Marko Todorov / CROPIX
Vikend po mjeri obitelji

Skijanje po Lijepoj našoj i susjedstvu: Avantura na korak od kuće

Za prve korake na snijegu ili jednodnevno obiteljsko druženje odaberite skijališta u blizini Rijeke, Zagreba i Splita i - uživajte!

Sljeme

Zagrebačka bijela idila

Skijaška oaza udaljena samo pola sata od centra Zagreba ima pet staza, ukupne duljine četiri kilometra. Uz Crveni spust na sjevernim padinama skija se i na Zelenom, Plavom i Bijelom spustu - koji su zbog blagih nagiba idealni za djecu i početnike. Skijalište ima tri žičare, dvije vučnice (na Bijelom i Zelenom spustu) i trosjednu žičaru (na Crvenom spustu), a u ponudi su i škole skijanja. Cijena aranžmana za odrasle u hotelu Tomislavov dom i Turističkom apartmanu Snježna kraljica je oko 2000 kuna, a uključuje noćenje s četiri polupansiona, petodnevnu skijašku školu, korištenje bazena, whirlpoola i dvorane za fitness. Za najam skija, štapova, pancerica i kacige treba izdvojiti još 300 kuna.

Zagreb, 190117. 
Sljeme.
Skijanje i zimske radosti na Sljemenu. Suncano vrijeme i nize temperature bez vjetra garancija su dobrog provoda na zagrebackom skijalistu.
Na fotografiji: mali skijasi.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / Hanza Media

Kupres

Adrenalinska zabava

Popularno zimsko odredište Dalmatinaca udaljeno je 130 km od Splita: gradić Kupres u Bosni i Hercegovini nalazi se uz magistralnu cestu od Splita prema Bugojnu i zbog svoje planinske klime, mnogobrojnih staza te bogate gastronomske ponude ove je godine hit destinacija. Samo kilometar i pol od Kupresa je skijalište Stožer - Vrana, gdje je otvoren novi Snowpark Kupres sa skijalištem, stazom za snow tubing, toboganom, klizalištem, stazom za djecu... A pet kilometara od grada Kupresa nalazi se sportsko-rekreacijski centar Adria ski na Čajuši, koji ima 13 kilometara skijaških staza i pet ski-liftova. Sve staze su međusobno povezane, skijalište ima četverosjed, sjedežnicu, dvije sidrovučnice, baby lift i topove za snijeg. Na skijalištu su dvije škole skijanja i snowboardinga, a u blizini je sanjkalište te staza za vožnju motornih sanjki.

Kupres, 030115. 
Splicani i Dalmatinci za skolske praznike tradicionalno dolaze  na skijanje u Kupres, posebice na planinu Cajusa zbog same blizine skijalista pogodnog za sve skijase.
Na fotografiji:Voznja , zicarom , u pozadini  mjesto Kupres.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / Hanza Media

Platak

S pogledom na Jadran

Platak je jedino skijalište u Hrvatskoj gdje se s vrha sjedežnice na 1361 metar nadmorske visine uživa u pogledu na more. Najviši vrh Radeševo nalazi se u blizini Nacionalnog parka Risnjak i vrha Snježnika, a sam Platak ima 10 kilometara skijaških staza, dvije crvene i jednu plavu stazu, tri ski-lifta i baby lift s pokretnom trakom. Najdulja staza je Radeševo 1, na kojoj je utorkom i petkom organizirano noćno skijanje. Uz žičaru Radeševo nalazi se staza Radeševo 2, ali nema sustav za umjetno zasnježivanje pa je otvorena samo kad ima snijega. U dolini Pribeniša nalazi se staza za motorne sanjke, a posebno je atraktivna adrenalinska tubing staza - spuštanje na automobilskoj gumi niz plastičnu stazu. Dobro je znati da se može unajmiti i fast - find GPS uređaj (osobni signalni lokator) za brzo spašavanje u slučaju nezgode.

Platak, 171211.
Nakon neuobicajeno toplog vremena, omiljeno izletiste Rijecana konacno je zabijelio snijeg. Na Platku su danas na 20-ak centimetara snijega uzivali i stari i mladi, a osobito psi.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / Hanza Media

Petehovac

Raj u srcu Gorskog kotara

U blizini Delnica nalazi se Planinski centar Petehovac - kolijevka hrvatskog planinarstva i skijanja te zaštićeni prirodni krajolik. Smješten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini od 1035 metara, s kojeg se pruža pogled na Delnice, Nacionalni park Risnjak i Slovenske Alpe. Uz modernu hidrauličnu vučnicu i gostoljubive domaćine Petehovac nudi pravo goransko ozračje. Staza je očišćena i zatravnjena pa ako snijeg nije visok nema bojazni od naleta na kamenje. Noćno skijanje je srijedom i subotom od 18 do 21 h. Imaju i ski servis, nude najam opreme, a po dogovoru i školu skijanja.

Planinarski centar Petehovac

Linker
10. travanj 2024 08:52