VELIKI INTERVJU ZA GLOBUS

ALEKSANDRA KOLARIĆ 'Bernardić nije lider i nemamo više vremena za njega. Zagrebački SDP pod mojim vodstvom postat će motor rasta cijele stranke'

 
Aleksandra Kolarić
 Neja Markicevic / CROPIX

Ime za pobjedu” i “Sa stavom” – slogani su pod kojim Aleksandra Kolarić već mjesecima vodi kampanju za predsjednicu zagrebačkog SDP-a gdje su joj glavni protukandidati Gordan Maras, Denis Hrestak i Alen Čičak. Unutarstranački izbori u Zagrebu, prema najavi, trebali bi se održati 10. lipnja, no čini se da u SDP-u već duže vrijeme ništa ne može proteći mirno. Ovih su se dana pojavile sumnje u regularnost izbornog procesa. Kolarić je, naime, prije nekoliko dana izjavila kako je izborni proces kontaminiran jer su se pojavile sumnje da je jedan od protukandidata, Denis Hrestak, imao pristup u bazu članova i uvid tko je platio članarinu, što je uvjet za pravo glasa na izborima. Zbog toga je zatražila i reakciju vodstva SDP-a, a u zahtjevu da se raščisti situacija podržala su je i preostala dva protukandidata Maras i Čičak.

Je li vrh stranke već reagirao i kako utvrditi je li bilo zloupotrebe baze podataka?

– Već tjednima se vrte ozbiljne sumnje u to da je jedan od kandidata imao pristup popisu članova i uvid u to tko od članova ima plaćenu članarinu. Tražila sam i na Glavnom odboru i putem maila od predsjednika stranke da se to istraži te da se utvrdi je li došlo do baratanja povlaštenim informacijama. Tražimo da se svim kandidatima ustupi popis logiranja u bazu od listopada 2017. Zna se da je Denis Hrestak od tada kandidat, kada je imao prvi skup. Izbori u kojima jedan kandidat ima pristup popisu birača, a drugo troje kandidata to nemaju, nisu regularni izbori. Ja ću na takvim izborima sudjelovati i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Međutim, ako bi se te sumnje potvrdile, takvi izbori ne mogu poslužiti kao primjer dobre demokratske prakse.

Iznijeli ste ozbiljne optužbe o svom protukandidatu. Jeste li kontaktirali s njim?

– Mail koji sam slala predsjedniku stranke oko toga da se skine svaka sumnja s procesa zagrebačkih izbora uputila sam i trojici protukandidata kako bi i oni bili obaviješteni. Već ranije Hrestak mi je prijetio sudskim tužbama. Nakon mog zahtjeva da se ove sumnje istraže, dobila sam od Hrestaka mail vrlo iznenađujućeg sadržaja u kojem on priznaje da je imao određene administratorske ovlasti nad samom bazom, čime je zapravo potvrdio da postoji opravdana sumnja. Ono što pokazuje pak potpuno nerazumijevanje demokratskih izbora jest Hrestakova prijetnja da će nakon ovih izbora pokrenuti moje izbacivanje, tj. stegovni postupak. Ne pamtim da se takva stvar dogodila na nekim unutarstranačkim izborima u SDP-u do sada. Takve prijetnje, pored toga što pokazuju nervozu, suprotno su onome što predsjednik stranke Davor Bernardić mjesecima govori o uključivosti i duhu tolerancije i političke debate u stranci.

Zagreb, 180518. 
Aleksandra Kolaric, kandidatkinja za seficu zagrebackog SDP-a.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Aleksandra Kolarić

Ako su sumnje dokažu, mislite li da bi moglo doći do poništenja izbornog procesa?

– Tražimo da se omogući regularan izborni proces. Očekujem od Predsjedništva SDP-a da otkloni sumnje, provjeri situacije i omogući da se ovi izbori odviju na transparentan način. Zagrebačko vodstvo je mjesecima praktički nepostojeće, organizacija je obezglavljena i stoga je ovo tema za Predsjedništvo SDP-a.

