INTERVJU ZA GLOBUS

Dejan Kovač: Ja sam živi dokaz da autsajderi mogu pobijediti, pa i postati predsjednici

Kad sam odlazio iz slavonske provincije u Zagreb, rekli su mi: “Nećeš uspjeti” - uspio sam. Kada sam odlazio za Ameriku, rekli su mi: “Nećeš uspjeti” - uspio sam. Sada sam se vratio u Hrvatsku i dat ću sve od sebe da pomognem hrvatskim građanima
Dejan Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

Dejan Kovač, Slavonac porijeklom iz Županje, doktor ekonomskih znanosti, očito uspješan jer radi na prestižnom američkom sveučilištu Princeton, u razgovoru za Globus objašnjava zašto mu je u 35. godini života pukao film da se odlučio kandidirati za predsjednika države.

Radite u Školi javnih i međunarodnih odnosa “Woodrow Wilson” na Princetonu. Zašto se znanstvenik u 35. godini života, u punoj intelektualnoj snazi, odriče svega toga što je teškom mukom zaslužio i ulazi u zagađenu hrvatsku politiku?

- Dosta kompleksno pitanje koje je splet poslovnih i privatnih okolnosti. Prije svega, to je moj fah. Nisam medicinar ni fizičar kao dosta naših političara, nego doktor ekonomskih znanosti s postdoktorskim usavršavanjem na političkoj ekonomiji. 70-80 posto mojih istraživanja upravo su na glavnim ekonomskim i političkim problemima RH.

Posljednjih pet godina aktivno sam kritizirao rad svih naših vlada i predsjednika. Ako pogledate moje istupe, jedina sam osoba koja ja imala hrabrosti stati u obranu građana i kritizirati rad sadašnjih i prošlih premijera i predsjednika: g. Josipovića i g. Milanovića te gđe Grabar-Kitarović i g. Plenkovića.

Da sam smatrao da rade dobar posao za naše građane, ne bih se kandidirao. Oba moja djeteta rodila su se u Hrvatskoj, a ne u Americi gdje su mogli automatski dobiti državljanstvo. Vjerujem u Hrvatsku i smatram, ako sada napravimo zaokret i maknemo se od politika SDP-a i HDZ-a koje su nas dovele u ovu situaciju, da još možemo napraviti Hrvatsku državom dostojnom za život nas i naše djece.

Zašto ste se odlučili odmah natjecati za predsjednika RH? Osim toga, zašto pucate na funkciju s koje ne možete rješavati probleme koje ste stavili u fokus vaše (pret)kampanje – borba protiv korupcije, transparentni proračun, javna nabava...?

- Funkcija predsjednika nije samo definirana ovlastima unutar Ustava nego je prvenstveno moralna. Da dobrim primjerom vodi državu i propituje zakonski normativ koji ponekad može biti i na štetu građana, pogotovo ako se narušavaju građanska prava definirana Ustavom. Isto tako je dužnost predsjednika da stane u obranu svih svojih građana po pitanju raznih tema koje građani smatraju bitnima.

Dosta je spekulacija u javnom prostoru o korupciji kao nečemu apstraktnom. Trenutačno imamo više od 9000 propisa, a po raznim kriterijima smo na razini korupcije uz bok afričkih zemalja. Korupcija se može riješiti samo političkom odgovornošću i transparentnošću.

Što ćete još apostrofirati u svojoj kampanji?

- Unutar ovlasti predsjednika - tri glavne točke. Prvo je otvaranje javnih financija Pantovčaka po uzoru na bjelovarski model gradonačelnika Hrebaka da se svaka potrošena kuna može vidjeti. Nije zakonski određeno, ali je, po meni, nemoralno trošiti na catering dok građani jedva spajaju kraj s krajem ili trošiti na skupe aute, a nemamo za lijekove za našu djecu. Druga je tema restrukturiranje ovog starog diplomatskog sustava koji je služio za zapošljavanje političkih kadrova na račun građana RH. Udio izvoza u BDP-u Slovačke je pet puta, a Slovenije dva i pol puta veći od udjela izvoza u našem BDP-u.

Znači li to da imaju pet odnosno dva i pol puta veći broj ambasadora od nas? Zapravo ne, imaju isti, čak i manji. Troje mojih protukandidata – Škoro, Milanović i Grabar-Kitarović – bilo je aktivno u diplomaciji kao konzul, premijer i predsjednica. Trebali bismo vidjeti kakve su rezultate oni ostvarili. Treća je važna točka usmjeravanje rada sigurnosnih službi. Ne mogu one biti korištene za privatne svrhe političara i pronalaženje afera oko ljubavnica, nego za rješavanje problema građana.

Budimo realni – šanse da postanete predsjednik RH, kako stvari zasad stoje, vrlo su male. Jeste li vi trkač na duge staze, možemo li na vas računati i na nekim idućim izborima, primjerice na parlamentarnima 2020. godine?

- To je vaša slobodna procjena, vrijeme će pokazati tko je u pravu. Moj cijeli život je svjedočanstvo kako autsajderi mogu pobijediti. Kad sam odlazio iz slavonske provincije u Zagreb, rekli su mi: “Nećeš uspjeti” - uspio sam. Kada sam odlazio za Ameriku, rekli su mi: “Nećeš uspjeti” - uspio sam. Sada sam se vratio u Hrvatsku i dat ću sve od sebe da pomognem hrvatskim građanima.

Kako biste se politički i svjetonazorski legitimirali, s obzirom na to da vas podržava HSLS?

- To je kao da pitate Nikolu Teslu tko vam je draži konj ili parni stroj, a on izumi sustav za električnu struju. Kao znanstvenik i predavač ekonomskih i političkih znanosti, ne vjerujem u lijevo ili desno, i politički spektar. Vjerujem u set politika koje su optimalne u prostoru i vremenu za naše građane, a koje nadilaze političko uvjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:39