OKUPLJANJE LOKALNIH ČELNIKA

GLOBUS OTKRIVA POLITIČKI PROJEKT KOJI ĆE UZDRMATI HRVATSKO DVOSTRANAČJE Čovjek koji je stvarao Most osniva novu platformu nezavisnih gradonačelnika

 
Dušan Đula, Denis Glavan, Ante Dabo, Filip Stupalo, Kristina Križanac, Ivo Tomasović, Bruna Dadić, Ivica Relković, Ivica Klanac, Marija Crnjak, Bruno Iljkić, Ivan Krželj i Predrag Rukavina
 CROPIX

Imala je 25 godina kad je pobijedila na lokalnim izborima. Protukandidat joj je bio HDZ-ovac. Dotad se nije bavila politikom, nije bila članica niti jedne stranke. Tek je diplomirala ekonomiju, počela je raditi u struci kad su je dva mjeseca uoči lokalnih izbora okupljeni građani, koji su s nezavisnom listom željeli izaći na izbore, pozvali da im se pridruži. Na prvom sastanku su je tražili da dovede neke mlade ljude kako bi se politički aktivirali, a na drugom susretu su joj predložili da bude njihov kandidat za načelnicu Općine Cetingrad. Marina Kalić ni u najluđim snovima nije mislila da će na to pristati, a kamoli pobijediti, no pomela je konkurenciju u prvom krugu s gotovo 60 posto osvojenih glasova.

“Tek onda me uhvatila panika...”, iskreno će načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić, s kojom smo se susreli u Kostreni, općini nedaleko od Rijeke, gdje se okupilo devet lokalnih čelnika koji su se priključili Udruzi nezavisnih. Na radnom ručku u opuštenoj atmosferi uz more planirali su skorašnji susret s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi mu predstavili novu političku platformu nezavisnih gradonačelnika i načelnika.

“Mi nezavisni neželjeno smo dijete”, ubacuje se u razgovor Neven Komadina, načelnik Općine Dobrinj, a Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena koji je ujedno domaćin susreta, komentira da je “biračima dosta podjela”.

Kostrena, 160218.
Tema o nezavisnim gradonacelnicima i nacelnicima. 
Na fotografiji: Iris Ukic Kotaric, Branimir Karacic, Stipe Petrina, Mario Rajn, Drazen Vranic, Marina Kalic i Neven Komadina.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Iris Ukić Kotarić, Branimir Karačić, Stipe Petrina, Mario Rajn, Drazen Vranić, Marina Kalić i Neven Komadina.

“Evo, u našoj općini, ljudi su podijeljeni na barbarane i lucijane (ovisno uz koju crkvu žive), SDP-ovce i HDZ-ovce, ustaše i partizane... I mi smo bili nezadovoljni, baš smo ovdje, u ovom restoranu, sjedili i ‘njurgali’. Ali odlučili smo pokušati nešto promijeniti, izašli smo na izbore i pobijedili”, prisjeća se Vranić, bivši riječki odvjetnik, koji je jedan od 40-ak lokalnih čelnika okupljenih oko nove političke platforme – Udruge nezavisnih.

Neki mediji su ih već pokušali prozvati Most 2, jer je u njihovo okupljanje, među ostalima, uključen kao savjetnik, politički analitičar Ivica Relković, nekadašnji savjetnik Bože Petrova. Ali oni to demantiraju.

“Udruga je antipod Mostu koji stalno govori o nezavisnima, a funkcionira zavisno od dva čovjeka. Most je danas klasična politička stranka, oni su propustili trenutak da se razviju u listu nezavisnih”, govori predsjednik Udruge nezavisnih Ante Dabo, gradonačelnik Novalje te bivši HDZ-ovac koji je 2016. dao podršku Mostu, ali dodaje da nikad nije postao njihov član.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:36