Hrestak je odbacio optužbe oko zloupotrebe i pozvao je vas i ostale protukandidate da predstavite svoje dosadašnje rezultate, planove za zagrebački SDP i kako ćete ih ostvariti.

– Denis Hrestak sastavni je dio tima koji je vodio Zagreb u proteklom mandatu, jer je bio član zagrebačkog predsjedništva i predsjednik mjesne organizacije Trešnjevka Jug. Njihov i njegov rezultat je bolno vidljiv svim članovima i građanima sasvim očit. Mi smo, od 2009. s 20 SDP-ovih skupštinskih zastupnika, 2013. pali na 12, a danas smo na šest. Znači, u osam godina smo pali s dvadeset na šest. Drugi rezultat rada gospodina Hrestaka i njegova tima jest činjenica da smo izgubili svakog drugog vijećnika u gradskim četvrtima. Imali smo ih 86, a sada smo na 38. Dakle, prepolovili smo broj vijećnika u četvrtima. Isti je trend i po mjesnim odborima. To su, nažalost, njihovi rezultati koji su rezultirali velikom apatijom i razočaranjem među članovima. Što se tiče našeg programa, mjesecima razgovaramo s članovima, držimo radionice i diskusije. Na temelju tog procesa diskusije s članstvom izradili smo i program i programske prioritete koje predstavljamo na programskim izložbama. Ovaj tjedan članstvu i javnosti ćemo predstaviti cjelovit program za Zagreb i za zagrebački SDP.

Zanimljivo je da na pokazivanje programa poziva osoba suodgovorna za očajno stanje u zagrebačkom SDP-u, a čiji je program nevidljiv, kao i ona sama.

Mjesecima ste u kampanji i stalno ste na terenu. S obzirom na stanje u SDP-u, kako motivirate članstvo?

– Naš Tim za pobjedu proteklih mjeseci pokazao je kako se radi s članstvom čak i u stranci koja je apatična, kako politika može biti otvorena, uključiva i inovativna. Članstvo smo motivirali nizom razgovora o gradskim problemima i rješenjima za njih. Cilj nam je bio da članovi daju najbolje od sebe i da se uključe u nastanak programa. Dakle, u kampanju smo krenuli sasvim drugačije – s World Cafeima – metodom rada u velikim grupama čiji je cilj poticanje kreativnosti i dobivanje prijedloga i rješenja od članova. Održali smo pet takvih Cafea u različitim dijelovima Zagreba i dobili smo nekoliko stotina odličnih prijedloga. Poslije smo na tim prijedlozima nastavili raditi sa stručnjacima iz pojedinih područja i na temelju toga definirali smo program u kojem smo jasno izvukli ključne prioritete te napravili sedam programskih izložbi. Plan je da ih održimo u svakoj mjesnoj organizaciji. Cilj je otvorenost, uključivost i proizvodnja političkog sadržaja, a ne klanovsko okupljanje i prljava kampanja s osobnim napadima.

Tko su vam najbliži suradnici, čiju podršku u stranci imate?

– U Izvršnom odboru kampanje ima nas dvadesetak, a u širem timu 60-ak ljudi u Zagrebu. Neki su iskusni dugogodišnji članovi koji su ranije bili vrlo aktivni i u vodstvima svojih mjesnih organizacija, ali su postali razočarani lošim smjerom kojim je išao zagrebački SDP, pa su se pasivizirali. Voditelj tima je Toni Bedalov, tu su Nenad Livun, član Predsjedništva SDP-a, Omer Eškić, kandidat za potpredsjednika, te kandidati za članove Predsjedništva Michael Legesse, Boris Brdovnik, Luka Marok, Davorka Schmidt, Lovro Benković, Dubravka Šereg, Vlatka Radujković Velnić i Božena Alajbegović. Cijelo vrijeme imamo snažnu podršku i od Željke Antunović. U kampanji sudjeluje većina aktivnih zagrebačkih mladih članova, forumaša, kao i članova koji imaju iskustvo dugogodišnjeg rada u ograncima i mjesnim organizacijama. Imamo ljude iz svih dijelova stranke, koji su sudjelovali u različitim kampanjama i podržavali različite kandidate. Svi su se okupili oko ideje dizanja na noge posrnulog zagrebačkog SDP-a i stvarnih promjena.

