Brzorastuće kompanije

S rastom od 1127 posto njima je život lijep, a budućnost dobra

Mate Rimac
 Berislava Picek / HANZA MEDIA

Čak je 160 tisuća kompanija u Europskoj uniji brzorastuće ako se mjeri prema rastu broja zaposlenih, a u njima radi oko 13,5 milijuna ljudi, objavio je prošloga tjedna Eurostat. Zanimljivo je da u toj poslovno-demografskoj statistici Hrvatska na prvi pogled i ne stoji tako loše. Kod nas je pobrojano 1500 brzorastućih kompanija, s ukupno 100 tisuća zaposlenih. To je otprilike 12 posto od svih aktivnih hrvatskih kompanija, dok je taj pokazatelj na razini cijele Unije malo niži, 10 posto.

Važna napomena za razumijevanje ovih podataka jest da je Eurostat kao rapidno rastuće kompanije ovom prilikom okarakterizirao samo one koje su ispunile kriterij prosječnoga godišnjeg rasta broja zaposlenih za više od 10 posto kroz tri godine, zaključno s 2015. godinom. U obzir su pritom došle tvrtke s najmanje 10 zaposlenih, što znači da za ulazak na listu minimalno godišnje trebaju zaposliti barem jednog novog radnika.

Najviši udjel

U skladu s vremenom u kojem živimo, s onime kako se razvija ova, četvrta industrijska revolucija, takvih je poslovnih gazela daleko više u sektoru usluga nego u proizvodnom, a vodeća je djelatnost informacijsko-komunikacijska (uz opasku statističara da im podaci za sektor financija i osiguranja nisu bili dostupni). Dakle, najviši udjel brzorastućih poduzeća po rastu broja zaposlenih u EU u sektoru je informacija i komunikacija (15,3 posto) pa administraciji i poslovima podrške (14 posto), prometu i skladištenju (12 posto), potom profesionalnim, znanstvenim i tehničkim aktivnostima (11,3 posto)… a u proizvodnji ih je, primjerice, 8,9 posto, građevinarstvu 8,7 posto, te sektoru smještaja i prehrane 8,4 posto.

Nažalost, nisu objavljeni podaci o gospodarskim djelatnostima po članicama EU. Ono što se za Hrvatsku, međutim, još može zaključiti iz tih Eurostatovih izvještaja o poslovnoj demografiji jest da je brzorastućih kompanija po kriteriju broja zaposlenih sve više, ali da (još) ne utječu značajno na ukupni broj zaposlenih. Ovomjesečni izvještaj pokazuje stanje zaključno s 2015. godinom, a u 2014. je takvih kompanija kod nas bilo oko 1300 te su zapošljavale 80 tisuća radnika, što je bilo 11 posto od ukupnog broja zaposlenih u kompanijama koje imaju više od 10 radnika (sada je to 14 posto, što je i prosjek Unije). Usporedbe radi, u Irskoj i Mađarskoj to je iznad 20 posto, a blizu su tome Portugal, Velika Britanija, Bugarska, Latvija i Nizozemska.

U domaćem ICT i općenito tehnološkom sektoru već je impresivan niz mladih kompanija koje ulaze u taj Eurostatov kriterij te će sasvim sigurno u doglednoj budućnosti - bude li hrvatsko školstvo proizvodilo dovoljno potrebnog kadra, što trenutno baš i nije slučaj - početi značajnije pridonositi i ukupnom broju zaposlenih u zemlji. Tim su kompanijama, naime, zaposlenici glavni poslovni adut i najveće ulaganje. To zasad nisu poslovni giganti, ali s druge strane, značajno rastu po poslovnim prihodima i izvozu.

Djelomičan pogled u taj dinamični poslovni svijet pružio nam je pak prošloga tjedna Deloitte. Radi se o brzorastućim tehnološkim kompanijama iz srednje Europe na najnovijoj rang ljestvici te konzultantske kuće koja svjedoči, smatraju, o procvatu tehnološkog sektora u regiji.

Lista najboljih

Na natječaj se se mogle prijaviti tvrtke koje imaju prihod od najmanje 50 tisuća eura ostvaren u svakoj godini razdoblja od 2013. do 2016., a da pritom razvijaju ili proizvode vlastite tehnologije odnosno ulažu znatna sredstva u istraživanje i razvoj, kako je kriterije za listu postavio Deloitte.

Ta top lista 50 vrtoglavo rastućih srednjoeuropskih kompanija po rastu prihoda (njihova prosječna stopa rasta u četverogodišnjem razdoblju dostignula je rekordnih 1127 posto) uključuje nekoliko hrvatskih predstavnika. Najbolje rangirana hrvatska tehnološka tvrtka je Rimac Automobili, deseta na ljestvici s rastom od 1059 posto, a slijede ju Code Consulting na 22. mjestu (rast 545%), Telum na 25. mjestu (520%), Profico na 28. mjestu (466 %), Undabot na 35. mjestu s rastom (421%), Hangar 18 na 40. mjestu (368%), Gauss na 45. mjestu (347%) i povratnik nakon dvije godine Infinum na 49. mjestu (315%). A što se “poslovne demografije” tiče, samo Rimac je u rujnu objavio da će trebati još 100-tinjak radnika, Infinum ih trenutno traži 14, Profico tri... Pozicija ima, traže se radnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:41