LEGO ZA ODRASLE

KUĆA IZ DOMAŠINCA PO POTREBI RASTE ILI SE SMANJUJE Povratnik iz Njemačke proizvodi module za življenje od kojih će na Jadranu uskoro niknuti naselja

 
 Darko Tomaš / Cropix

U Pribislavcu pokraj Čakovca na livadi uz sportski aerodrom postavljena je jedinstvena montažna kuća, jednostavnog dizajna sa sivom aluminijskom fasadom, velikim staklenim stijenama i terasom. Unutrašnjost krije dobro iskorišten prostor od 30 čet­vornih metara koji se sastoji od kupaonice, kuhinje, jedne velike i jedne sasvim male sobe. Riječ je modularnoj kući iza koje stoji brand Trex Living System i koja je originalan hrvatski proizvod. Osmislio ju je inženjer strojarstva Robert Treska (47) iz Pribislavca čija je tvrtka Tremak sa sjedištem u obližnjem međimurskom mjestu Domašincu i proizvodi, a s prodajom su počeli prije tek nekoliko mjeseci. S obzirom na broj narudžbi, vlasnik i direktor Treska ima mnogo razloga za optimizam, a planovi su mu veoma ambiciozni. Međimurski poduzetnik otkriva kako je odrastao i školovao se u Njemačku, a u Hrvatsku se vratio ponajprije iz privatnih razloga prije 12 godina i prvih pet godina radio kao menadžer u Ljevaonici u Čakovcu, a onda otvorio svoju tvrtku koja je u početku imala troje zaposlenih. Bavili su se strojnom obradom metala pa ubrzo pokrenuli vlastitu proizvodnju raznih metalnih dijelova koje su uglavnom izvozili u Austriju i Njemačku, a i danas čak 98 posto prihoda ostvaruju izvan granica Hrvatske.

“U projekt modularnih kuća intenzivno smo krenuli prije dvije godine, ali ideja mi se u glavi razvija već oko 25 godina. No, dugo nisam imamo ni sva tehnička rješenja ni financijske mogućnosti za realizaciju dok nisam zaposlio neke ljude i uspjeli smo ostvariti sve što smo zamislili. U tehničkom smislu bilo je najteže naći rješenje kako u kratkom vremenu spojiti module koji su poput Lego kockica od kojih se sastoji kuća. Sada ih možemo složiti u sat vremena. Ako korisniku modularne kuće treba više prostora, dovezemo nove module, spojimo ih i za sat vremena ima novu kuću. Dugo smo smišljali kako to izvesti, a da sve savršeno funkcionira”, govori Treska koji svoje osjećaje kada vidi konačni rezultat svoga 25-godišnjeg promišljanja uspoređuje s alpinistom koji se penje na Mont Everest i putem do cilja jako uživa. Uvjeren je da je dobro što je taj posao pokrenuo u Hrvatskoj, a ne u Njemačkoj. U Njemačkoj bi, objašnjava, bio samo jedan od mnogih proizvođača.

Darko Tomaš / Cropix
Robert Treska

“U Hrvatskoj definitivno nije sve tako crno kao što neki govore. Brojne prednosti Hrvatske leže upravo u tome što je mala. Lakše je plasirati proizvode pogotovo na strana tržišta, a i troškovi proizvodnje su manji. Uz to, u Hrvatskoj ima mnogo pametnih ljudi, izvrsnih inženjera koji možda u svom radu nisu brzi kao njihovi njemački kolege, ali su zato fleksibilniji i kreativniji, što je jako važno jer je ovo vrlo kreativan posao”, ističe poduzetnik koji u Hrvatskoj zapošljava 60 ljudi, među kojima je dosta inženjera za razvoj projekata i proizvoda, a kada im se pribroje i zaposleni u pogonu u Srbiji, ukupno u Tremaku radi više od 200 ljudi. Veći dio proizvodnje Robert Treska odlučio je prebaciti u Sombor, i to ponajprije zato što je tamo, tvrdi, dostupnija radna snaga. U Međimurju, zaključuje, kronično nedostaje radnika raznih proizvodnih struka posebno metaloprerađivačkih i drvoprerađivačkih koje mu i najviše trebaju.