Mnogi su mišljenja da SDP nikad nije bio u većoj krizi. Što je, po vama, glavni problem u stranci, sigurno krivnja nije samo na šefu SDP-a Davoru Bernardiću?

– Kriza nije počela s dolaskom Davora Bernardića. Ipak treba jasno reći: Davor Bernardić u godinu i pol dana nije našao rješenje za krizu stranke. Nije se uspio nametnuti kao lider kojem građani vjeruju. Mi smo i dalje u dubokoj krizi. Organizacijskoj, političkoj, kadrovskoj i komunikacijskoj. Postali smo stranka koju građani više ne prepoznaju kao zagovornika stvarnih vrijednosti socijalne solidarnosti, jednakosti i pravednosti. Do toga nije došlo preko noći. Na sve to sada je došao izuzetno nepopularan predsjednik stranke, kojeg građani ne smatraju vjerodostojnim političarom.

Donesen je novi program i Statut. Dio tih odredbi je dobar, primjerice, uvođenje modela izbora jedan član - jedan glas za sve funkcije, a ne samo predsjednika, kao i uvođenje predizbora. Kad sam prvi put tražila povratak u stranku, 2015. napisala sam dokument za reformu cijele stranke, Platforma Novog SDP-a 2015. Upravo sam te dvije stvari jasno definirala kao ključne i drago mi je što su one poslije ušle u programe svih predsjedničkih kandidata i što su sada implementirane. Dobro je što je stranka donijela program, ali to je ono što je na papiru. Proces donošenja programa i Statuta je bio netransparentan, loše vođen i umjesto da je kod građana nametnuo teme za koje se zalažemo i koje proizlaze i iz tog programa i Statuta, on je zbog pokušaja nametanja samo jednog faraonskog rješenja, kako su ga nazvali mediji, izazvao brojne polemike u medijima i dodatno naštetio ugledu SDP-a. Očito je da stranka koja je pala na 18 do 20 posto, kako u kojoj anketi, stagnira. Dugoročni trendovi su nepovoljni jer se vidi trend pada. Bolno je jasno da nakon godinu i pol dana Davor Bernardić i vodstvo stranke nisu našli rješenje za krizu u kojoj se SDP nalazi. SDP nema više vremena čekati da Davor Bernardić vježba metodu pokušaja i pogrešaka u vođenju stranke.

Zagreb, 180518. 
Aleksandra Kolaric, kandidatkinja za seficu zagrebackog SDP-a.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Aleksandra Kolarić

Koliko su za urušavanje stranke krivi brojni otvoreni sukobi unutar SDP-a?

– Stranka je teško oštećena klanovskim borbama, i to ovi zagrebački izbori bolno pokazuju. Imamo kandidata klana koji, na žalost, funkcionira na taj način. Da bismo se digli ponovno, zagrebački SDP mora biti u stanju podvući crti i reći – sada je toga dosta! To je ono na što smo mi u mojem timu spremni. Dakle, dosta je klanovskih borbi. Nakon ovih izbora u zagrebačkom SDP-u mora biti mjesta za sve. Za razliku od Hrestaka koji meni prijeti izbacivanjem, ja poručujem da će, bude li htio raditi za dobrobit zagrebačkog SDP-a koji ću nakon ovih izbora voditi, za njega, kao i za ostale protukandidate, biti mjesta. Princip uključivosti i demokratičnog vođenja organizacije jest ono ključno što razlikuje autoritarnu stranku od stvarno demokratske stranke. I mi moramo u Zagrebu napraviti prijelaz u tom smjeru. Ako to ne budemo u stanju, stranka će se dokraja razoriti klanovskim borbama. U Zagrebu je problem bezličnost i potpuna neprepoznatljivost vodstva. Građani ne znaju tko su nam zastupnici ni tko je vodstvo. Zagrebački SDP nakon ovih izbora postat će stranka sa stavom i motor rasta i razvoja nacionalnog SDP-a.

Stranku napušta sve više članova, odlazi Dijana Pleština, a otišao je i Zdravko Ronko. Je li slučaj Ronko posljednji udarac Bernardiću?

