INTERVJU ZA GLOBUS

HAJDAŠ DONČIĆ NEĆE IĆI U UTRKU ZA ŠEFA SDP-a 'Razočaran sam. Depresivan sam. Ne osjećam se dobro'

Siniša Hajdaš Dončić
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Razočaran sam rezultatima izbora, možda čak i pomalo depresivan. Ne osjećam se dobro, kaže u razgovoru za novi broj Globusa član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. “Ne volim poraze u kojima sudjelujem”, dodao je. “A u ovome sam sudjelovao kao član SDP-ova Predsjedništva, dakle najužeg vrha stranke. Mala mi je satisfakcija to što sam bio na čelu naše liste u III. izbornoj jedinici gdje smo osvojili oko 54 posto glasova. To je super rezultat, i to je dokaz da je sjeverozapad Hrvatske utvrda ljevice – SDP-a i HNS-a.”

Hajdaš Dončić ne smatra realnima napore da Narodna koalicija pokuša okupiti većinu u Saboru i formirati Vladu. “Treba biti realan. HDZ je pobijedio, mi izgubili i nemamo realnog puta do formiranja održive većine”, rekao je, dodavši da očekuje kako će ova Vlada, koliko god loša bila – a bit će, smatra, loša – vjerojatno biti stabilna i imati dobre šanse da doživi kraj mandata.

Osvrćući se na glavnog političkog konkurenta i promjene koje su se dogodile s dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, Hajdaš Dončić kaže: “Problem je s HDZ-om to što su oni još uvijek, u širem smislu, nacionalsocijalistička stranka. Imaju jako izražen nacionalni naboj, a zalažu se za brojne suštinski socijalističke koncepte, od ekonomije do raznih društvenih tema.”

Komentirajući skori odlazak Zorana Milanovića odbija nagađanja da će se i on naći među pretendentima za novog predsjednika stranke. “U ovim okolnostima neću se kandidirati za šefa SDP-a. Očekujem minimalno dvije kandidature – Tonina Piculu i Ranka Ostojića, iako nije isključeno da ih bude još. Važni je da sad stabiliziramo stanku.”

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:59