MENADŽER TJEDNA

MIROSLAV HUZJAK (M San Grupa) U ligi vodećih proizvođača potrošačke elektronike u EU

Miroslav Huzjak
 Arhiva

Što je postigao?

M San Grupa kojoj je na čelu predstavila je prošli tjedan liniju pametnih Smart UHD 4 K LED televizora pod svojim brendom Vivax, koje u cijelosti proizvodi u pogonu u blizini Zagreba, što je jedan od rijetkih takvih pogona u EU. Time se M San svrstao u ligu vodećih proizvođača potrošačke elektronike u Uniji, istaknuto je na predstavljanju tih televizora. Pretjerano? Možda, ali svaka pozitivna vijest iz domaćeg proizvodnog hi tech sektora još uvijek veseli.

Zašto je to važno?

Zbog stvaranja tržišta. Domaći proizvođači potrošačke elektronike, a M San je tu najveći, iako su na tržištu već godinama tek moraju steći povjerenje domaćih kupaca sklonih provjerenim globalnim brendovima. Iskorak prema novoj televizijskoj tehnologiji nije revolucija, ali popunjava dugo otvorenu rupu koja je nastala nakon prestanka proizvodnje televizora u RIZ-u.

Kako posluje?

Vivax proizvodi (potrošačka elektronika, mali i veliki kućanski uređaji i dr.) u ukupnim prihodima M San Grupe imaju udjel od 15 do 17 posto, a da godišnje proizvedu 180 tisuća televizora kojih imaju oko 25 vrsta, i svi se gotovo u cijelosti proizvode i sklapaju u pogonu u Rugvici, gdje je zaposleno više od 30 radnika. Uz M San Grupu u Hrvatskoj, unutar M San grupacije posluju i tvrtke u regiji: Kim Tec Srbija, Kim Tec Bosna i Hercegovina, Pakom Kompani Makedonija, Kim Tec Crna, Gora i AskTec Kosovo s više od 5300 partnera.

Što će učiniti u budućnosti?

S proizvodnjom nove linije televizora M San je počeo ovoga ljeta, a do kraja godine planira ih proizvesti oko četiri tisuće, očekujući da će u iduću godinu-dvije televizori prestići najveće udjele koje među svim Vivaxovim proizvodima sada zauzimaju klima-uređaji i pametni telefoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16