ZKM

KRISTIJAN UGRINA REŽIRAO DJEČJU PREDSTAVU 'Rad s djecom je more u kojem dobro plivam'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Premijerno je u ZKM-u 10. listopada izvedena dječja predstava “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom” u režiji glumca Kristijana Ugrine.

Što se dogodi glumcu da odluči postati režiser?

- Korak unazad. Šalim se, naravno. To su dva srodna poziva i u tolikoj se mjeri isprepliću da je nemoguće i najboljem režiseru napraviti dobru predstavu bez pametnih glumaca koji aktivno sudjeluju u kreativnom procesu, tako da glumci svaku predstavu, na neki način, korežiraju. To je slučaj i s ovom i želim ovom prilikom zahvaliti kolegama što nisu radili “s figom u džepu”. Ovo nije moja prva režija, nadam se ne i zadnja, no osjećam se kao glumac, i to će, pretpostavljam, uvijek biti tako.

Kako je raditi s djecom glumcima? Vidim da u predstavi glumi i vaša kći Marijeta...

- Ja puno radim s djecom na svojim festivalima dječjeg stvaralaštva u Starom Gradu, Jelsi i u Bolu. Sve radove s tih festivala smo objavili na www.maligrad.hr. Radim i kao dramski pedagog u udruzi Praktikum, a želio bih pokrenuti i svoje radionice u Zagrebu pod nazivom “Mali grad Agram”. Osim toga već sam režirao i djeci i za djecu, tako da je to more u kojem jako dobro plivam, a moja Marijeta, izgleda, neće moći izbjeći kazališni život baš kao što je to slučaj i sa starijom kćeri Koranom, koja je sada na drugoj godini glume. Sin se spasio, zasad.

Imate li vi sigurni recept: kako djecu naučiti da uvijek peru ruke?

- Recept je isti kao za reći hvala, molim, izvolite ili lijevo – desno prilikom prelaska ceste itd. Moramo biti dosadni i ponavljati jedno te isto stotine, tisuće, milijune puta dok to ne postane automatizam. I našim roditeljima je bilo tako. Hvala im.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:40