Plaža u zaljevu Maya na kojoj su snimljene najljepše scene iz filma 'Žal'.
 Getty Images
Virtualni turist

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Dok ponovno ne polete avioni i pokrenu se vlakovi, prepustimo se avanturama po izboru magazina Gloria iz udubnosti naslonjača, uživajući u prizorima i lokacijama na kojima su snimani kultni filmovi.

NAŠ PRVI IZBOR: Tajland - "Žal"

Film ‘Žal’, snimljen prema istoimenoj knjizi Alexa Garlanda, učinio je 2000. za tajlandski turizam više od bilo koje turističke reklame. Leonardo DiCaprio glumi mladog Amerikanca Richarda koji odlazi u Tajland u potrazi za pustolovinom i saznaje za udaljeni, skriveni otok s rajskom plažom.

Leonardo DiCaprio by the clear water in scene from the film 'The Beach', 2000. (Photo by 20th Century-Fox/Getty Images)
Getty Images
Leonardo DiCaprio na rajskom otoku.

‘Žal’ je snimljen na malom nenastanjenom otoku Ko Phi Phi Le, a plaža se nalazi u zaljevu Maya.

Cijelo to područje u sastavu je nacionalnog parka, jednog od najljepših u Tajlandu. Do plaže se može doći brodicom s obližnjeg otoka Ko Phi Phi Don, najvećeg u istoimenom arhipelagu.

Scenic aerial view of Koh Phi Phi Island in Thailand at sunrise
Getty Images
Pogled iz zraka na otok Ko Phi Phi Le, koji je dio nacionalnog parka.

Plaža je zaista prekrasna, ali je zbog popularnosti filma i navale turista - brodicama je na nju dolazilo oko pet tisuća ljudi dnevno - okoliš toliko narušen da su je vlasti morale zatvoriti. Srećom, priroda se oporavila i još prije izbijanja pandemije planirano je da se otvori 2021., ali da broj turista bude ograničen na dvije tisuće dnevno.


NAŠ DRUGI IZBOR: Brugge - "Kriminalci na godišnjem"

U crnoj komediji ‘Kriminalci na godišnjem’, redatelja Martina McDonagha, Colin Farrell i Brandon Gleeson glume zločince Raya i Kena koje šef šalje u Brugge.

The old town city center of Bruges, Belgium.
Getty Images
Trg Markt s jarko obojanim fasadama i brojnim restoranima i pivnicama.

U filmu se može vidjeti većina najpoznatijih gradskih turističkih atrakcija: središnji trg i popločeni Markt koji okružuju kuće s fasadama u jarkim bojama, restorani i pivnice, kanali koji presijecaju grad, lijepi parkovi i Jezero zaljubljenih...

IN BRUGES, Brendan Gleeson, Colin Farrell, 2008. ©Focus Features/Courtesy Everett Collection
©Focus Features/courtesy Everet
Colin Farrell i Brendan Gleeson u sceni iz filma.

Brugge se najsnažnije razvijao u 14. i 15. stoljeću, ali je u 19. stoljeću izgubio svoj značaj trgovačkog središta - pa se u njemu stare srednjovjekovne građevine nisu rušile da bi se nad njima gradilo nešto novo.

I upravo zbog toga je stara gradska jezgra u njemu ostala više očuvana nego u većini drugih europskih gradova.

, Image: 2773605, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ange / Alamy / Profimedia
Ange / Alamy / Profimedia
Stara manufaktura čokolade Dumon danas je turistička atrakcija.

Danas je Brugge jedan od najposjećenijih gradova u regiji - nego samo zbog svog srednjevjekovnog šarma, nego i odličnih restorana, nekoliko njih s Michelinovim zvjezdicama te živopisnim starim pivnicama od kojih je najpoznatija ‘t Poatersgat - u nekoliko anketa na velikim turističkim portalima bila je izabrana za najbolju na svijetu.


NAŠ TREĆI IZBOR: Oregon - "Divljina"

Staza pacifičkih vrhova, jedna od najpoznatijih američkih pješačkih ruta, proteže se oko 4270 kilometara duž zapadnog dijela kontinenta - od gradića Campo u Kaliforniji, blizu granice s Meksikom, sve do Manning Parka u kanadskoj pokrajini British Columbia.

Getty Images
Zvijezda filma Reese Witherspoon.

U filmu ‘Divljina’ Reese Witherspoon glumi mladu ženu ovisnu o heroinu, koja nakon propalog braka i majčine smrti impulzivno odluči pješačiti dijelom Staze pacifičkih vrhova.

Rowena crest curve road in Oregon
Getty Images
Panoramska cesta Rowena vijuga uz kanjon rijeke Columbia.

Najljepši dijelovi filma snimljeni su u pustinji Mojave i u Oregonu, u nacionalnom parku Crater Lake, koji je ime dobio po jezeru prekrasne tamnoplave boje, dubokom 594 metra.

Nalazi se u kalderi ugaslog vulkana na planini Mazama, na visini od oko 1900 metara nad morem i jedno je od najljepših turističkih odredišta na sjeverozapadu SAD-a.

Girl looks out over the expanse of the deep blues of Crater Lake standing on a precarious rock outcrop
Getty Images
Pješačka staza Pacific Crest Trail prolazi pokraj jezera Crater, najdubljeg u SAD-u.

Do njega nije teško doći: od Portlanda, najvećeg grada u Oregonu, udaljen je oko 370 kilometara, manje od četiri sata vožnje automobilom. Iz Portlanda se može doći i vlakom do gradića Klamath Falls, odakle lokalni autobusi voze do nacionalnog parka.


ŠEĆER NA KRAJU: Rim - "Praznik u Rimu"

Američki novinar Joe Bradley u romantičnoj komediji ‘Praznik u Rimu’, snimljenoj 1953., u Vječnom gradu susreće princezu Ann koja je pobjegla iz veleposlanstva svoje zemlje kako bi iskusila stvarni život.

Via Margutta jedna je od najljepših malih rimskih ulica: Gregory Peck u filmu u njoj ima stan.

Film je postao veliki hit, ne samo zbog glavnih glumaca, Gregoryja Pecka i Audrey Hepburn koja je za svoju ulogu dobila Oscara, nego i zbog veličanstvenih rimskih lokacija.

ROMAN HOLIDAY, Audrey Hepburn, Gregory Peck, 1953
Everett Collection / Everett Col
Audrey Hepburn i Gregory Peck u sceni iz filma.

U filmu se mogu vidjeti Fontana di Trevi, Rotonda, Španjolske stube, Anđeoska tvrđava na obali Tibera... Scene u kojima se princeza budi u svojoj raskošnoj spavaćoj sobi snimljene su u palači Brancaccio, u kojoj je smješten Muzej orijentalne umjetnosti, kafić u koji Bradley odvodi princezu je Rocca pokraj Rotonde, frizerski salon u koji ona kasnije odlazi nalazi se u ulici Stamperia, a Bradleyjev unajmljeni stan je na broju 51 u Via Margutta, jednoj od najljepših malih rimskih ulica.

The Spanish Steps in Rome. In the foreground is the fountain called Fontana della Barcaccia
Getty Images
Stube na Španjolskom trgu, sagrađene 1725., vode do crkve Trinita dei Monti.

‘Praznik u Rimu’ privukao je tisuće turista u Vječni grad, a Rimljani su mu se odužili grafitima na kojima se i danas mogu vidjeti prizori iz filma.

Zar nisu čarobne!?

Čitajte i:

Linker
19. travanj 2024 13:58