Vikend izlet

Ne propustite Srednjovjekovni sajam u Koprivnici! Kušajte tradicionalna jela, naučite kako napraviti sapun i opustite se uz glazbu

Blagdanski ugođaj prohujalih vremena može se osjetiti na Srednjovjekovnom božićnom sajmu u Koprivnici, s radionicama starih zanata, koncertima i jelima iz toga doba.

Samo stotinjak kilometara od Zagreba ovog ćete se vikenda osjećati kao da ste se u doba adventa vratili nekoliko stoljeća u prošlost. U Koprivnici, do koje se automobilom dolazi za oko sat i pol vremena, u subotu i nedjelju se, naime, održava Srednjovjekovni božićni sajam.

Na najstarijem gradskom trgu, koji je ime dobio po Leanderu Brozoviću, osnivaču Muzeja grada Koprivnice, tako se ovaj vikend može vidjeti kako su živjeli i radili stari svjećari, krznari, kovači i druge zanatlije, kušati jela pripremljena po srednjovjekovnim receptima ili poslušati glazbu na lutnji iz toga doba.

image

Stari kovači.

MARKO HANŽEKOVIĆ

U subotu od 16.30 posjetitelji imaju priliku obići sajam starih zanata i srednjovjekovne jaslice, kao i izložbu starih glazbala, a u isto vrijeme u prizemlju Muzeja grada Koprivnice, u koji je ulaz besplatan, održat će se radionica kaligrafije, u 17.30 radionica na kojoj se upoznaje tehnika izrade cekera od rogoza, a od 18.30 tehnika izrade sapuna. U Galeriji “Mijo Kovačić” postavljena je pak izložba “Umijeće cifranja licitara i izrade votiva”.

image

Srednjovjekovni sajam u Koprivnici.

MARKO HANŽEKOVIĆ

Čitajte i: Topla zima na čarobnom Adventu u Varaždinu: Zakoračite u pravu bajku na sjeveru Hrvatske

image

U koprivničkom parku održavaju se i koncerti.

SHUTTERSTOCK

Zanimljiv glazbeni program

Koncert srednjovjekovne rane glazbe na programu je od 19.30, a ako vam postane hladno, možete se zagrijati kuhanim vinom i pečenim kestenima. Sajam je otvoren i u nedjelju, također od 16.30, a toga dana u 18 sati djeca će uživati u lutkarskoj predstavi “Kraljevna na listu koprive”, u produkciji Društva naša djeca KC i lutkarske družine Kopriva pec-pec.

image

Svirači na lutnji.

MARKO HANŽEKOVIĆ
image

Srednjovjekovni glazbenici, zanatlije i zabavljači.

MARKO HANŽEKOVIĆ

Sat kasnije u gradskom muzeju počinje radionica izrade srednjovjekovnih jaslica, a za kraj je predviđen Vatreni show Koprivničkih mušketira i haramija. Dođete li prijepodne u Koprivnicu, vrijeme do otvaranja Srednjovjekovnog božićnog sajma možete iskoristiti za razgledavanje vrijednih spomenika graditeljstva unutar nekadašnje vojne utvrde - ili ljenčarenje uz bazen u nedalekom kompleksu Cerine. Izbora je napretek.

Linker
17. travanj 2024 12:04