iStock
ŠTO JE OBILJEŽILO 2016.

Ovo su bile vruće tehno teme 2016. godine!

Živimo u vremenu brzog tehnološkog razvoja, u vremenu kada se gotovo na dnevnoj bazi pojavljuju nove tehnologije kojima je cilj da nam olakšaju život, da ubrzaju komunikaciju ili da nas zabave. Kada su ljudi prije tridesetak godina pokušavali predvidjeti kako će izgledati 2016., zamišljali su leteće automobile i to se, eto, još nije dogodilo, ali danas uživamo u brojnim blagodatima suvremenog života koje donedavno nije bilo moguće ni zamisliti.

Godina na izmaku ostat će upamćena više po nadogradnjama već postojećih tehnologija nego po nekim revolucionarnim otkrićima, ali brojne su novosti iz svijeta tehnologije privlačile pozornost.

U svijetu mobilne tehnologije događaj godine bez premca bio je objavljivanje novog modela iPhonea. Rijetko koji novi model je poput ovoga bio obavijen velom tajne, a tajnovitost, naravno, generira znatiželju pa su glasine o karakteristikama ovog telefona počele curiti i godinu dana prije nego što će biti službeno predstavljen. Uz to što je prvi službeno vodootporni iPhone i prvi koji nema mehaničku tipku "Home", ovo je i prvi iPhone koji nema standardni 3,5 mm ulaz za slušalice. Ideja je motivirati korisnike da koriste bežične slušalice. U svakom slučaju, novi iPhone je bolji i snažniji od prethodnika, ima odličan zaslon i fantastičnu kameru, a diči se i stereo zvukom. Ništa posebno revolucionarno, ali jako dobro.

Getty Images
iPhone7

S druge strane, korejski div Samsung, najveća svjetska kompanija kada je u pitanju prodaja pametnih telefona, našao se u silnim problemima zbog modela Galaxy Note 7. Početkom kolovoza su prvi telefoni isporučeni na adrese korisnika, a vrlo brzo je uslijedilo 35 prijava o incidentima u kojima su telefoni jednostavno – eksplodirali. Iz Samsunga su eksplozije pravdali pogreškama s baterijom, ali "samozapaljenja" uređaja su se nastavila, a nakon učestalih prijava i eksplozije jednog uređaja u avionu, odlučili su zaustaviti proizvodnju i sve isporučene uređaje, njih oko 2, 5 milijuna, zamijeniti drugim modelima.

U godini na izmaku eksplodirala je i jedna društvena mreža, doduše nešto manje doslovno. Snapchat nije nikakva novost, ova mreža za dijeljenje fotografija i kratkih videa postoji još od 2012., ali upravo je u tekućoj godini doživjela najveći skok. U svibnju 2012., putem ove mreže se slalo 25 slika svake sekunde, a te su brojke narasle do nevjerojatnih 10 milijardi dnevnih pregleda videa dnevno u studenom 2016. Sve više celebrityja se također počelo služiti ovom društvenom mrežom, a to je ujedno i najbolji način da dobijete uvid u njihove živote, daleko bolji od Facebooka ili Twittera. Iako je većina celebova na ovoj mreži pod pseudonimom, uz malo guglanja možete doći do koga god poželite. Evo, za početak, Justin Bieber je @RickTheSizzler, Gigi Hadid @doublegiforce, a Kendall Jenner @kenjen, a ostatak zvjezdanog društva ćete morati potražiti sami.

Getty Images
Snapchat

Svijet je zabrinut oko nestanka fosilnih goriva pa se i automobilska industrija sve više okreće električnim i hibridnim automobilima, a Norveška vlada se, primjerice, do 2025. obvezala ukinuti prodaju svih automobila na fosilna goriva. Osim stanja na Zemlji, očito smo sve više zainteresirani i za situaciju u Svemiru pa su 2016. obilježila svemirska istraživanja. NASA je objavila dokument sa strateškim ciljevima u idućih pet godina, a on uključuje i vrlo detaljan plan robotskog osvajanja Marsa. Da sve ne bi stalo samo na robotima, bivši američki predsjednik Barack Obama najavio je iskrcavanje prvih američkih astronauta na Mars za 2030. godinu.

Milijarder Elon Musk ima još ambiciozniji plan, njegova je ideja prvu ljudsku misiju poslati na Mars za deset godina, a u nekoj perspektivi i kolonizirati "Crveni planet". Da sve nije puka tlapnja govore i posljednje vijesti o udruživanju Muska i Naveena Jaina, vlasnika tvrtke Moon Express, prve privatne tvrtke kojoj je američka vlada dopustila istraživanje Mjeseca. Očito nije tako daleka budućnost u kojoj će turistička putovanja na Mjesec biti svakodnevica i, sudeći prema najavama, čak neće biti preskupa.

Reuters

Također, u 2016. je strašno pala cijena dronova pa niti snimanje iz zraka više nije onoliko zahtjevno koliko je nekoć bilo, a slično se događa i sa uređajima za virtualnu realnost. Sony je počeo proizvoditi periferiju za virtualnu realnost koja se koristi uz Playstation4, a uz to što nije skupa, igrači koji su isprobali ovaj sustav kažu da je jednostavan za korištenje i da donosi pravu revoluciju u svijet računalnih igara. Kamere koje snimaju 360 stupnjeva isto više nisu neka novost pa se glazbenici sve češće odlučuju snimiti spot u ovom formatu.

Getty Images

Uz napredak mobilne tehnologije, svakodnevno raste i tržište mobilnih aplikacija. Iz dana u dan se pojavljuju fantastične nove aplikacije, a među njima su najpopularnije one za fotografiju, za učenje jezika, putovanje, vremensku prognozu te, naravno, igre kao što je Pokemon Go koji je u 2016. bio uvjerljivo najpopularnija aplikacija koja je stvorila dosad neviđenu pomamu.

U svakom slučaju, na kraju smo još jedne zanimljive i uzbudljive godine na izmaku, a nema sumnje da će takva, barem ako je tehnologija u pitanju, biti i ona koja je pred nama.

Linker
20. travanj 2024 02:31