POPULISTIČKA INTERNACIONALA

JE LI ŠKORO U POPULARNOM GLUMCU PRONAŠAO IZVOR SVOJIH PREDIZBORNIH MUDROSTI Sličnost je prilično očita, iako su pozicije i namjere drugačije

 
Miroslav Škoro i Vladimir Zelenski (fotomontaža)
 Ante Čizmić / CROPIX, REUTERS

“Vratimo vlast narodu”, “Izravno ću komunicirati s narodom i zajedno s vama birati ministre, suce Ustavnog suda, državnog tužitelja”, “Treba promijeniti Ustav da bude efikasniji i jasniji”, “Političke elite otuđile su se od naroda”, “Uvest ću izravnu demokraciju putem općenarodnih referenduma i on line-anketa”, “I o najdelikatnijim političkim stvarima raspravljat će se uz otvorena, a na iza zatvorenih vrata”, “Samo ću narodu polagati račune”, “

Nakon svake odluke obraćat ću se narodu”, “Moj je glavni zadatak da na vlast dovedem pristojne i domoljubne stručnjake”. Čije su ovo izjave? Mnogi će, na prvu, reći da su to izvaci iz nedavne objave predsjedničke kandidature Miroslava Škore. I više-manje jesu. Ili vam se barem čini da bi to baš on mogao izreći. No ovih nekoliko izabranih citata ipak nisu Škorini. Ovo je u posljednjih godinu dana izrekao glumac i zabavljač, ali ne Škoro i ne Hrvat, nego - Vladimir Zelenski, otprije koji mjesec predsjednik Ukrajine.

Je li Miroslav Škoro u uspješnom i popularnom ukrajinskom glumcu pronašao izvor svojih predizbornih mudrosti? Je li Škoro odlučio plagirati koleginu uspješnu i pobjedničku kampanju? (Ako je zbilja samo ona pridonijela njegovoj pobjedi, a ne mnoge druge stvari jer se Zelenski u pravo vrijeme našao na pravom mjestu). No moglo bi se reći da ima puno dodirnih točaka. Sličnost sa Zelenskim prilično je očita - od nastupa, prezentacije do populističkih jednostavnih poruka, mada su njihove pozicije i namjere ipak drugačije. Zelenski i Škoro jesu populisti, ali njihove pobude, vrijednosni i ideološki rakurs su drugačiji. Pokušavaju li Miroslav Škoro i njegov tim zapravo kopirati Zelenskog i po špranci polučiti isti rezultata!? Kampanja i jednog i drugog krenula je kao “štos”. I Zelenskog su stavili “onako slučajno” u ankete. On se s tim izrugivao u svojim stand up-nastupima: “Mama me više ne pita jesam li jeo, nego hoću li se kandidirati.”

A kada se, vrlo brzo, prometnuo u lidera po javnom mnijenju, “podlegao je pritiscima” i objavio kandidaturu. Miroslav Škoro odnosno oni koji mu kreiraju kampanju i scenski nastup očito su se inspirirali nastupima Vladimira Zelenskog, kopirajući njegove glavne političke naglaske. Čime se služio Zelenski? Stalno se pozivao na narod, napadao je odiozne političke elite, najavljivao ustavne reforme te se obraćao isključivo putem videoporuka na Youtubeu i Facebooku. Obojica su preko Youtubea i svog Facebook-profila objavila ulazak u politiku istim riječima, i to tek nakon poduljeg uvoda: “Donio sam odluku da se kandidiram za predsjednika.” Škoro uoči Dana državnosti, a Zelenski u novogodišnjoj videočestitki Ukrajincima. I sada kad je postao predsjednik Zelenski kaže da ne kani promijeniti način komunikacije, pa je tako u povodu prvih 30 dana na čelu Ukrajine ponovno objavio video na Youtubeu pod naslovom “Što sam napravio za mjesec dana”.

