DISKRETNO UPOZORENJE

GLOBUS OTKRIVA ULTIMATUM IZ BERLINA: POZADINA SPORAZUMA KOJI JE PODIJELIO EUROPU I RAZLJUTIO HRVATSKU DESNICU 'U Schengen možete samo preko Marakeša!'

 
 REUTERS

“Za Hrvatsku je dobro što nije dizala tenzije oko Marakeškog sporazuma. Da se kojim slučajem povela za onim zemljama EU koje su iskazale rezervu prema Sporazumu, sigurno je da u centrima moći u Europi, prije svega u Berlinu i Parizu, to ne bi bilo dobro primljeno”, rekao je za Globus ugledni diplomat iz zemlje koja je vrlo utjecajna u Europskoj uniji.

Prihvaćanje Marakeškog sporazuma, uvjerava nas, za Hrvatsku je prije svega ulaznica za Schengen.

“Vi sada morate Bruxellesu, pogotovo novoj Europskoj komisiji koja tek dolazi, pokazati da ste odlučni u procesu zaštite europskih granica, ali istovremeno i široki kada je riječ o pravima onih koji sudjeluju u legalnim migracijama. Da ste slijedili Mađarsku i druge europske zemlje koje nisu poslale predstavnika na UN-ovu konferenciju u Marrakech, gdje je prihvaćen Globalni sporazum o migracijama, doveli biste u pitanje svoj brzi ulazak u Schengen. Stoga je dobra je odluka da je gospodin Božinović otišao u Maroko”, kaže visoki diplomat.

Premijeru i njegovu timu, prije svega ministru Božinoviću, posve je jasno da ulazak u Schengen nije samo tehničko nego i političko pitanje i da put do tog cilja vodi preko Marakeškog sporazuma. Sve što bi u ovom trenutku za Hrvatsku moglo biti u europskim krugovima kontraproduktivno odrazilo bi se i na skori ulazak u Schengenski prostor. Zato je i Plenković preuzeo inicijativu oko Marakeša i nije želio dopustiti da se ponovi cirkus kao s Istanbulskom konvencijom, nego da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja razumije problem i koja ima snage uhvatiti se s njim ukoštac.

Novi fijasko razjedinjene i neorganizirane tvrde desnice dokaz je da Andrej Plenković i “njegov” HDZ suvereno vladaju desnim centrom i da Marakeški sporazum nije bio repriza Istanbulske konvencije.

Skup u Marrakechu i Globalni sporazum o migracijama trebao je za Plenkovićeve oponente biti nova prilika za obračun na političkoj sceni, po uzoru na zemlje u kojima ultradesnica ima sve veći utjecaj. Danima se tako pokušavalo lansirati da će taj Sporazum dovesti Hrvatsku u gotovo nepodnošljiv položaj kada krene novi izbjeglički val. Desnica je, po uzoru na Viktora Orbana, pozivala na to da se ne ide u Marrakech, no zaboravila je da ionako gotovo nitko od izbjeglica nema ni u primisli želju ostati u Hrvatskoj.

Ali, kada je Hrvatskoj diskretno poručeno da bude oprezna s Marakeškim sporazumom jer je čeka mnogo veći i značajniji zalogaj, ulazak u Schengenski prostor, čak i oni koji su htjeli ponovno ugrabiti neki poenčić “protiv Plenkovića” morali su ustuknuti. Na vjetrometini su ostali samo oni koji u političkom životu Hrvatske izazivaju podsmijeh i do kojih ionako nitko ništa ne drži.

“Sigurno je da bi i u HDZ-u bilo većeg otpora za odlazak Davora Božinovića u Maroko da se nije u međuvremenu dogodilo nekoliko stvari. Prije svega Plenković je znatno ojačao u odnosu na vrijeme kada se ratificirala Istanbulska konvencija, a desna struja u stranci ostaje bez podrške Milijana Brkića koji se bori za političko preživljavanje. Ovi drugi koji bi htjeli biti oponenti Plenkoviću boje se i vlastite sjene, kalkuliraju i očito su procijenili da nije vrijeme da ponovo, barem diskretno, okrenu leđa stranačkom šefu”, kaže nam istaknuti član HDZ-a.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:22