– Ne mogu nikako podržati obrazloženja i način na koji je Ronko otišao. Druga je stvar da se stranka suočava s mnogobrojnim odlascima članova koji nisu u javnosti poznati i koji su duboko razočarani. Gospodina Ronka i dio ove ekipe koja je u Saboru muči činjenica da vjerojatno više ne bi bili na listi za Sabor. Njihova motivacija i motivacija drugih članova nije ista, i to treba odvojiti. Ono što nas treba zabrinjavati jesu brojni odlasci članova koji su bili s nama iz ideala i apatija koja se širi u organizaciji. To je definitivno odgovornost nacionalnog vodstva.

Koliku prijetnju SDP-u predstavlja Živi zid, čiji je rejting u stalnom rastu?

– Uvijek kad imate mainstream stranke koje ne nude odgovarajući politički sadržaj i ne znaju donositi odluke i dati građanima rješenja za teme od ovrha, blokiranih, do radnog vremena dječjih vrtića, prometnih gužvi, otpada i slično, onda u taj prostor uskoče populisti. Živi zid govori o temama koje građane muče i građani su taj dio prepoznali. Ono što je duboko problematično kod Živog zida jest da oni nemaju nijedno održivo rješenje. Oni nude priču o zemlji Dembeliji u kojoj će s neba padati pečeni piceki. To ne postoji. Obećavaju lažna laka rješenja i ljudima koji imaju velike životne probleme lijepo je čuti da neće trebati vraćati kredite, plaćati pretplatu HRT-u, da će se ukinuti plaćanje vode i struje i slično. To nije realno, i to se neće dogoditi. Tu se radi o tipičnom populističkom pokretu. Ne zabrinjava me to. Kad pokrenemo zagrebački SDP, kad definiramo konkretna rješenja i program za građane, kad krenemo konačno komunicirati naš tim i naše stavove, građani će to prepoznati.

Kakva je danas vaša komunikacija s Bernardićem, ranije ste bili u dobrim odnosima?

– Bernardiću sam pomogla savjetima u prošlosti. Autor sam cijelog njegova programa Ključ za Zagreb iz 2013. godine, kada je pobijedio na izborima za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Savjetovala sam ga politički i komunikacijski neko vrijeme, iako sam bila izbačena iz stranke. Zad­nji put smo razgovarali prošle jeseni. Moje komunikacijsko znanje i iskustvo stoje na raspolaganju SDP-u.

Zašto ste se tako otuđili?

– Vjerojatno je razlog što Bernardić želi spriječiti promjene u Zagrebu, ne uviđajući rasulo koje je ostavio u zagrebačkoj organizaciji. Denis Hrestak je kandidat kojega je Bernardić izmislio, dio je njegova zagrebačkog klana, preko kojeg Bernardić pokušava po svaku cijenu zadržati Zagreb “pod kontrolom”. Pogrešan cilj. Moj cilj je jaki zagrebački SDP, na čijoj snazi će ojačati i nacionalni SDP.

Koliko je istine u tezi da šefa SDP-a može spasiti samo ulazak u veliku koaliciju?

– To treba pitati Bernardića. Ja mogu samo suditi po onome što vidim iz njegovih izjava u medijima, a on oštro demantira bilo kakvu sklonost prema velikoj koaliciji.

Velika koalicija bila bi smrtna presuda SDP-u. Mi nismo tu zato da održavamo HDZ na vlasti, niti da uhljebljujemo svoje kadrove. Mi smo tu da mijenjamo ovo društvo kako bi postalo bolje mjesto za život naših sugrađana. To je naš cilj. Prema tome, koalicija s HDZ-om, sa strankom potpuno drugačijih vrijednosti, strankom koja je trenutačno značajno jača od naše stranke, bi nas uništila. To nikako ne može biti u interesu SDP-a. To bi, kada bi se tako nešto dogodilo, moglo biti samo u interesu nekoliko foteljaša.

Što biste vi da ipak dođe do toga?

– Takvu odluku nikada ne bih podržala.

Hoće li biti prijevremenih izbora?

