MILENKA BARAĆ ZA GLOBUS

VLASNICA I DIREKTORICA TVRTKE ČIJI SU RADNICI MEĐU NAJBOLJE PLAĆENIMA U HRVATSKOJ 'Zna se kakve plaće dajemo, ali i što zato očekujemo od zaposlenih'

 
 Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Tvrtku Industrius prije više od sedam godina osnovala je Milenka Barać. Poslovanje je započelo kroz suradnju s poduzećem IDS iz Oberhausena u Njemačkoj na raznim projektima u Europi i Južnoafričkoj Republici, a sada samostalno posluju. Izgrađen je novi proizvodni pogon u šibenskoj poslovnoj zoni Podi za proizvodnju procesne i energetske opreme.

Industrius je dobitnik nagrade Zlatna kuna za najuspješnije trgovačko društvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2016. godini u kategoriji srednjih trgovačkih društava, za koju je nominirana i na državnoj razini. Također je dobitnik nagrade Zlatni ključ za najboljeg srednjeg izvoznika u Hrvatskoj u 2015. godini. Prema posljednjim podacima koje je objavika Gospodarska komora, Industrius je i jedna od rijetkih domaćih kompanija u kojoj plaće zaposlenih konkuriraju najboljima kod inozemnih poslodavaca. Zato radnici u pravilu ne odlaze.

S direktoricom Milenkom Barać razgovarali smo o poslovanju tvrtke Industrius, njezinim planovima te o pozicioniranju na svjetskom tržištu. Milenka Barać u proizvodnji se uvelike oslanja na dva inženjera, šefa kvalitete Gorana Gašpara te voditelja proizvodnje Duška Celića.

Kakav je vaš odnos s tvrtkom IDS?

- Surađivali smo na raznim projektima u Europi i Južnoafričkoj Republici. Djelatnici tvrtke Industrius bili su angažirani za montažu i zavarivanje na projektima gdje su prisutni cijevni sistemi kao što su: prerađivačka industrija, pivovare, mljekare, spalionice otpada kao i drugi projekti od kojih su najznačajniji radovi na termoelektranama kroz konzorcij Mitsubishi Hitachi Power Systems u Europi, u gradovima Mannheimu, Kasselu, Karlsruheu, Wilhelmshavenu, kao i u Južnoafričkoj Republici u gradovima Medupiju, Kusileu i Nigelu.

Kakvo je to postrojenje u Južnoafričkoj Republici gdje ste radili?

- U Južnoafričkoj Republici djelatnici Industriusa d.o.o. obavljali su radove na dva projekta, a to su izgradnja termoelekrane na ugljen Medupi i Kusile. Riječ je o dva do tri najveća gradilišta na svijetu u ovom trenutku kojima je glavni investitor južnoafrički ESKOM ili, punim nazivom, Electricity Supply Commission. Svaka termoelektrana sastoji se od šest bojlera koji je svaki snage oko 800 Mw. Ukupna snaga jedne termoelektrane iznosi oko 5000 Mw.

Sibenik, 221217.
Industrijska zona Podi.
Milenka Barac, direktorica tvrtke Industrius.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Koje ste vi konkretno poslove obavljali na tim projektima?

- Posao tvrtke Industrius bio je osigurati najkvalitetniji kadar za obavljanje posla na navedenim projektima kao što su inženjeri, poslovođe, vrhunski zavarivači, bravari, cjevari izometričari. Djelatnici Industriusa bili su angažirani preko tvrtke IDS na najzahtjevnijim poslovima zavarivanja izmjenjivača topline te montaži cijevnih sistema na svim visinama već spomenutog bojlera koji doseže 108 metara. Na oba gradilišta bilo je angažirano više od 20.000 zaposlenika, od kojih je 250 do 300 zaposlenika angažirala naša tvrtka Industrius.

Koliko je vrijedan taj projekt?

- Prema našim saznanjima, projekt vrijedi više od 20 milijardi dolara.

Kako ste dobili taj posao?

- Posao smo dobili zahvaljujući kvalitetnoj i iskusnoj radnoj snazi koja je prisutna na našem tržištu, a oskudna na tržištu Južnoafričke Republike. Naši djelatnici bili su angažirani preko firme IDS za već spomenuti Mitsubishi Hitachi Power Systems. Kako se projekti bliže kraju, mi smo se okrenuli novim poslovima, a u prvom redu to je proizvodnja u našem pogonu.

