JEDVA ČEKAMO

Kako je nastala Genijalna prijateljica? Osam novih epizoda popularnog televizijskog serijala otkrivaju - sve!

Treća sezona jednog od najpopularnijeg serijala na svijetu, snimljenog prema hit knjizi Elene Ferrante, od 6. veljače se premijerno prikazuje na kanalu HBO.

Genijalna prijateljica se čita, gleda u kazalištu i na malim ekranima, a u posljednjih deset godina otkako je 2012. objavljena kao prvi roman u nizu iz napolitanskog ciklusa talijanske hit književnice koja se potpisuje pseudonimom Elena Ferrante - postala je svjetski fenomen.

Prema izboru časopisa Time, Elena Ferrante je prije pet godina uvrštena na listu stotinu najmoćnijih ljudi na svijetu, ali njezin je identitet još uvijek - tajan.

I taj misterij pridonio je globalnoj popularnosti "Genijalne prijateljice" i svih ostalih djela Elene Ferrante. Utvrđivanjem njezinog stvarnog identita su se proteklih godina bavili brojni istraživački novinari, teoretičari književnosti, psiholozi, filolozi, računalni i financijski stručnjaci koji su na osnovu šturih podataka i iscrpnih analiza ponudili različite odgovore.

Na kladionicama bi, da je takva oklada moguća, kao Elena Ferrante najbolje kotirali rimska prevoditeljica Anita Raja (69) i njezin suprug Domenico Starnone (78), ugledni publicist, scenarist i novinar. Oboje su rođeni u Napulju glavnom gradu pokrajine Kampanije, najvećem gradu na jugu Apeninskog poluotoka, koji se smatra dušom Italije i "najtalijanskijim gradom na svijetu". Proteže se od obale Tirenskog mora penje sve do padina Vezuva i brežuljaka u unutrašnjosti, a upravo je to poprište zbivanja u Ferrantinu romanu, pa tako i TV serijalu.

Čitajte i: Novi nastavci Krune otkrivaju koga je princeza Diana najviše voljela i tko se ispriječio njihovoj ljubavi

Pogledajte video

Glavne glumice i u trećoj sezoni ostaju iste, a igraju ih Margherita Mazzucco (Elena) Gaia Girace (Lila). Osam novih nastavaka snimani su u Milanu, Firenci i Napulju, a radnja se događa sedamdestih godina prošlog stoljeća. Elena je diplomirala na Sveučilištu u Pisi i objavila prvi roman u kojem opisuje svoje djetinjstvo i turbulentan odnos s prijateljicom Lilom, koja sad radi u tvornici ribe, nakon razvoda osjeća se slobodnom, a i dalje je, premda samohrana majka, beskompromisna i siromašna...

U priči punoj tajni i misterija sasvim je jasno kako je "Genijalna prijateljica" nastala: ostarjela Elena otkrila je da je najvažnija žena u njezinu životu, njezina prijateljica Raffaella Lila Cerullo - nestala. Autorica u kući punoj knjiga i uspomena počinje pisati priču o svom i Lilinu burnom prijateljstvu... I tako je rođen svjetski fenomen koji već čitavo desetljeće nadahnjuje čitateljice i gledateljice diljem svijeta.

Linker
20. travanj 2024 06:19