Menadžer tjedna

DARKO KNEZ (Meteor grupa) Priča o preuzimanju Badela je završena. Bivši šef Konzuma zna što znači bitka za brendove

Darko Knez, direktor i suvlasnik Meteor grupe
 Danijela Peračić / CROPIX

Što je postigao?
Završetkom procesa dokapitalizacije, nakon dugih i mučnih pregovora s državom, Meteor je preuzeo 84-postotni udio Badela 1862. Država će do daljnjega zadržati između 13 i 14 posto. Meteor se u nastojanjima da preuzme posrnuli Badel suočio s ozbiljnim konkurentom, slovačkom tvrtkom St. Nicolaus koja je do zadnjeg daha pokušavala steći vlasništvo nad tvrtkom. Meteor je nedavno otkupio Sberbankova potraživanja od Badela, a prije toga i NLB-ova, Erste banke i HPB-a , ukupno 184,15 milijuna kuna što će biti upisano u temeljni kapital tvrtke. Dodatnih 30 milijuna kuna uplaćeno je u novcu.
Zašto je to važno?
Zato što najveći domaći proizvođač alkoholnih pića s bogatom paletom međunarodno prepoznatih brendova napokon može početi planirati budućnost. Postupak predstečajne nagodbe Badela otvoren je 2013., potvrđen na sudu tek krajem 2017. a s objavljenom dokapitalizacijom i zaključen. U te četiri godine Badel je, unatoč ozbiljnim poteškoćama, uspio stati na noge i treću godinu zaredom posluje s dobiti. U zemlji koja je sklona alkoholu, budućnost kompanije, s novim razvojnim timom i dobrim financijskim zaleđem, zajamčena je.
Kako posluje?
Meteor grupa posluje solidno, s ambicijama da u nekim segmentima postane lider na tržištu. Badel je 2016. završio s neto dobiti od 30,8 milijuna kuna, dok je od otvaranja predstečajne nagodbe kroz poreze i trošarine kompanija u državni proračun uplatilo oko 650 milijuna kuna.
Što će učiniti u budućnosti?
U Badelu su i tijekom predstečajne nagodbe uporno radili i na razvoju novih proizvoda i otvaranju novih tržišta, a napravljeni su i projekti modernizacije vinarija u Benkovcu i Daruvaru. Prodaja na domaćem tržištu prošle je godine porasla pet posto, a u regiji petnaest. Značajni pomaci napravljeni su na tržištima SAD-a i Kanade, kao i u Aziji gdje grupa vidi značajne mogućnosti za plasman svojih brendova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:58