Profimedia, Alamy
MARIBOR

Urbana zona pokraj rijeke i planine

Drugi grad po veličini u Sloveniji baš je po mjeri čovjeka: ondje se fino jede i kvalitetno tulumari, u ponudi je i megalomanski shopping, a za avanturiste - glamping i skijaške staze samo desetak kilometara udaljene od glavnog trga.

Svjetski kup za skijašice Zlatna lisica nedavno je završio, no planinu Pohorje i dalje pohode ljubitelji zimskih sportova. A Maribor, koji se smjestio u njenom podnožju, oni kojima je od fizičke aktivnosti draži - dobar provod. Jer drugi najveći slovenski grad, udaljen stotinjak kilometara od Zagreba, mnogo toga nudi čak i u najdepresivnijem dijelu godine: atraktivna mjesta za izlaske, vrhunsku hranu i vino, kulturnopovijesne znamenitosti, brojna događanja...

GRAD SPORTA Tako će 24. siječnja na Trg Leona Štuklja stići baklja kojom će se najaviti Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji - uz druženje s poznatim slovenskim sportašima - ali i Maribor proglasiti ovogodišnjim Europskim gradom sporta. Prije šest godina je, pak, bio Europska prijestolnica kulture, a tada je i doživio svojevrsni procvat.

, Image: 290699676, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

NAJSTARIJA VINOVA LOZA U veljači u gradu na Dravi počinje ‘pustovanje’, karneval na kojem će maskirane povorke ludovati po gradu i okolnim mjestima, a početkom ožujka se organizira Rez Stare trte. Riječ je o tradicionalnom orezivanju najstarije vinove loze na svijetu. Ima više od 400 godina - zbog čega se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda - a raste uz Kuću Stare loze (Hiša Stare trte),sagrađenu u 16. stoljeću. Ondje se mogu kušati najfinija vina iz pokrajine Štajerske, čije je Maribor središte.

, Image: 290699700, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

UMJETNIČKA EKIPA Ostale gradske znamenitosti su Lent - najstariji dio Maribora s kulama i ostacima zidina, Slomškov trg s katedralom sv. Ivana Krstitelja iz 12. stoljeća, Glavni trg s renesansnom vijećnicom, Dvorski trg s dvorcem iz 15. stoljeća i Pokrajinskim muzejom... Mladi se okupljaju u Poštnoj ulici, koja je prepuna otkačenih kafića, klubova i barova, a alternativci i u Salonu uporabnih umetnosti (Salon primijenjenih umjetnosti), gdje se nalazi kafić te prostor za izložbe i koncerte.

Getty Images/EyeEm

INTIMNI RESTORAN Maribor svakako treba posjetiti i zbog odličnih restorana kao što su Rožmarin, Mak i Gostilna Maribor, a najveći je hit Miza za štiri (Stol za četvero). Poseban je po tome što ima samo jedan stol pa gosti mogu biti sigurni da im nitko neće smetati jer drugih jednostavno - nema. Namirnice su uvijek svježe i od lokalnih proizvođača, ali interpretirane na suvremeni način. Cijena sljedova (minimalno četiri, maksimalno osam) je od 28 do 60 eura.

, Image: 290698768, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

PEKARNICA I GLAMPING U gradu i okolici raznovrsna je i ponuda smještaja. U centru je hotel Maribor s četiri zvjezdice, a mlađoj ekipi zasigurno će se svidjeti hostel Pekarna. Nalazi se na desnoj obali Drave, na rubu Magdalenskog parka, i dio je istoimenog kulturnog centra. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće ondje je doista i bila pekarnica, a stalni su joj kupci bili austrougarski vojnici. Ljubiteljima prirode i avanturistima s visokim standardom preporučuju se destinacije za glamping nedaleko od Maribora, a najpoznatije su Naturasort i Chateau Ramšak.

Linker
24. travanj 2024 19:58