arhiva hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum
gurmanska tradicija

Tradicionalna poslastica po povoljnoj cijeni: U Le Bistro dani ukusnih štrukli

Tradicionalni zagorski specijalitet našao je svoj put od seoskih kuhinja do elitnih restorana kao poslastica koju obožavaju svi. U zagrebačkom hotelu dio je stalnog menija, uskoro dostupna i po posebnoj cijeni.

Štrukli su prvi put u hotelu Esplanade pripremljeni 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i uzvanicima na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika ovog hotela.

arhiva hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum

Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi, koji nisu ostali ravnodušni prema ovoj tradicionalnoj poslastici.

arhiva hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum

"Esplanadini štrukli još se od 50-ih pripremaju prema provjerenom receptu, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude te ničime ne pokazuju da bi mogli izaći iz mode. Štrukle danas poslužujemo gostima na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i lokalnog pjenušca.

Dio su gotovo svakog događanja i cateringa, a nezaobilazni su na gala svečanostima i vjenčanjima, bilo na bifeu, bilo na jelovniku. Ipak, najjača je poveznica legendarni Le Bistro u koji je nemoguće ući, a da se ne kuša jedna porcija slasnih štrukli ili pak ne kupe oni zamrznuti koje gosti lako zapeku kod kuće", istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.

arhiva hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum

"Štrukli se izrađuju ručno i vjerujem da su upravo zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem", nadodala je.

Konzumiraju se kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom. Ističu kako se na godišnjoj bazi u slastičarnici proizvede na tisuće štrukli. Već tradicionalno tijekom cijeloga siječnja u šik ozračju Le Bistroa štrukle su na meniju - vruće, zapečene i primamljive dolaze po posebnoj cijeni od 45 kuna po porciji. Ponuda je dostupna do nedjelje, 2. veljače 2020.

Linker
24. travanj 2024 00:18