POVRATAK ALANA BALLA

'OVDJE I SADA' Svi Ballovi sastojci su tu: neobična obitelj, gay ljubav, dosta seksa, nešto droge i nekontrolirane podsvijesti

Alan Ball šezdesetogodišnji je američki scenarist koji je dobio Oscara za film Sama Mendesa “Vrtlog života” s danas ozloglašenim Kevinom Spaceyjem. Također je autor dviju izvrsnih televizijskih serija; “Dva metra pod zemljom”, koja je startala 2004. i na male ekrane donijela divnu, disfunkcionalnu obitelj koja se bavi pogrebničkim biznisom, te nekoliko godina kasnije kultne, seksom nabijene vampirske serije “Okus krvi” po romanima Charlain Harris, što je vjerojatno ponajbolji komad žanrovske televizije posljednjeg desetljeća. Stoga se s velikim očekivanjem dočekala njegova nova dramska serija koja je na HBO-u startala prošlog tjedna pod nazivom “Ovdje i sada” (Here and Now).

Svi Ballovi poznati sastojci su tu; neobična obitelj koju predvodi samo na prvi pogled idealan par – profesor filozofije Greg (Tim Robbins) i njegova supruga, odvjetnica Audrey (Holly Hunter). Par živi u Portlandu s četvero odrasle djece od koje je čak troje posvojeno; Duc (Raymond Lee) je iz Vijetnama i upoznajemo ga kao na tjelovježbu i seks nabrijanog “životnog trenera” u potrazi za odobravanjem svog oca; Ashley (Jerrika Hynton) je iz Liberije, ima kćer u braku s najboljim prijateljem svoga brata, vodi uspješnu trgovinu odjećom na internetu i sklona je autodestrukciji, potajnom cuganju i drogiranju. Najmlađi posvojeni brat je Ramon (Daniel Zovatto) iz Kolumbije, zgodan i nježan homoseksualac, autor videoigrica. Tu je i jedino biološko dijete ovog izrazito liberalnog para, mlađa od svih, Kristen (Sosie Bacon) koja hoda naokolo s maskom konjske glave u potrazi za nekim s kime će izgubiti nevinost. Majka obitelji, sitna ali dominantna Audrey očekivano je hiperprotektivna dok je umorni profesor filozofije, nekoć sklon epikurejskom tumačenju života, danas depresivan i razočaran intelektualac koji vara suprugu s egzotičnom prostitutkom.

No, ovo nije samo očekivana kritika liberalne Amerike u Trumpovo doba; važan sastojak priče je natprirodan, neobjašnjiv segment. Naime, osjetljivi Ramon počinje svuda vidjeti neobične brojke – 11 11 – i kada se one pojave, bacaju ga u trans u kojem se povezuje s jednom muslimanskom obitelji. Ispada da je to obitelj njegova psihijatra dr. Fahrida Shokranija (Peter Macdissi). I dok se on s velikom rezervom odnosi prema svojoj religiji, islamu, zbog trauma u prošlosti, njegova supruga snažno drži do tradicije baš kao i njihov sin – transrodni tinejdžer!

I još nešto: odvjetnica Audrey histerizira zbog Ramonovih halucinacija uvjerena da on pokazuje prve znake shizofrenije, bolesti koja je odvela njezina brata u smrt.

Serija je u SAD-u dočekana s dosta lošim kritikama; Ballu predbacuju da je stvorio niz antipatičnih likova te da je cijela priča formulaična; puna predrasuda o tome kako izgleda ili bi trebala izgledati liberalna Amerika u aktualnom sukobu s onom drugom. Kao i američki kritičari, i ja sam dobila priliku vidjeti prve četiri epizode ove dramske serije. Mene su glavni protagonisti ove priče zainteresirali, zanima me što se dalje s njima događa iako su druge dvije epizode manje dinamične nego one uvodne. No, mora se priznati da se priča gradi na već potrošenim zapadnjačkim neuralgičnim temama; policija je tako posebno neugodna pri pretraživanju Afroamerikanaca, dvije sestre na ulazu u Planned Parenthood napadnu militantni protivnici pobačaja. Kada se jedna od njih potuče s agresivnim demonstrantom, on ne može dići tužbu protiv nje jer je osuđivani seksualni prijestupnik. Transrodni tinejdžer istovremeno se šminka i nosi hidžab.

Prošlo je gotovo 15 godina od starta “Dva metra pod zemljom”. U tom razdoblju dramske serije su postale složeni mehanizmi izuzetnih dramaturških vrlina. Razmazili su nas “Preostali”, “Fargo”, “Breaking Bad”... da spomenemo samo najbolje. U tom svijetlu nova Ballova serija je doista inferiorna. No, treba joj dati priliku, vidjeli smo tek četiri od najavljenih jedanaest epizoda.

Prikazuje se ponedjeljkom na HBO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:02