MENADŽER TJEDNA

VEDRANA JELUŠIĆ (EBRD) Ima novu strategiju za Hrvatsku do 2020.

Vedrana Jelušić
 Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Što je postigla?

Prošlog je tjedna novu strategiju EBRD-a za Hrvatsku do kraja 2020. usvojila hrvatska Vlada, a ovoga tjedna trebao bi je usvojiti i odbor direktora EBRD-a.

Zašto je to važno?

Prema strategiji EBRD, čiji zagrebački ured vodi Vedrana Jelušić, godišnje bi u Hrvatsku ulagao do 300 milijuna eura, većinom u projekte privatnog sektora. Tri smjernice za financiranje: povećanje konkurentnosti privatnog sektora i poboljšanje poslovne klime, produbljivanje financijskih tržišta s naglaskom na tržište kapitala te promicanje komercijalizacije javnih poduzeća.

Kako posluje?

Europska banka za obnovu i razvitak do sada je u Hrvatsku uložila 3,57 milijardi eura, u ukupno 195 projekata, pri čemu se 53 posto ulaganja odnosi na privatne projekte. U portfelju su im 94 projekta u koje je EBRD uložio 1,1 milijardu eura. Najveći dio, 49 posto, odnosi se na infrastrukturne projekte. U prošloj je godini EBRD u Hrvatskoj uložio ukupno 311 milijuna eura.

Što će učiniti u budućnosti?

U porukama iz strategije navodi se, među ostalim, kako “Banka nije bila onoliko uspješna koliko je očekivala kada je riječ o pružanju pomoći Hrvatskoj da iskoristi svoj ulazak u članstvo EU-a”, prije svega zbog kašnjenja programskih dokumenata potrebnih za povlačenje sredstava iz EU fondova” te navode da će pokretači nove strategije biti “pojačani naglasak na apsorpcijske kapacitete klijenata i bolji odabir područja rada”. Nude pomoć u rješavanju loših kredita i dugoročnog kreditiranja velikih poduzeća te napominju da je potpora međunarodnim ulagačima imala presudnu ulogu u prijenosu znanja, vještina i tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:11