MENADŽER TJEDNA

DAMIR VANĐELIĆ (Croatia osiguranje) Da je postao premijer, rezultati mu ne bi bili tako dobri

Damir Vanđelić, Croatia osiguranje
 Goran Šebelić / CROPIX

Zašto on?

Umalo je 2015. godine postao premijer. Čini se, barem za njega, da je prošao bolje. Kompanija koju vodi radi bolje od države. Da je premijer, taj bi rezultat postigao teže.

Što je postigao?

Kada je prije nešto više od godinu dana preuzeo šefovsku poziciju u Croatia osiguranju, najveća domaća osiguravajuća kuća bila je u silaznoj putanji. Preokrenuo je trend, završio restrukturiranje kompanije i CO je već nakon prva četiri mjeseca ove godine objavio značajan rast dobiti, da bi jesen dočekao s rastom od 17 posto (neto).

Zašto je to važno?

Ovako to tumači Uprava: Ostvareni pokazatelji rezultat su uspješno provedenog procesa organizacijskog restrukturiranja. Croatia osiguranje provodi niz aktivnosti usmjerenih na rast učinkovitosti poslovanja, posebice u području unapređenja rada prodajne mreže, optimalizacije organizacije i digitalizacije poslovanja. Cilj je stvoriti troškovno učinkovitu organizaciju koja je bliže klijentu i koja pruža vrhunski proizvod i uslugu.

Kako posluje?

Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 30 posto. Tržišni je lider u segmentu neživotnih osiguranja s 35,3 posto, dok je u životnim osiguranjima zadržana vodeća pozicija i tržišni udio od 18,4 posto. U prvih devet mjeseci ove godine CO grupa ostvarila je operativnu dobit od 275 milijuna kuna, za razliku od prošlogodišnjih 234 milijuna, što je 18 posto više. Neto dobit je 219 milijuna kuna, 17 posto iznad rujanske lani.


Što će učiniti u budućnosti?

Početkom srpnja obavljeno je pripajanje društva Croatia zdravstveno osiguranje d.d., a krajem rujna regulatorna tijela odobrila su Croatiji preuzimanje društva Cardif osiguranje. Ovim procesima nastavljen je ranije definiran proces konsolidacije. Kombinacija snažne tržišne pozicije i troškovne učinkovitosti omogućit će dugoročnu održivost poslovanja. Širenje na Sloveniju zasad je otpalo, zbog negativne odluke slovenskog regulatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:09