Zagreb, 280519.
Dvorana Vatroslav Lisinski.
Svecanost povodom 28. obljetnice oruzanih snaga RH.
Na fotografiji: Miroslav Skoro.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Zelenski izbjegava talk showove, novinske konferencije, intervjue i debate s drugim političarima. “Ja izravno komuniciram s narodom”, njegov je odgovor. Zelenski je pomeo svu svoju konkurenciju. U drugom krugu pobijedio je tada aktualnog predsjednika Viktora Porošenka s razlikom od gotovo 50 posto. No Zelenski nije ulazio u “klinč” sa suparnicima, nego im je davao odgovore, komentare ili postavljao pitanja na njihov istupe u kratkim spotovima na Youtubeu, dok su se ostali kandidati pridržavali starih predizbornih metoda poput skupova, TV-istupa, razgovora s novinarima. Zelenski je sve to izbjegavao, isključivo se obraćajući putem društvenih mreža u dobro izrežiranim duhovitim i jasnim porukama, koje su imale gledanost od nekoliko stotina tisuća klikova i koje su se “šerale” putem društvenih mreža. Neprestano se iščekivalo njegovo obraćanje. Obraćao se tako i određenim društvenim skupinama. Za svakog jedan spot o nekom važnom pitanju – od odnosa s Rusijom do mirovina i zdravstvene skrbi.

I Zelenski je bio “nezavisni kandidat” kako bi sa sebe maknuo “breme” stranačkog opredjeljenja. No u međuvremenu (bliže mu se parlamentarni izbori) osnivao je stranku sugestivnog imena Sluga naroda, doduše po njegovoj istoimenoj vrlo popularnoj TV-seriji.

Najlakše mu je bilo igrati “izvansistemskog kandidat” u zemlji umornoj od korumpirane i uhljebničke političke elite za koje zakoni ne vrijede i koji kao da ne žive “zajedno s nama”. On je i najavio promjene Ustava, kako bi “svi građani bili ravnopravni pred zakonom”, što mu je diglo rejting, ali sad neki ukrajinski politolozi komentiraju: “Sada u Ustavu i zakonu sve lijepo piše, stvar je u provedbi.” Zelenski je bio prepoznatljiv, popularan. Svježe lice kao izazov okoštaloj, diskreditiranoj i svima već dosadnoj političko eliti i starim stranačko-političkim strukturama koje su “upropastile zemlju”. No kampanju su mu krojili zapravo predstavnici istih tih struktura. Recimo, jedan je od glavnih u njegovu timu Dmitrij Razumkov, koji je radio još u Uredu bivšeg predsjednika Leonida Kučme, a poslije je bio visoki dužnosnik Stranke regija odbjeglog predsjednika Viktora Janukoviča, ili pak Aleksandar Daniljuk, nekadašnji bivši bliski suradnik i savjetnik Petra Porošenka, s kojim se bio posvadio i za kojeg kažu kako je Porošenkov poraz njegova osobna osveta.

Režiseri Škorina istupa uvidjeli da je najveće rasprave izazvalo pozivanje na ustavne promjene i na uvođenje “izravne demokracije” putem općenarodnih referenduma, a u biti je to pozivanje na narod i reforme uglavnom isprazno i, što je najvažnije, teško provedivo u život. No jedan od glavnih “udara” Zelenskog išao je upravo na promjene Ustava te uvođenje općenarodnih referenduma, između ostalog i kao predsjednička poluga vladanja te uvođenje instituta “narodnog veta” na neke zakonske ili druge političke odluke - kako se ne bi prihvatile odluke kojima “narod nije zadovoljan”.

I Škoro, poput Zelenskog, smatra da predsjednik ima pravo inicirati referendume i zakonodavne referendume, koji se onda moraju odmah implementirati. On to naziva “izravnom demokracijom”, a dok se to ne ostvari, predlaže “on line-ankete” kao savjetodavno tijelo predsjedniku. Zelenski je tako izjavio da će on napraviti popis ljudi za čelna mjesta u Vladi (premijera, ministara vanjskih i unutarnjih poslova te obrane), zatim za šefove tajnih službi, suce Ustavnog suda, javnog tužitelja, pa će nakon referenduma ili on line-ankete predsjednik odlučiti. Naime, Zelenski je rekao da će njegov prvi zakonski prijedlog biti “Zakon o narodnoj vlasti”. On bi trebao ozakoniti mehanizam po kojem samo narod Ukrajine postavlja osnovne zadatke za vlast putem referenduma i drugih formi izravne demokracije.

Osim toga, i Zelenski se stalno, poput Škore, uspoređivao s nekadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, koji je došao iz glumačkih voda, ali obojica su zaboravili da je Ronald Reagan, prije nego što je postao predsjednik, bio guverner Kalifornije, i to osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45