Motovun se nalazi u dolini rijeke Mirne, na brežuljku visokom 277 metara
 David Matković
POZORNICA NA OTVORENOM

Kino na brdu divova: Svi su filmoljupci u Motovunu!

Istarski gradić poznat po tartufima i legendi o Velom Joži ljeti postaje pozornica Filmskog festivala, vrhunskih tuluma i gastronomskih doživljaja.

Srednjovjekovni gradić u unutrašnjosti Istre - čijim su kamenim ulicama svojedobno šetali bivši svjetski prvak u Formuli 1 Mario Andretti, koji je ondje rođen, pisac Vladimir Nazor, kojeg je legenda o dobroćudnom divu nadahnula za pripovijetku ‘Veli Jože’, te izumitelj brodskog propelera Josef Ressel - svakog ljeta privlači brojne ljubitelje filma. Od 24. do 28. srpnja Motovun je, naime, domaćin Filmskog festivala, na kojem će se ove godine prikazati više od 100 filmova iz cijelog svijeta. Među njima su ‘Ne ostavljaj trag’ američke redateljice Debre Granik, ‘Drvo divlje kruške’ turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana te ‘Ljeto’, najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirilla Serebrennikova, oštrog kritičara predsjednika Vladimira Putina. Bit će i nekoliko domaćih naslova, poput ‘Aleksi’, debitantskog rada Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi.

FILM I GLAZBA

Počasni gosti festivala su naši glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija te Šveđanin Ruben Östlund, redatelj filma ‘Kvadrat’, koji je lani osvojio kansku Zlatnu palmu, a bio je nominiran i za Oscara i Zlatni globus. Grad partner je Berlin, odakle će, osim filmaša, stići i vrhunski glazbenici. Među njima je i DJ Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu. Domaće glazbene snage zastupat će provokativni osječki hip-hop dvojac Krankšvester te njihovi splitski kolege TBF. Uoči festivala se u nedalekom Kaldiru održava Kaldirski plac od fruti, gdje domaći proizvođači nude sezonsko voće po kojem je to mjesto poznato. Čak 70 posto voća u Istri i Primorju dolazi, naime, iz Kaldira pa će i posjetiteljima festivala, ponajprije onima koji partijaju do jutra, dobro doći vitaminska infuzija.

Split, 110717.
Splitska grupa TBF svojim koncertom otvorila je manifestaciju San Sustipanske noci. Na fotografiji: Mladen Badovinac i Nikola Celan
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Posjetitelje festivala zabavljat će splitska grupa The Beat Fleet..

U grad dolazi i njemački DJ Ian Pooley

Nina Đurđević
Filmske projekcije održavaju se na otvorenom

HRANA I VINO

Gastronomija tog kraja nadaleko je poznata, a kulinarski biser je visokocijenjeni bijeli tartuf iz Motovunske šume. Glasoviti specijaliteti su i istarski pršut, maneštra te različite tjestenine (fuži, njoki, pljukanci) u umacima od samoniklog sezonskog bilja ili u gulašu od divljači, zatim ombolo i kobasice s kiselim kupusom te fritaja sa šparogama ili tartufom... Najbolje se jede u restoranima Pod napun i Pod voltom, konobama Fakin i Mondo te u pizzeriji Montona Gallery, a treba isprobati i vrhunska vina u kušaonicama Benvenuti, Fakin, Bertoša i Tomaz. Odsjesti se može u Villi Borgo sagrađenoj na vrhu Motovuna na temeljima tradicionalne kuće koja je nekoć bila šivaonica. Na glavnom gradskom trgu, u palači Polesini iz 17. stoljeća, je hotel Kaštel, a ispred njega je terasa sa stoljetnim kestenima.

Potkraj godine u Motovunu bi trebao biti dovršen Roxanich Heritage Wine Hotel.

11032009 MOTOVUN 
kuhinja Restoran MONDO - giacomo sutera
Foto Mario Kucera
gloria 741
Mario Kučera
Raj za ljubitelje tartufa - konoba Mondo

BOGATA POVIJEST

U sklopu hotela je i kulturno-edukativni centar gdje se kroz projekt “Motovun: povijest u pokretu” može naučiti mnogo o prošlosti toga kraja, gastronomiji i starim zanatima, dok program ‘Doživljaj Motovuna’ uključuje posjet srednjovjekovnim zidinama i galeriji Pet kula. Unutar zidina je nekoliko romaničkih i gotičkih kuća, a među brojnim znamenitostima su gradska palača s ostacima romaničkih prozora te kasnorenesansna Crkva sv. Stjepana sa zvonikom iz 13. stoljeća. U staru jezgru ulazi se kroz dvoja gradska vrata: u vanjskima je lapidarij s antičkim i srednjovjekovnim natpisima i reljefima, a unutrašnja imaju ranogotička obilježja. Sve to svjedoči o bogatoj i burnoj prošlosti Motovuna u kojem vrijeme kao da je stalo.

motovun panorama_press foto
Press
Unutar srednjovjekovnih zidina nekoliko je romaničkih i gotičkih kuća

David Matković
Motovun se nalazi u dolini rijeke Mirne, na brežuljku visokom 277 metara

Linker
19. travanj 2024 20:47