PROPULZIVNE DJELATNOSTI PATE

GLAS EKONOMSKOG RAZUMA KOJI DRŽAVA NERADO SLUŠA Josip Budimir: Preniske plaće jedan su od najvećih gospodarskih problema Hrvatske

 Neja Markičević / CROPIX

“Preniske plaće jedan su od najvećih ekonomskih problema Hrvatske. Zbog toga gubimo radnu snagu, prije svega u propulzivnim djelatnostima, kao što je IT sektor, ali to se događa i u turizmu, građevinarstvu i drugdje. Ljude nam otimaju druge države, jer kvalitetan radnik kod nas neće dobiti primjerenu plaću, pošto se iz njegova rada mora financirati čitav niz pasivnih aktera”, kaže u velikom intervjuu Globusu ugledni ekonomist i uspješni menadžer Josip Budimir, donedavna istaknuti član i glavni ekonomski strateg HSLS-a, a sada ključni čovjek u timu HNS-ove kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Anke Mrak-Taritaš.

Zašto je napustio stranku u kojoj je bio proteklih dvadeset godina?

“Izgubio sam iluziju da se način funkcioniranja stranke može promijeniti. Umjesto artikulacije političkih stavova i definiranja javnih politika djelovanje HSLS-a svelo se samo na borbu za opstanak stranke, odnosno interese nekolicine ljudi iz njezina vodstva. Ne, ne kanim se više stranački anagažirati”, kaže Budimir.

U timu Anke Mrak-Taritaš njegov je posao izrada programa restrukturiranja Zagrebačkog holdinga. Što će u njemu ponuditi?

“Zagrebački holding danas je svojevrsni čardak ni na nebu ni na zemlji. Nije organiziran kao holding koji upravlja društvima u svom vlasništvu, niti je trgovačko društvo s podružnicama koje pokrivaju osnovne djelatnosti. To uzrokuje visoke cijene i nisku razinu kvalitete usluga. Građani kroz prirez izdvajaju ogromna sredstva, a gradske usluge nisu na adekvatnoj visini. Za taj novac morali bi dobiti mnogo više.”

Na pitanje kako ocjenjuje glavne ekonomske poteze Plenkovićeve Vlade u prvih sto dana Budimir odgovara da nema razloga za preveliki optimizam.

“Naravno da djeluje relaksirajuće kad nakon šest godina krize ekonomski pokazatelji konačno krenu u pozitivu. Ali Hrvatska je još desetak posto ispod pretkrizne 2008. Ne smijemo zaboraviti da smo u EU i dalje jedna od najgorih ekonomija. Oporavak se dogodio bez našeg većeg utjecaja i zasluga”, tvrdi Budimir i napominje: “Hrvatska je izašla iz recesije, a je li izašla iz krize – to ćemo još vidjeti.”

Po njegovu mišljenju, na duži rok šanse nam nisu baš blistave.

“Dugoročna je perspektiva, zapravo, naš najveći problem. Po udjelu radno aktivnog stanovništva Hrvatska zaostaje za prosjekom EU desetak postotnih poena, što je strašan hendikep. Nažalost, demografski i migracijski trendovi, koji nas ostavljaju bez najpotentnijeg dijela radne populacije, govore da će s vremenom problemi postajati sve veći. Zato je potencijal dugoročno održivog rasta Hrvatske izrazito nizak”, ocjenjuje Budimir.

U intervjuu Josip Budimir kritički govori i o Vladinim potezima koji su izazvali najveće kontroverzije: zašto poreznu reformu smatra nepotpunom i socijalno defektnom; zašto misli da je inicijativa za otkup MOL-ova udjela u INA-i iracionalna, a svrha prodaje dijela HEP-a krajnje problematična…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:05