Zato ste investirali u novi pogon?

- Koliko su nas god uvjeravali da je kod nas teško i nesigurno proizvoditi, mi vjerujemo u budućnost industrijske proizvodnje. Uvjerena sam da ćemo zbog kvalitete radnika koje imamo te zbog nešto niže cijene rada nego u europskim zemljama moći konkurirati svojim proizvodima na tržištu. Uopće ne sumnjam u uspjeh našeg novog projekta.

Kad ste se uselili u novi pogon?

- Otvaranje proizvodnog pogona bilo je u travnju ove godine.

Koliko ste uložili u novi pogon?

- Uložili smo više od tri i pol milijuna eura. Oko dva i pol milijuna eura uloženo je u izgradnju objekta, a oko milijun eura u strojeve i tehnologiju. Imali smo i određeni dio poticaja, tako da smo i na taj način osigurali sredstva za investiciju. Ulažemo i dalje, a najviše u našu kvalitetu, certifikate i djelatnike. Pored već postojećih certifikata TUV Nord, u procesu smo dobivanja certifikata ASME, koji će nam otvoriti nova tržišta i s kojima ćemo biti još konkurentniji. Jako nam je važno osluškivati tržište i ulagati u tom smjeru.

Sibenik, 221217.
Industrijska zona Podi.
Milenka Barac, direktorica tvrtke Industrius.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Koliko radnika zapošljavate?

- U prosjeku smo ove godine imali 150 zaposlenika. Projekt u Južnoafričkoj Republici privodi se kraju, a mi smo se u potpunosti orijentirali proizvodnji. Naš je plan da u novom pogonu u godinu-dvije dana, u dvije smjene, zaposlimo od 50 do 80 radnika i sigurno ćemo doći do ostvarenja tog plana. U strojni park uložili smo jako puno, riječ je o novim CNC strojevima. Još planiramo kupnju savijačice cijevi i ostalih strojeva. Na susjednoj parceli od 13.500 četvornih metara planiramo izgraditi skladišni prostor koji nam nedostaje.

Kada krećete s gradnjom skladišta?

- Na proljeće 2018. godine, a izgradit ćemo ga od konstrukcije koju ćemo proizvesti u našem pogonu. U predviđenom skladištu nalazit će se i prostor za pjeskarenje i bojenje, čime ćemo kompletirati našu proiz­vodnu liniju.

Što ćete proizvoditi?

- Strojni park opremljen je za proizvodnju posuda pod tlakom kao što su spremnici komprimiranog zraka, razdjelnici i sabirnici vrele vode, vodene pare i ostalih medija, spremnici za tekuća goriva: jednoplašni i dvoplašni, akumulatori tlaka, rezervoari, zatvorene i otvorene ekspanzijske posude, filterske posude i slično. Proizvodnja je također orijentirana na brodsku opremu, čelične konstrukcije te cjevovode. Također se pružaju usluge rezanja, savijanja te strojne obrade metala kao i zavarivanje. Do sada smo ishodili dio potrebnih certifikata, a kada dobijemo još neke čije ishođenje očekujemo uskoro, još šire će nam se otvoriti vrata svjetskog tržišta. U završnoj smo fazi uvođenja američkih standarda. Očekujemo specifične i neophodne certifikate, ako želimo konkurirati i pozicionirati se s pro­izvodnjom i uslugama na svjetskom tržištu, pogotovo u dijelu vezanom za rafinerije i petrokemijsku industriju.

Gdje će vaši proizvodi imati primjenu?

- Imaju vrlo široku primjenu. To su od boca za plin za kućanstva pa sve do vanjskih spremnika za plin, spremnika za gorivo, spremnika za primjenu u rafinerijama i u industrijama. Puno objekata treba spremnike pod tlakom. Važno je i naglasiti da ćemo raditi i reparaturu tih posuda.

Gdje ćete naći tržište?

- Okrećemo se prema Zapadnoj Europi, a očekujemo i dobivanje značajnih poslova na Bliskom istoku. Na hrvatskom tržištu, iako još uvijek malo, imamo upita pa ćemo vjerojatno neke poslove i kod nas realizirati. Uglavnom, naša je proizvodnja namijenjena izvozu. Iz naših analiza najviše se posude pod tlakom uvoze iz Italije i mi tu vidimo mogućnost jer ćemo sigurno biti konkurentniji nego talijanski proizvođači. Iako kod nas nisu male plaće, zbog više cijene rada u Italiji i većih troškova transporta mi ćemo sigurno biti konkurentniji. Nema dileme da ćemo biti cjenovno povoljniji, ali cilj nam je izvoz.

