Privatni album
Provod u francuskoj metropoli

Avantura Arije Rizvić u Parizu: 'Upoznala sam drag queena, dao mi je ponudu koju nisam mogla odbiti'

Domaća glumica s prijateljicama je obišla lokacije snimanja svojeg omiljenog filma ‘Ponoć u Parizu’ i uživala u boemskim kafićima i restoranima, a nije joj bilo teško zbog štrajka prijevoznika mnogo hodati jer je tako upoznala skrivenu dušu grada.

Na putovanje s prijateljicama Katarinom Baban, s kojom glumim u serijalu "Drugo ime ljubavi", televizijskom voditeljicom Anom Strizić i vizažisticom Ninom Kovačević uputila sam se u siječnju. Nijedna od nas nikada nije bila u Parizu, a oduvijek nas je privlačio taj grad pa nam se to učinio kao odličan izbor. U samo nekoliko dana uspjele smo vidjeti neke od najpoznatijih pariških znamenitosti, poput Eiffelova tornja, Slavoluka pobjede, Latinske četvrti, Montmartrea... Ali mnogo toga s našeg popisa nismo stigle obići jer je Pariz zaista ogroman i za sve treba mnogo vremena.

Oduševila me živopisna četvrt Montmartre

Staricase leading up to Basilique of the Sacré Cœur
Getty Images/iStockphoto
Bazilika Sacré Cœur na vrhu Montmartrea

Nakon dolaska, u kasno poslijepodne, prvo smo otišle u živopisnu četvrt Montmartre koja me odmah oduševila. Smještena je na brežuljku, s bazilikom Sacré-Cœur na vrhu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli Pariz.

Illuminated streets of Monmartre quarter, street in Paris at night
Getty Images
Četvrt Montmartre noću

Samo nekoliko ulica dalje nalazi se Place du Tertre, jedna od lokacija iz filma "Ponoć u Parizu". Obožavam ga pa mi je bilo uzbudljivo vidjeti trg na kojem se film snimao. Na naše iznenađenje, navečer je bio pust te sam poželjela doći i tijekom dana kad su otvorene sve galerije i mogu se čuti i vidjeti ulični svirači.

Vožnja brodom i pogled na simbole Pariza

Privatni album
Vožnja turističkim brodom po rijeci Seinei

Drugi dan smo se odlučile na obilazak grada brodom po rijeci Seine. Imale smo sreće da je vrijeme bilo sunčano i u sat vremena ugodne vožnje razgledale mnoge simbole Pariza. Nakon toga smo se uputile na lijevu obalu Seine, u Latinsku četvrt, koja nas je oduševila prekrasnom arhitekturom. U blizini, na Boulevardu Saint Germain, sjele smo u Café de Flore, jedan od najstarijih pariških lokala, u kojem su se okupljali poznati pisci, slikari, filozofi i glumci.

Café de Flore, jedan od najstarijih pariških lokala

Mjesto smo odmah pronašle i popile dobru kavu koja nam se inače nije svidjela ni u jednom kafiću u Parizu, jer je drugačija od one na koju smo mi navikli.

Slatke strasti: crème brûlée

Probala sam i crème brûlée, meni najdraži francuski desert.

Jardin des Tuileries, park u blizini Louvrea i Place de la Concorde

Isti dan prošetale smo se i po jednom od najvećih pariških parkova - Jardin des Tuileries, koji se nalazi između Louvrea i Place de la Concordea. Park je poznat po mnogim skulpturama, a i po zelenim stolcima na svakom uglu, za predah ili meditaciju.

Drukčiji Pariz

Privatni album
Raskršće u duginim bojama u četvrti Marais

U četvrti Marais upoznala sam Pariz potpuno drukčiji od onog što sam dotad vidjela. Činilo mi se kao da sam zalutala u neku berlinsku četvrt. Prepuna je, naime, alternativnih barova, dućana, zanimljivih, slobodnih i opuštenih ljudi.

Privatni album
U četvrti Marais Ana Strižić i Arija Rizvić upoznale su transvestita koji ih je pozvao na svoju predstavu.

Oduševio me i jedan bar u koji smo slučajno zalutale, gdje nas je dočekao drag queen i pozvao nas na svoj performans, a ja tu vrstu umjetničke izvedbe obožavam.

Promet

PARIS, FRANCE - DECEMBER 30: Moulin Rouge on December 30, 2019 in Paris, France. Moulin Rouge is a cabaret in Paris. The original house, which burned down in 1915, was co-founded in 1889 by Charles Zidler and Joseph Oller. Moulin Rouge is best known as the birthplace of the modern form of the can-can dance. Moulin Rouge is a tourist attraction, offering musical dance entertainment. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Getty Images
Cabaret Moulin Rouge

Gradski prijevoznici štrajkali su dok smo mi bile u Parizu. Podzemna željeznica i autobusi vozili su samo jednom ili dvaput na dan pa smo ih koristili jedino kad bismo slučajno naišli na njih. Većinu toga obišle smo pješice i svaki dan prehodale više od dvadeset kilometara. Međutim, nismo požalile jer smo tako vidjele mnoge ulice i četvrti koji nisu poznate, a po meni čine dušu grada. Zbog nedostatka vremena nismo uspjele posjetiti neke od poznatih muzeja. Željela sam, primjerice, razgledati Rodinov muzej, ali je on bio poprilično udaljen od lokacija na kojima smo bile. Osim toga, takav muzej ne može se obići za sat ili dva, a mi smo na prvom putovanju htjele obići što više i osjetiti duh Pariza.

Chez Janou

Privatni album
Bar hotela Costes, u kojem se pušta odlična glazba

Prema preporuci jedne moje kolegice koja živi u Parizu, otišle smo na ručak u provansalski restoran Chez Janou. U njemu su nam se odmah pohvalili da je njihov čest gost glumac Timothée Chalamet, čija je sestra Pauline, također glumica, neko vrijeme tu radila.

Hrana i usluga su odlični, a interijer je prekrasan, tako da smo se u njemu osjećale kao da smo u filmu "Amélie".

Na kraju boravka otišle smo još u kavanu hotela Costes, koja nas je oduševila interijerom, kao i glazbom, i obećale si da ćemo u Pariz sigurno doći ponovno.

Privatni album

Dobro je znati

Spasononosni internet

Ulaznice za muzeje, galerije i predstave najbolje je kupiti unaprijed putem interneta da biste izbjegli gužve i duga čekanja u redu - ili da biste ih uopće dobili. Mi smo htjele pogledati predstavu u Moulin Rougeu, ali kad smo došle, sve su karte već bile prodane.

Oprezno u metrou

U podzemnoj željeznici treba dobro paziti na svoje stvari. Svjedočile smo, naime, kako su jednom čovjeku lopovi pokušali ukrasti torbu dok je pokraj nas čekao metro.

Versailles

Želiti li posjetiti Versailles, najbolje je ići vlakom. Povratna karta stoji 7,1 euro, a vožnja traje oko sat vremena. Stanica VersaillesChâteau–Rive Gauche udaljena je tristo metara od ulaza u dvorac.

Linker
19. travanj 2024 01:52