Analiza

Od 20 kompanija iz sastava Crobexa samo su četiri imale pad prihoda

 Nenas Dugi / HANZA MEDIA

Vodeće hrvatske kompanije uvrštene na Zagrebačku burzu imale su dobro prvo polugodište kad je u pitanju ukupni prihod. Naime, od dvadeset kompanija uključenih u dionički indeks Crobex njih samo četiri zabilježile su pad prihoda – Optima Telekom, Podravka, Petrokemija i Zagrebačka banka. Najveću stopu rasta prihoda ostvarila je Arena Hospitality Group, nekadašnji Arenaturist, čak 130 posto, prije svega zbog pripajanja koje je proveo novi većinski vlasnik. Slijedi Dalekovod koji je u prvom polugodištu ukupni prihod povećao za čak 42 posto.

No, iako su kompanije s Crobexa povećavale prihode, neto financijski rezultat za većinu je ipak bio slabiji nego lani. Primjerice, Dalekovod je, unatoč rastu prihoda, imao gotovo 60 posto nižu neto dobit. Zato je Ingra, primjerice, neto dobit utrostručila zahvaljujući, kako objašnjavaju, poslovima u inozemstvu.

HT, najveća od kompanija u sastavu Crobexa, ostvarila je rast prihoda od 8,5 posto na 3,78 milijardi kuna. Međutim, rast su zapravo ostvarili zahvaljujući Telekomu Crne Gore – isključi li se utjecaj HT-ove najnovije akvizicije, ukupni konsolidirani prihod HT grupe bio bi 16 milijuna kuna, ili 0,5 posto manji nego lani.

“Do blagog smanjenja došlo je zbog sezonalizacije projekata u području prihoda od sistemskih rješenja (55 milijuna kuna, odnosno 16,5%) i prihoda od nepokretnih telekomunikacija (27 milijuna kuna, odnosno 1,6%)”, objašnjavaju u HT-u. I neto dobit HT-a neznatno je pala, 0,8 posto na 408,2 milijuna kuna.

Adris, drugi div iz sastava Crobexa, svoj je konsolidirani prihod povećao za solidnih 5,4 posto na 3,54 milijarde kuna, a neto dobit za 2,2 posto na 166,7 milijuna kuna. Njihovo Croatia osiguranje povećalo je premiju jedan posto unatoč, kako kažu, ciljanoj optimalizaciji i smanjenju dijela portfelja. Turistički biznis čeka, čini se, odlična godina: Maistra je imala 19 posto više noćenja, a booking za ostatak godine je 18 posto bolji. Cromaris je prodaju u tonama povećao za jedan posto, ali su pritom proiz­vode “visoke dodane vrijednosti”, primjerice očišćene ribe, povećali za petinu, što se sigurno odrazilo i na prihod.

Među kompanijama koje su ostvarile sjajan rast prihoda svakako se ističe Dalekovod sa svojim 42 posto višim prihodima, ostvarenima zahvaljujući “značajnom povećanju aktivnosti” odnosno novih poslova prije svega u inozemstvu, i to posebno u Norveškoj i Finskoj. Neto dobit im je pak pala zbog jednokratne stavke prošle godine – 50 milijuna kuna od prodaje prava Ministarstvu financija na temelju ugovora još iz 2013. godine.

Solidnim rastom prihoda od 32 posto može se pohvaliti i Luka Ploče, iako im je neto dobit istovremeno pala gotovo 80 posto. Za oko petinu su prihode povećali Uljanik plovidba, na čije je rezultate utjecao i tečaj dolara, te Zagrebačka burza, koja je u prvom kvartalu bilježila rast trgovine i u Zagrebu i na Ljub­ljanskoj burzi. I Uljanik plovidba i Zagrebačka burza značajno su smanjili svoje gubitke.

Osim Ingre, znatno bolji rezultat ostvarila je i Atlantska plovidba, koja je uz 6,5 posto više prihode od 257,8 milijuna kuna, u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 40,7 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježiti gubitak od 20,8 milijuna kuna. Uprava Atlantske plovidbe, međutim, nije objasnila ovaj pomak.

Prehrambeni div Podravka je zabilježio i pad prihoda, od 2,1 posto na 2,03 milijarde prihoda, i pad neto dobiti, za čak 70 posto, na 29 milijuna kuna. Na pad prihoda Podravke svakako su utjecali i problemi u Agrokoru, no na kretanje profitabilnosti su utjecali, ističe uprava, i restrukturiranje kompanije, prije svega izlazak iz neprofitabilnog segmenta pića i program zbrinjavanja viška zaposlenih, ali i, primjerice, “uhodavanje novog distributera” za tržišta zapadne Europe.

Atlantic Grupa je, zato, unatoč “gubitku dijela prihoda ostvarenih preko najvećeg regionalnog maloprodajnog lanca”, zadovoljna polugodišnjim rezultatima, s 1,6 posto višim prihodom od 2,56 milijardi kuna i 15,5 posto višom neto dobiti 154 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:48