Obogaćujemo hrvatsku kulturu

Globusov dar čitateljima: 'Pravopisni rječnik' s 35,000 riječi na 256 stranica

 Pravopisni rječnik, normativni priručnik hrvatskoga pravopisa što su ga su sastavili stručnjaci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
 Tomislav Krišto / CROPIX

Globus u najnovijem broju, koji je u prodaji od srijede 29. siječnja, donosi dar čitateljima, Pravopisni rječnik, normativni priručnik hrvatskoga pravopisa što su ga su sastavili stručnjaci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Rječnik je najnovije u nizu zajedničkih izdanja Instituta i Jutarnjega lista koja su obogatila hrvatsku kulturu govorenja i pisanja.

Pravopisni rječnik na 256 stanica obuhvaća 35 tisuća riječi koje, kako pokazuje iskustvo, u jezičnoj praksi, i u govori i u pismu, mogu izazvati određene dvojbe - primjerice piše li se neću ili ne ću, piše li se i govori pogreška ili pogrješka, podatci ili podaci, jesu li posrijedi dublete jednako ispravne i prihvatljive u upotrebi ili jednoj varijanti valja dati prednost.

Ovaj vrlo korisni priručnik, plod dugogodišnjega znanstvenoga rada vrhunskih hrvatskih jezikoslovaca, dobro će poslužiti svima kojima je stalo do pravilnog izražavanja, jasne jezične komunikacije te čuvanja i njegovanja hrvatskoga književnog jezika.

Kao što kaže dr. Željko Jozić, glavni urednik Pravopisnog rječnika, "govornici hrvatskoga jezika imaju pravopisnih problema, ali sad znaju gdje mogu pronaći odgovore na pravopisne dvojbe”.

Općem kulturnom naporu da se unaprijedi i trajno unapređuje hrvatska pismenost pridružio se i Globus. Na svim prodajnim mjestima diljem Hrvatske kupci najnovijeg broja našega magazina dobit će besplatni primjerak Pravopisnog rječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:57