DRAMA U KONCERNU

EKSKLUZIVNO U NOVOM GLOBUSU: KAKO JE PROVEDENA OPERACIJA AGROKOR Plenković otkrio dosad nepoznate detalje o pokušaju rješavanja krize

 Boris Kovacev / CROPIX

- Umjesto da mi se plimni val sručio na zemlju i ekonomiju, mi smo cijelu operaciju oko Agrokora vodili na način da ne propadne niti jedna firma, da nitko ne ostane bez posla, da burze ne krahiraju. Ništa nam se loše nije dogodilo - rekao je u kratkom ekskluzivnom razgovoru za Globus u utorak ujutro Andrej Plenković, dok se vozio prema Osijeku.

Sve ove dramatične dane pokazalo se da ništa nije bilo prepušteno slučaju i improvizaciji. Svi u Banskim dvorima su svjesni da je scenarij mogao biti i drukčiji da se samo na trenutak osjetila panika, jer bi burze reagirale još nervoznije i došlo bi do nekontroliranih poteza mnogih koji su uključeni u Agrokorov lanac. Blokade bi počele ranije i sve bi se vrtjelo u okviru stečajnog zakona, što bi naposljetku značilo da bi se rješenje čekalo godinama.

Javnost je zapravo saznala samo neke detalje što se sve događalo iza kulisa najveće gospodarske drame u Hrvatskoj, a premijer za Globus kaže da je njegova komunikacija sve vrijeme bila stabilizirajuća i vrlo jasna i umirujuća.

- Proces se vodio diskretno dok N1 nije objavio da je Ivica Todorić bio u Vladi, a mi smo intenzivno već tada radili mjesec dana. Najveći dio vremena mnogi u Vladi, a i ja osobno već smo tada posvetili toj temi.

Suradnici premijera kažu nam da je Plenković nekoliko sati dnevno, prije nego što se u javnosti rasplamsala kriza u Agrokoru, zajedno sa svojim najužim timom radio na pripremanju poteza koji će tek slijediti.

U trenutku kada je sve postalo javno i kada je uslijedio medijski pritisak, promijenile su se okolnosti u samoj Vladi i u Plenkovićevom okruženju.

- Sve se još više ubrzalo kada su krenule prve blokade. To se međutim dogodilo u zreloj fazi kada smo mi već imali spreman zakon - kaže nam Plenković.

Ubrzo je donesena odluka da se krene u proceduru usvajanja zakona, s time da je dato nekoliko dana vremena da ga svi detaljnije prouče. Slijedila je saborska rasprava, ali za Plenkovića je bilo vrlo važno da prije toga obrazloži prijedloge ne samo klubu HDZ-a, već i svim ostalima u Saboru i van njega.

- Razgovarali smo s klubom Mosta, manjina, s glavnim SDP-ovcima, HNS-ovcima, sa Živim zidom, s Aleksićem, 'Pokrenimo Hrvatsku', sa svima. Nitko od političara u Hrvatskom saboru nije bio upoznat s konturama i smislom zakona prije nego što ga je usvojila Vlada.

Stanje se ubrzo smirilo, dobavljači su odlučili nastaviti sa slanjem robe, a svi zainteresirani da se kriza najveće hrvatske kompanije dugoročno riješi pružili su povjerenje Vladi.

- Ja sam hrvatski premijer koji rješava problem, a to Rusi razumiju i cijene i moji su kontakti s ljudima koji predstavljaju ruske banke sasvim isti kao i s predstavnicima drugih banaka koji su uključeni u ovaj proces. Nema nikakvih razlike i to je važno shvatiti - rekao je Plenković za Globus.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U NOVOM GLOBUSU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37