MENADŽER TJEDNA

NENAD KONČAR (Kermas energija) Zanima ga Uljanik, a uspješno izveo i turistički iskorak

Nenad Končar
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je u petak tvrtki Kermas energija kojoj je na čelu - a koja je u vlasništvu njegova oca, enigmatičnog poduzetnika Danka Končara - objavljivanje ponude za preuzimanje Apartmana Medena, a cijena koju će u njoj ponuditi je 100 kuna po dionici.

Zašto je to važno?

Tvrtka Kermas energija u svojem portfelju već ima Hotel Medena i ovo je još jedan iskorak u širenju biznisa obitelji Končar s brodograditeljskog prema turističkom. Končar je vlasnik Brodotrogira, a nedavno je objavio i zanimanje za preuzimanje pulskog Uljanika koji se našao u financijski nezdravim prilikama. Končari su odavno dali naslutiti da većinu brodograditeljskih kapaciteta kane prenamijeniti u turističke. To je značajna promjena u strukturi domaće industrije. Pitanje je je li to nabolje ili na lošije.

Kako posluje?

Kermas energija posluje solidno. Podaci Bisnodea pokazuju da je tvrtka prošlu poslovnu godinu (2016.) završila s 1,728.000 kuna neto dobiti sa solidnom kvalitetom novčanog rijeka. Brodotrogir, gdje je Nenad Končar također predsjednik Uprave, poslovnu je godinu završio s 5,625.500 kuna dobiti, ali je 2017. imao slabu kvalitetu novčanog tijeka i probleme s likvidnošću. Končari su međutim uvijek, ne samo u Hrvatskoj, poslovne analitičare dovodili do ludila jer su poslovali blizu knjigovodstvenog ruba održivosti, ali sa solidnom dobiti.

Što će učiniti u budućnosti?

Danko Končar poslovično je škrt kada je riječ o predstavljanju planova svojih kompanija. Njegov sin nije značajno drukčiji. Jasno je da obitelj u Hrvatskoj namjerava širiti svoj turistički portfelj i da na tome kani zaraditi. Hotel Medena prošlu je poslovnu godinu završio s dobiti od 64,635.600 kuna. Apartmani Medena zapošljavaju i posluju s dobiti. Nema razloga da tako ne bude i s novim vlasnikom i kada budu pod krovom jedne kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32