– Tu su dva dijela priče. Jasno je da bi u situaciji u kojoj su sadašnji premijer i Vlada omogućili skupini ljudi da sami napišu zakon po kojem će kasnije sami zarađivati, što je očiti sukob interesa, da postoji politička odgovornost, Vlada trebala pasti. S druge strane, očita je želja koalicijskih partnera HDZ-a i manjinaca da po svaku cijenu ostanu u foteljama, jer nakon novih izbora oni će Sabor gledati samo na televiziji. Tako da je jedno bi li trebalo biti izbora, a drugo hoće li ih biti. Trebalo bi jer je jasna politička odgovornost HDZ-a za ovo što se događa. A hoće li ih biti, nisam sigurna.

Može li premijer Andrej Plenković preživjeti aferu Agrokor?

– Teško je predvidjeti, ali je ta afera definitivno pokazala dvije stvari – ili su znali za sve, pa se radi o politički neodgovornom i duboko netransparentnom vođenju države, ili su nesposobni jer su omogućili ovakvu situaciju. Lex je prepun rupa, odbili su ga poboljšati. U samom procesu njegova nastanka zanemarivali su upozorenja stručnjaka, profesora Petra Miladina, a nisu konzultirali ni profesoricu Jasnicu Garašić. Politička odgovornost je tu sasvim jasna i Plenkovićeva politička vjerodostojnost i imidž su značajno oštećeni aferom Agrokor. Plenković i dalje brani bivšu potpredsjednicu Vlade, kao da nije ništa kriva. Zašto je onda dala ostavku? To je suluda situacija. Tu se radi o nesposobnosti za preuzimanje političke odgovornosti. Ostavilo je to dubokog traga na njegovoj vjerodostojnosti.

Je li SDP politički dobro iskoristio posrtanje Plenkovićeve Vlade?

– HDZ je odgovoran za to što je stvorio rizik da Hrvatska može nakon nagodbe biti izložena velikom nizu tužbi za naknadu štete. Jasno je da je proces loše vođen. Bez obzira na to što proces vodi izvanredni povjerenik, jasno je da se sve odvija pod političkim patronatom Vlade. To je ono što me kao građanina brine.

Kao SDP-ovku brine me jasno i to da vodstvo stranke nije uspjelo ozbiljno i uvjerljivo reagirati na takvu krizu. Na žalost, ni ova situacija s Agrokorom ne odskače od ostatka pogrešaka i promašaja koji se događaju u komunikaciji predsjednika i vodstva stranke.

Koliko su korisne Bernardićeve press-konferencije i alarmantni pozivi na nove izbore. Koliko je uvjerljiv?

– Brojke su neumoljive, rejting je u padu, naš predsjednik je kod naših birača tek treći odabir, negativna percepcija mu je, kako pokazuju istraživanja, jača od pozitivne. Nepopularan, neuvjerljiv predsjednik stranke, koji ne zna donositi odluke za SDP je veliki problem koji se ne može gurati pod tepih. Brojke pokazuju da ta politička komunikacija ne donosi rezultate. Lider mora biti popularniji od svoje stranke i mora vući stranku naprijed. To sada nije slučaj.

Možete li predsjednika SDP-a zamisliti kao premijera?

– S ovim rejtingom stranke nema šanse da SDP dobije premijera. Ono što mogu zamisliti i na što sam fokusirana jest dizanje Zagreba, jačanje stranke i zagrebački SDP koji će postati motor rasta i razvoja nacionalnog SDP-a. A u budućnosti ćemo imati kadar za premijera, no za to prvo moramo stranku postaviti na noge.

Smatrate li i vi da je ”projekt Bernardić” propao?

– Mene zanima samo projekt SDP-a, a on mora uspjeti.

Tko će biti SDP-ov kandidat na predsjedničkim izborima?

– Zalažem se za predizbore, što je poznato. Čvrsto vjerujem da će SDP organizirati predizbore na kojima će svi članovi glasati i vidjet ćemo tko će se na njima kandidirati.

Koga biste vi podržali, imate li nekog favorita?

– Ne, a nema još ni službenih kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:47