KOMENTAR MARKA BIOČINE

Orbánov rastanak s liberalnom Europom

Zagreb, 080211.
Trg Sv. Marka.
Banski dvori.
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se s predsjednikom Vlade Republike Madjarske Viktorom Orbanom.
Na slici: Viktor Orban.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Viktor Orbán

 

Sve ima svoj rok trajanja pa tako očito i strpljenje lidera Europske pučke stranke s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom. Enfant terrible najsnažnijeg europskog političkog bloka posljednjih je godina vrlo uporno testirao to strpljenje, gradeći svoj imidž korifeja novog europskog iliberalizma.

Otvoreno prkoseći političkoj agendi starih članica Europske unije, Orbán je de facto rezao temelje postkomunističkog kontinentalnog poretka, a istodobno sjedio za stolom za kojim su se donosile sve važne odluke. To balansiranje, dakako, nije moglo trajati vječno, a neposredni povod za pokretanje obračuna europskih pučana s Orbánom bili su pejorativni jumbo-plakati s likom Jean-Claudea Junckera kojima je Orbánova stranka Fidesz oblijepila Mađarsku. Kako je Juncker EPP-ov predsjednik Komisije, očito se takva provokacija nije mogla zanemariti, bez obzira na činjenicu da je sam Juncker još nedavno Orbánu tepao kao “najdražem diktatoru”.

Kako su prvi put izbacivanje Fidesza iz EPP-a zatražile i neke članice s juga Europe, a pred Orbána su postavljeni uvjeti koje on ne može prihvatiti, poput ukidanja odluke o izbacivanju Soroseva sveučilišta iz Budimpešte, čini se da je raskid neizbježan.

Zanemari li se uobičajeno bacanje magle oko tobožnjih kršenja vrijednosti, iza cijele priče postoji jasna politička računica. Orbán će osvojiti 12 mjesta u Europskom parlamentu, što je za EPP značajan broj, ali manji od projiciranih 20 mandata stranke Emmanuela Macrona i desetaka mandata liberalne grupacije ALDE koja bi mogla biti ključni partner pučanima u formiranju većine u Europskom parlamentu i izboru novog predsjednika Komisije.

Polako, ali sigurno stvara se tako nova struktura europske politike. Umjesto socijalista i pučana, progresivaca i konzervativaca, nova crta podjele ide na koordinatama unionisti-suverenisti. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, izbacivanje Orbána, discipliniranje Poljske odobravanjem projekta Sjeverni tok 2, sklapanje sporazuma o jačoj suradnji između Njemačke i Francuske... Ispred naših očiju raste Europa dviju (a možda i više) brzina. U kojoj će brzini voziti Hrvatska?

Izdvajamo

Iz drugih medija