Tvrdi da su njegove kuće, od svih montažnih kuća na svijetu, jedine zaista modularne. Da bi se montažna kuća nadogradila, u većini slučajeva je, govori, potrebno rušiti odnosno probijati neke zidove i graditi nove. U njegovu se slučaju zid u roku od pola sata doslovno izvadi ili odspoji i ugradi novi modul. Naručitelj u nekoliko sati dobiva novu kuću. Konstrukcija je metalna, fasada aluminijska, a izolacija je od celuloze. Takvo se rješenje pokazalo veoma kvalitetno i dugotrajno.

Darko Tomaš / Cropix
Robert Treska

“Nismo izmislili toplu vodu. U Njemačkoj sam s celulozom radio prije 25 godina, a u Hrvatskoj je gotovo nepoznata u građevinarstvu. Konstantno razvijamo nove module. Počeli smo s Trex 30 kućom koja se sastoji od dva modula od kojih svaki ima površinu od 15 kvadrata. Sada već imamo mogućnost gradnje katova, a nudit ćemo i razne sobe – dječje, spavaće, radne… - kao i podrume, stubišta, otvorene i zatvorene garaže, bazene… Osnovna kuća od 30 kvadrata koja ima kuhinju i kupaonicu koje su opremljene svim potrebnim aparatima i uređajima, kompletno namještena u Hrvatskoj košta 25.000 eura u što je uračunat i PDV. Bez kuhinjskih električnih uređaja i opreme u kupaonici cijena je oko 20.000 eura. U Sloveniji je cijena niža jer je PDV na kuće samo 9 posto”, ističe Treska i otkriva kako su s prodajom krenuli krajem prošle godine i još uvijek im je najveće tržište Hrvatska na kojem su do sada prodali 80 posto kuća, a prije dva mjeseca su ih ponudili i u Sloveniji gdje su odmah izazvale velik interes.

Velik broj kuća je, otkriva, naručen za turističke potrebe. Uskoro bi na nekoliko mjesta na jadranskoj obali trebala nik­nuti naselja s 10 do 100 kuća za iznajmljivanje turistima. Rok isporuke je 90 dana i prve će kuće biti postavljene u travnju. Pogodne su i za ugostiteljske objekte i kioske.

Kako su s prodajom modularnih kuća tek krenuli, većinu prihoda tvrtka Roberta Treske i danas ostvaruje od proizvodnje metalnih dijelova. Prošle su godine uprihodili 60 milijuna kuna, što je znatno više nego 2016. u kojoj su ostvarili 40 milijuna prihoda. Iz godine u godinu bilježe rast koji bi ubuduće zahvaljujući modularnim kućama trebao biti jako velik pa planiraju u ovoj 2018. godini uprihoditi oko 200 milijuna kuna. U pokretanje proizvodnje su, otkriva, uložili najmanje 10 milijuna kuna. Treska ne krije da je većinu dobiti ostvarene zadnjih godina ulagao u razvoj modularnih kuća, a prošle je godine dobio i bespovratna sredstva iz europskih fondova.

Darko Tomaš / Cropix

“Zamislite Lego kockice od kojih gradite kuću. Tako je i ovdje. Na svijetu ne postoji ništa ni približno slično. Unaprijed proizvodimo module koje potom opremamo po željama naručitelja i spajamo ih da bismo dobili kuću. Po uređenju interijera svaka je kuća drugačija. Planiramo do kraja godine postaviti oko 500 kuća od kojih će neke imati i 150 kvadrata. Ako se kuća u prosjeku sastoji od 6 modula, to je 3000 modula. Iduće godine udvostručit ćemo proizvodnju, a cilj nam je za pet godina godišnje proizvoditi 50.000 kuća i prodavati ih diljem Europe i šire. To znači da bismo otvorili tri do četiri tisuće radnih mjesta, od čega bi barem 500 bilo u Hrvatskoj. Nakon Slovenije kreće prodaja u Austriji pa u Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Svu zaradu ulažemo u širenje proizvodnje. Sva proizvodnja ostala bi u Europi, ali planiramo i prodavati licence potencijalnim proizvođačima na drugim kontinentima. Upiti nam već stižu iz Kanade. Ovakve kuće prikladne su za turističko iznajmljivanje u ljetnim mjesecima, ali im je glavni smisao da se u njima živi tijekom cijele godine jer imaju izvrsnu izolaciju i stoga je za grijanje potrebno jako malo energije. Svaka kuća ima ugrađen sustav za električno podno grijanje”, govori Robert Treska.

