MARIJA DESIVOJEVIĆ CVETKOVIĆ

NAJBLIŽA SURADNICA SRPSKOG TAJKUNA MIŠKOVIĆA ZA GLOBUS OTKRIVA PLANOVE U HRVATSKOJ Progovorila i o glasinama da Delta želi preuzeti Agrokor

 
Miroslav Mišković, arhivska fotografija
 Pedja Milosavljevic / CROPIX

Kad su se pojavile prve vijesti o problemima Agrokora, počelo se nagađati o tome da bi Delta Holding, jedna od najvećih srpskih kompanija i lider u agrarnoj proizvodnji, mogao preuzeti posrnuli koncern. Ili barem neke njegove dijelove. Zbog toga smo u razgovoru (dopisno, mailom) s jednom od čelnih osoba u toj kompaniji - Marijom Desivojević Cvetković, višom potpredsjednicom zaduženom za strategiju i razvoj, pokušali doznati ima li vatre tamo gdje ima i dima.

Biznisi su im kompatibilni. Delta ima poslovni portfelj širokog spektra, slično kao i Agrokor. Delta svoje poslovanje realizira u tri organizacijske cjeline: Delta Agrar Grupa, Delta Real Estate Grupa i Delta Distribucija. Bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, zastupanjem stranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila i razvojem nekretnina. Pritom poljoprivredu smatraju strateškom granom. Ove su godine uveli i neke novitete, kao što je ovčarstvo. Planiraju brzo postati najveći proizvođač ovaca u Srbiji. Bacili su se i na trešnje, a ulaze i u “pametnu poljoprivredu” korištenjem interneta i softvera u poljoprivredi. U narednim godinama planiraju najveća ulaganja upravo u toj gospodarskoj djelatnosti, ali i u nekretninskom biznis koji sve više razvijaju. Sve u svemu, jaki su, posjeduju snažan financijski potencijal i znaju upravljati velikim sustavima. Delta se i ranije spominjala u raznim kombinacijama s Agrokorom.

Dvije kompanije su svojedobno, zajedno sa slovenskim Mercatorom, ozbiljno razgovarale o potencijalnom udruživanju i pokoravanju tržišta bivše Jugoslavije, s velikim ambicijama u prehrambenoj industriji i hotelijerstvu.

Osim što tvrtke poslovno surađuju već godinama, i njihovi su vlasnici, Todorić i Mišković, bliski. Čak se sumnjalo da se odbjegli Todorić u svojim prvim londonskim danima sklonio kod Miškovića, koji ima kuću u Londonu. Pratila ih je i slična sudbina. Mišković, protiv kojeg je prije nekoliko godina pokrenuto nekoliko istraga zbog sumnjivih privatizacija i optužbi da je izvlačio novac za svoju korist, prošao je nešto slično onome što sada prolazi Todorić. I odvjetnici su mu imali isti pristup, kao što danas imaju u ”slučaju Todorić” - tvrdili su da je Mišković politička meta. Todorićev britanski odvjetnik Timothy Otty, jedan od najuglednijih međunarodnih stručnjaka specijaliziranih za građanske slobode, ljudska prava te međunarodno javno pravo, koji se izborio za njegovo puštanje na slobodu, branio je svojedobno i Miškovića.

No, u nečemu ipak nisu slični ni gazde ni njihove kompanije. Todorićev Agrokor danas se raspada, a Miškovićeva Delta radi. Sudski procesi protiv Miškovića svakako utječu na kompaniju, no Delta danas postiže rekordne rezultate. Jer, kako je pojasnila viša potpredsjednica Desivojević Cvetković, Delta je ozbiljan sistem na čvrstim nogama, ne ovisi o jednom čovjeku i može izdržati što god da se dogodi. S njom smo prigodom skopskog Summita 100 razmijenili misli o strategiji poslovanja tvrtke i budućim planovima.

Delta Holding

U kompaniji je od 2008. godine, prvo na mjestu direktorice divizije za proizvodnju hrane, a od 2012. kao potpredsjednica. Zadužena je, osim za razvoj i strategiju poslovanja, i za sektore informacijskih tehnologija te korporativnih komunikacija. Pitali smo je stoga kako u Delti gledaju na Agrokor i je li ideja u preuzimanju dijelova hrvatskog koncerna aktualna. Otkrila nam je što ih zapravo interesira u Hrvatskoj, gdje se sve planiraju širiti, u što će ulagati u Srbiji, ali i šire, pa i planiraju li proširiti portfelj nekom novom djelatnošću.

Kažete da Agrokor ne utječe na vaše poslovanje. Je li Delta Holding zainteresiran za preuzimanje hrvatskog koncerna ili barem nekih njegovih dijelova kada se sanira šteta?

- Mi s Agrokorom u Srbiji cijelo vrijeme poslujemo dobro i stabilno. Deltin model poslovanja podrazumijeva da određene biznise u adekvatnom trenutku prodamo kako bismo se počeli baviti drugim biznisima. Trenutačno se ne bavimo preuzimanjem Agrokorovih dijelova, a ako dođe do nekih promjena, obavijestit ćemo javnost.

Kako ste zadovoljni rezultatima poslovanja u 2017.?

