Menadžer tjedna

VIKTOR PAVLINIĆ (TELE2 Hrvatska) Završio razdoblje velikih investicija, sada se fokusira na korisnike

Viktor Pavlinić, Tele2
 Arhiva

Što je postigao?

Hrvatski ogranak švedske telekomunikacijske tvrtke Tele2, kojemu je na čelu, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je 950 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok mu je operativna dobit uvećana za amortizaciju (EBITDA) porasla 55 posto, na 100 milijuna kuna. Krajem rujna taj je telekom imao 884 tisuće korisnika, što je za 1,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Zašto je to važno?

Zato što pokazuje da ukidanje roaminga unutar EU nije značajno oštetilo poslovne rezultate telekomunikacijskih kompanija. Porast ukupnih prihoda Tele2 je ostvario i u trećem tromjesečju ove godine, od 12 posto, na 359 milijuna kuna ukupnih prihoda, dok je EBITDA porasla za 58 posto, a EBITDA marža na 17 posto.

Kako posluje?

Ipak sporije nego lani. U kompaniji objašnjavaju kako je početkom godine završilo razdoblje velikog investicijskog ciklusa te su ovogodišnja kapitalna ulaganja nešto manja, gotovo 42 milijuna kuna u prvih devet mjeseci, naspram 80,2 milijuna kuna koliko su iznosila u istom razdoblju prošle godine.

Što će učiniti u budućnosti?

Nakon što su porast zabilježili u svim ključnim segmentima, od prihoda od krajnjih korisnika, preko veleprodaje i usluga do prihoda od opreme, Viktor Pavlinić najavljuje da će kompanija kojoj je središnjica u Švedskoj fokus usmjeriti prema korisničkom iskustvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:33