Menadžer tjedna

DINKO LUCIĆ (PBZ) Izbio u prvi plan na domaćoj bankarskoj sceni, očekivanja su velika

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Naslijedit će velikog Božu Prku na mjestu čelnog čovjeka PBZ-a. Lucić na to mjesto ne stiže niotkuda. Penjao se polako, s pozicije PBZ-ova šefa marketinga, preko ključnih pozicija u Intesinoj poljskoj uzdanici, Všeobecná Uverova Banka, do pozicije šefa nadzornog odbora PBZ-Carda, tvrtke koja u Hrvatskoj drži American Express i člana Uprave PBZ-a za poslovanje s građanima. Šef kojega nasljeđuje ostavio je dubok pečat u hrvatskoj povijesti bankarstva, ali je ostao čvrsto ukorijenjen u prve formativne dane hrvatske države. Na Luciću je da napravi iskorak.

Zašto je to važno?

Zbog PBZ-ova koraka naprijed, ali i zato što čelnu poziciju u drugoj, a uskoro potencijalno i prvoj najvećoj banci u državi preuzima čovjek koji odlično poznaje domaću bankarsku scenu, na kojoj je odrastao. Lucić je bio čovjek od povjerenja i Boži Prki, posljednjem bankaru iz ere stvaranja domaćeg bankarskog sustava i Upravi Intese, velike talijanske bankarske grupacije koja je dosad uspješno prkosila talijanskim financijskim turbulencijama koje su cijelu garnituru vrhunskih bankara uputile prema mirovini.

Kako posluje?

Amex je vodeća kartica u državi, a PBZ-ovo poslovanje s građanima raste. To ne možemo pripisati samo njemu, ali konkurencija je žestoka, a borba brendova bespoštedna. Lucić je tu odigrao jednu od ključnih uloga.

Što će učiniti u budućnosti?

Očekivanja su velika. PBZ je pretendent na čelnu poziciju u bankarskom sektoru. S Intesa grupom u zaleđu i solidnom PBZ-ovom reputacijom kod kuće, a bez povijesnih repova, Lucić je dobio priliku koja se pruža jednom u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48