Za postavljanje svake montažne kuće veće od 15 četvornih metara, pa tako i ovih, u Hrvatskoj je potrebno imati građevinsku dozvolu. Kao glavne prednosti svojih modularnih kuća u usporedbi s onima koje su klasično izgrađene od cigle i betona Treska ističe bolju kvalitetu, nižu cijenu i znatno kraće vrijeme potrebno za izgradnju. Svim kupcima Tremak daje 30 godina garancije na kuću iako, tvrdi Treska, uz pravilno održavanje ona može trajati mnogo duže odnosno nema vijeka trajanja baš kao ni zidana kuća. A da bi mogli garantirati kvalitetu, moraju, dodaje, većinu elemenata od kojih se kuća sastoji proizvoditi sami iako bi vjerojatno bilo lakše kada bi više poslova prepustili kooperantima. Kupuju samo sirovine. Proizvođač podnog grijanja daje 15 godina garancije, a Gorenje od kojeg nabavljaju sve kućanske aparate na njih izdaje garanciju od pet godina. Tvrtka ima svoju servisnu službu s dežurnim brojem telefona kojoj će se svi kupci moći obratiti u slučaju bilo kakvog kvara kako bi bio otklonjen u najkraćem mogućem roku. Sve funkcije u kući su automatizirane, što znači da se svi električni uređaji, rolete, grijanje kao i svjetlo mogu paliti, gasiti i podešavati preko mobilnog telefona pomoću njihove originalne aplikacije. Riječ je o tzv. pametnoj kući.

Darko Tomaš / Cropix

Treska je uvjeren da će u Njemačkoj za kućama Trex potražnja biti daleko veća nego u Hrvatskoj, i to ponajprije zbog cijene jer je cijena klasične gradnje ondje jako visoka. Na primjer, njegova modularna kuća od 150 kvadrata, tvrdi, ne košta više od 150.000 eura, dok je standard­nu zidanu slične kvadrature u Njemačkoj nemoguće podići za manje od 200.000 eura ne računajući zemljište. Uskoro će po cijeloj Hrvatskoj postaviti izložbene primjerke kuća kako bi ih potencijalni kupci mogli razgledati. Dosadašnji naručitelji su, otkriva, uglavnom ljudi srednjih godina.

Iako izvana malo podsjeća na kontejner, u unutrašnjosti se ne razlikuje mnogo od zidane kuće. Podovi u modularnoj kući su od vinila koji izgleda kao imitacija drva, a na njega se može postaviti i parket. Zidovi također mogu biti obloženi vinilom koji se lako održava, što je pogodno za kuće na moru za iznajmljivanje, no za cjelogodišnje stanovanje se ipak preporučuju tradicionalni materijali, odnosno unutrašnji zidovi od knaufa koji se mogu bojiti i oblagati tapetama. U dogovoru s naručiteljem ugrađuju se ormari, pomični krevet, šank, stubište ako kuća ima kat… Sva vrata su klizna, čime se štedi prostor. Umjesto aluminija, fasada može biti i od drva. Debljina vanjskih zidova jest 24 centimetra, a fasada je, objašnjava Robert Treska, ventilirajuća jer su zidovi tako konstruirani da oko nje stalno cirkulira zrak, čime se u unutrašnjosti postiže ugodna mikroklima. Podloga na koju se postavlja može biti betonska ploča, ali i šljunak okružen betonskim temeljnim vijencem što je daleko jeftinija i ekološki prihvatljivija varijanta.

A osim što se pomicanjem zidova i ugradnjom novih elemenata može lako nadograditi, modularna kuća se također može brzo, jednostavno i jeftino rastaviti i postaviti na drugom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:16