Imate, dakle, ponudu s Bliskog istoka?

- Da, očekujemo dobivanje jednog značajnog posla na tom tržištu. Jedan od uvjeta su i certifikati na kojima trenutačno aktivno radimo i koje ćemo uskoro dobiti.

Tko može u Hrvatskoj biti značajniji kupac vaših proizvoda?

- Može biti INA, Plinacro, petrokemijska industrija, Crosco... Posuda pod tlakom u proizvodnom procesu prolazi kroz četiri linije. Svaka od tih linija u svom procesu može zasebno raditi i može proizvoditi i neke druge proizvode i davati druge usluge poput zavarivanja, rezanja, savijanja. U Hrvatskoj postoji još nekoliko proizvođača, ali kako je ovo zahtjevna proizvodnja, koja iziskuje velika početna ulaganja, samim time postoji prostor na tržištu. Doduše, dug je period povrata, ali kada krenete i ako odgovorno vodite tvrtku, onda ste sigurni. Osim posuda pod tlakom, radit ćemo i čelične konstrukcije koje te posude pridržavaju. Zaokružujemo cjelinu da možemo samostalno ići i na veće objekte.

Možete li reći nešto konkretnije o tom poslu na Bliskom istoku?

- Za sada ne. Jedino što mogu reći u ovom trenutku jest da je tržište Bliskog istoka nama jako interesantno te da ima otvorena vrata za suradnju s tvrtkom Industrius d.o.o. kroz više projekata.

Svi govore o problemu radne snage. Imate li vi taj problem?

- Kod nas taj problem nije toliko izražen. Jako cijenimo naše djelatnike i u krugovima iz kojih angažiramo radnike jako je dobro poznato da smo dobar poslodavac. Zna se kakve plaće isplaćujemo i kakvu kvalitetu nudimo, ali i kakvu kvalitetu radnika očekujemo zauzvrat. Naime, mi se jako dobro pripremimo za veće projekte, uključujući pripremu i obuku radnika koju sada imamo u svom novom pogonu. Nije u početku bilo lako, ali sada imamo model u kojem se sve zna. Točno se zna što mi očekujemo od radnika i što on može od nas očekivati.

I vi ste se odlučili investirati u turizam. U što ulažete?

- Da, upravo obnavljamo Palaču Tripalo u središtu Sinja i prilagođavamo je tako da to bude heritage hotel, jer je zgrada starija od 150 godina i pripadala je poznatoj obitelji Tripalo. Hotel će imati 11 smještajnih jedinica. Po svom položaju i po svojoj povijesnoj vrijednosti objekt spada u kategoriju zaštićenih spomenika kulture, pa se čitava rekonstrukcija odvija pod strogim nadzorom konzervatora. Osnovali smo i drugu tvrtku kako bismo odvojili industrijsku proizvodnju od hotelijerstva.

Koliko je vrijedna investicija u taj objekt?

- Sigurno ćemo uložiti oko tri milijuna eura. Povlačimo određeni dio sredstava iz fondova. To će biti cjelogodišnji heritage hotel. Trudimo se da to bude zaista respektabilan objekt.

Gdje još obučavate radnike?

- Jako puno ulažemo u edukaciju radnika. Nedavno su se naši djelatnici iz odjela kvalitete educirali u Krškom, gdje su se obučavali za vizualnu i penetrantsku kontrolu te ispitivanje magnetima. Također imamo dobru suradnju s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Ulaganje u znanje neophodno je ako mislimo uhvatiti i zadržati korak s konkurencijom sa Zapada. Ulaganje u znanje najbolja je investicija. Svi nas partneri prepoznaju kao tvrtku koja će kvalitetno obaviti određeni posao. A takvu reputaciju ne možete imati ako ne ulažete u znanje i edukaciju.

Gdje je prigoda za industriju?

- Za našu industriju prigoda je izlazak na inozemno tržište, to jest izvoz.

Surađujete li s brodogradilištima?

- Surađujemo. Trenutačno pružamo usluge rezanja aluminija za izgradnju katamarana. Imamo niz mogućnosti pružanja raznih usluga jer svaki naš stroj može raditi sam za sebe. Trenutačno radimo na nekim projektima vezanim za brodogradnju i procesnu industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 21:10