Gosti mogu uživati u vožnji čamcem po jezercu
 Zoran Ožetski
Idilično

Ideja za izlet: Bajka iz moslavačkog kraja

U Maloj Ludini, na samo sat vožnje od Zagreba, nalazi se mjesto za savršen odmor: seosko imanje s tradicionalnim drvenim kućicama gdje se čini kao da je vrijeme - stalo.

Ako želite doživjeti jesen u punoj raskoši, za vikend posjetite lovački dom Moslavačka priča u blizini Popovače, od Zagreba udaljen tek sat vremena vožnje. Na imanju od 50 hektara - osim divne prirode - dočekat će vas ribnjak, divlje patke, jeleni, rustikalne kuće u kojima možete prespavati te brojni specijaliteti moslavačkog kraja.

Zoran Ožetski
Gosti mogu uživati u vožnji čamcem po jezercu

S autoceste prema Slavonskom Brodu skreće se na izlazu za Križ i Veliku Ludinu. Nakon što platite 17 kuna cestarine, put vas vodi još desetak kilometara starom cestom do imanja za čije su ime najzaslužniji djed i baka vlasnice Snježane Martinac: vjenčali su se kad je njoj bilo 15, a njemu 19 godina i bili u braku sedam desetljeća.

Zoran Ožetski
Jedna od četiri kućice u kojima se može prenoćiti nosi ime Jelengaj

Zoran Ožetski
Iz soba se pruža pogled na predivan okoliš

Njihova priča doista je jedinstvena i potpuno vezana uz Moslavinu. Četiri tradicionalne drvene kuće vlasnici su na imanje prenijeli iz obližnjih sela i namjestili ih obnovljenim namještajem kojeg su se mnogi jedva dočekali riješiti. Svaka kućica ima svoje ime, dnevu sobu s kaminom i spavaće sobe s malim prozorima iz kojih se vidi predivan okoliš, a jedna od njih – Jelengaj- u samoj je šumi i ispred nje na hranjene dolaze jeleni lopatari. Kućice se mogu unajmiti za 800 do 1500 kuna po danu, a namijenjene su za osam i više osoba. Umjetno jezerce prepuno je šarana koji navale kao pravi gladuši i na najmanji komad bačenog kruha.

Zoran Ožetski
Najveća atrakcija: jeleni lopatari i srne

Zoran Ožetski
Dame iz Moslavine u živopisnim nošnjama

Za toplijih dana tu se može uživati u pecanju, a kad zahladi - u veslanju po jezercu ili promatranju divljih pataka koje su se sasvim udomaćile. Uz dom je i igralište za mali nogomet, tenis te dječje igralište, ali i restoran gdje se nedjeljom za 100 kuna nudi – moslavački stol. Specijaliteti su češki knedli, gulaš od jelena, vanjkušeki punjeni sirom i preliveni maslacem, domaće kobasice od jelena, štrudla od jabuka, sarma i kiflice od dizanog tijesta s domaćim sirom. A i pije se samo domaće - vino škrlec i sok do jabuka iz tog kraja.

Zoran Ožetski
Specijalitet kuće: gulaš od jelena s češkim knedlima i krumpirom

Linker
25. travanj 2024 02:21