobice grožđa i peći na 170 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač posuti šećerom u prahu.

FAGOTIN OD BOŠKARINA NA KREMI OD LISIČARKI

Zagreb restoran Vodnjanka 15102019
Jesenska kuhinja za Gloria In
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI ZA PALAČINKE 250 g glatkog brašna, 300 ml mlijeka, 200 ml mineralne vode, 2 jaja, 1 žlica šećera, malo soli

PUNJENJE FAGOTINA 300 g mljevenog mesa boškarina, 300 g lisičarki, glavica luka, maslinovo ulje, sol, papar

KREMA OD LISIČARKI 350 g lisičarki, 100 g maslaca, sol papar

PRIPRAVA Umutiti sastojke za palačinke i ispeći ih. Narezani luk popržiti na maslinovom ulju, dodati mljeveno meso i pirjati sat vremena na laganoj vatri. Dodati nasjeckane lisičarke, posoliti i popapriti. Lisičarke za kremu narezati, kratko propirjati na maslacu dok ne omekšaju, začiniti i izblendati u kremu. Palačinke puniti smjesom od boškarina, zamotati vlascem i položiti na pire o lisičarki.

JUHA OD BUNDEVE

Zagreb restoran Vodnjanka 15102019
Jesenska kuhinja za Gloria In
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SASTOJCI 500 g bundeve, 100 g ljutike, 1 režanj češnjaka, malo đumbira ili ljuta papričica po želji, sol, papar, maslinovo ulje, bučino ulje, pečene bučine koštice

PRIPRAVA Ljutiku, češnjak i đumbir propirjati na malo maslinovog ulja. Bundevu narezati na kocke i staviti u lonac za kuhanje na malo maslinovog ulja. Pirjati 10-15 minuta uz stalno miješanje da bundeva omekša, doliti vodu i kuhati 20-30 minuta. Sve zajedno izblendati u krem juhu te je servirati s nekoliko kapi bučinog ulja i košticama.

Linker
17. travanj 2024 13:02