- Izuzetno smo zadovoljni, i zbog financijskih rezultata, ali i zbog razvojnih planova koje smo realizirali. Poslovni rezultati su rekordni jer prihod u prvih šest mjeseci iznosi 243 milijuna eura, 13 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarena je EBITDA (dobit prije oporezivanja i kamata) veća od 22 milijuna eura, što je 45 posto više nego u istom periodu 2016.

Marija Desivojević Cvetković

Koji segment ima najbolje financijske pokazatelje i najviše pridonosi? Kakav kraj godine očekujete?

- Najveći udio u prihodu ostvaruju Delta Agrar i Delta Distribucija, najveći EBITDA generiraju Delta Agrar i Delta Real Estate, a Delta Motors raste daleko brže nego tržište automobila u Srbiji. Naša kompanija prodala je 26 posto više vozila nego prošle godine, a govorimo o brendovima BMW i MINI, uvela električne automobile na tržište Srbije i dobila najprestižniju nagradu za poslovne rezultate od BMW Auto Grupe. Tržištu Srbije predstavili smo i novu klupsku sortu jabuke Evelina, a počeli smo se baviti i ovčarstvom. Zaposlili smo 45 mladih, talentiranih ljudi bez radnog iskustva kroz program Mladi lideri. Očekujemo da posljednji kvartal potvrdi 2017. kao rekordnu godinu.

Je li budućnost agrobiznisa u regiji u vlasničkim transformacijama i okrupnjavanju? Kakve su vaše prognoze i kako vidite svoju ulogu u tim procesima?

- Ja bih na prvo mjesto stavila potpuno otvorene granice za ekonomsku suradnju. Naša tržišta su geografski blizu, slična su po mnogim karakteristikama, a jezična barijera gotovo da ne postoji. Ako uspostavimo potpuno otvoreno tržište, to je velika prilika za sve gospodarstvenike u regiji. Na takvom tržištu sigurno bi bilo više vlasničkih promjena, a u posljednje smo vrijeme bili i svjedoci velikih promjena u vlasničkim odnosima. Sigurno da mi u Delti podržavamo svaku vrstu suradnje kompanija u regiji, pa i vlasničko povezivanje, i spremni smo razgovarati.

Delta Holding ima velike investicijske planove - više od pola milijarde eura u naredne dvije godine samo u nekretnine. Kakva još ulaganja planirate u Srbiji, ali i šire?

- U narednim godinama najveća Deltina ulaganja bit će u poslovima nekretnina, dakle shopping centri i hoteli, ali i u agraru, koji je naš core biznis. Osim toga, lako je moguće da se kao kompanija pojavimo u nekom segmentu biznisa kojim se dosad nismo bavili. Planiramo širenje u agrarnom biznisu, ali u segmentima i na način koji drugi proizvođači ne mogu implementirati.

Pojasnite nam to malo, uključujući i biznise kojima se dosad niste bavili.

- Recimo, u voćarstvu će naš fokus biti takozvane klupske jabuke koje mogu uzgajati samo licencirani proizvođači, koji ispune stroge uvjete nositelja brenda. Delta Agrar već ima pet klupskih jabuka u portfoliju. To su Modi, Kiku, Pink Lady, Evelina, a u planu su i Rubens, Red Moon, Isaaq. Od ove godine imamo zasade pod trešnjom koje se proizvode na način kako se to radi u Čileu, koja je u vrhu po prinosima i kvaliteti ovog voća. Planiramo i razvoj ovčarstva, koje je kao organizirana proizvodnja praktički zaboravljeno u Srbiji.

Uložili ste oko 200 milijuna eura u hotel InterContinental u Ljubljani koji je otvoren prije nekoliko mjeseci, shopping centar u Banjoj Luci te u Bugarskoj. Kako napreduju ti i ostali aktualni projekti, posebno u hotelskom segmentu?

- Poslije otvaranja hotela InterContinental u Ljubljani, u tijeku je gradnja shopping centara u Banjoj Luci i Varni u Bugarskoj, a uskoro očekujemo početak gradnje i u Nišu. Želja nam je proširiti hotelski biznis, i to u domeni biznis i kongresnih hotela koji posluju 12 mjeseci u godini jer je to ono što Delta zna i već radi jako dobro u Crowne Plazi i Holiday Innu u Beogradu i u InterContinentalu u Ljubljani. Imamo stratešku suradnju s najpoznatijom svjetskom hotelskom grupacijom InterContinental Hotel Grupom i njihove brendove ćemo razvijati i na drugim tržištima.

Spominjala se svojedobno mogućnost širenja hotelskog biznisa u Hrvatskoj, kupnja Esplanade... Što vam se čini zanimljivim na hrvatskom tržištu, gdje prepoznajete investicijski potencijal?

- Hrvatsko tržište svakako ima potencijala za investicije i Delta je spremna pojaviti se kao investitor. Zainteresirani smo za otvaranje hotela u Zagrebu, s time da ga ne bismo gradili od temelja, nego tražimo postojeći hotel koji bismo kupili i renovirali. No, da bi se ostvarila ta kupovina, potrebno je uz zainteresiranog kupca imati i prodavača, tako da smo još u fazi traženja i pregovaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:41