DAMIR HABIJAN

HDZ-ovac KOJEG NAPADA ILČIĆ ZA GLOBUS 'Napadom na moj način života on se nije ponio kao kršćanin. Ali to mi neće škoditi, stranka me odlično prihvaća'

Damir Habijan
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“Može li mi Ilčićev napad donijeti neke probleme? Možda, ali što se mene tiče, ta je priča definitivno zaključena. Čak i javne osobe, kao što su političari, imaju pravo na određenu razinu privatnosti. Neke stvari čovjek treba zadržati samo za sebe, kao svoju intimnost. Smatram da u tom pogledu mora postojati granica koju nije potrebno, ni pristojno, ni dopustivo prelaziti”, kaže u velikom intervjuu Globusu Damir Habijan, šef varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Varaždina, kojega je Ladislav Ilčić, njegov protukandidat iz Hrasta, prozvao da živi suprotno kršćanskim vrijednostima.

Je li iznenađen takvim napadom čelnika ultrakonzervativne stranke koja je na izborima upravo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om ušla u Sabor?

“Smatram nekorektnim tumačiti bilo čije poimanje vjere i načina života. Odgojen sam u katoličkom duhu, praktični sam vjernik, ali način na koji živim svoju vjeru moj je osobni izbor. Nikome neću dopustiti da mi u to zadire. Pogotovo to neću dopustiti ljudima koji su u tom pogledu vrlo problematični. Veliko je pitanje je li gospodin Ilčić u ovom slučaju zaista postupao kao kršćanin. Osobno sam uvjeren da nije”, kaže Habijan.

Kakav je njegov stav o LGBT-osobama i o pravima ljudi koji žive u istospolnim zajednicama?

“Smatram da je naš Zakon o životnom partnerstvu dobar i jedan je od progresivnijih u Europi. Njegove odredbe nikome ne štete i nikoga ne ugrožavaju i zato je ponovno otvaranje rasprave o njegovom sadržaju posve nepotrebno.”

Upitan kako ga, s obzirom na njegove liberalnije stavove, prihvaćaju u HDZ-u i ne osjeća li se u toj stranci kao strano tijelo, Habijan samouvjereno odgovara:

“Odlično sam prihvaćen u HDZ-u. Nipošto se ne osjećam kao strano tijelo. Nisam osjetio da bi itko u stranci imao nešto protiv mene ili da su mi Ilčićeve optužbe naštetile. Vjerujem da će mnogo više štetiti onome koji ih je potegao.”

U intervjuu Damir Habijan pobliže govori i o tome kako je prvi u HDZ-u javno pozvao Karamarka na ostavku, čime je stekao povjerenje Andreja Plenkovića, zašto Varaždin smatra gradom depresije i apatije i što nudi u svojem izbornom programu...

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:29