BISKUPI 10. VELJAČE 1990.

KAKO JE CRKVA PRIPREMALA VJERNIKE ZA PRVE IZBORE I kako je o tome Udba izvijestila državni vrh

Kardinal Franjo Kuharić na glasačkom mjestu u Tkalčićevoj ulici
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, za deveti saziv Hrvatskoga sabora, Globus donosi vrijedno otkriće o tome kako su se prije 26 godina u Hrvatskoj, tada još “Socijalističkoj Republici”, federalnoj jedinici SFR Jugoslavije, pripremali prvi slobodni višestranački izbori. Ali nije riječ o pripremama koje su se obavljale na javnim i tajnim sjednicama vladajućega Saveza komunista i u visokim državnim strukturama, nego na ideološki potpuno suprotnoj adresi – u Katoličkoj crkvi.

Darko Hudelist, ugledni novinar i publicist, koji godinama intenzivno istražuje zamršene, trajno nepomirljive odnose između socijalističkih vlasti i Crkve, otkrio je izvještaj Službe državne sigurnosti Sekretarijata za unutrašnje poslove SR Hrvatske, poznatije kao (hrvatska) Udba, o jednom od najosjetljvijih trenutaka novije hrvatske političke povijesti. Riječ je o tajnom prisluškivanju sastanka hrvatskih biskupa u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu 10. veljače 1990., samo dva i pol mjeseca prije izbora, gdje su prelati, s kardinalom Franjom Kuharićem na čelu, odlučivali kako će se Crkva, kao stožer antikomunističke oporbe, ponašati u sudbonosnim promjenama – koju će stranku i kakav program poduprijeti.

Tada biskupi još nisu bili odlučili kome će se prikloniti, da li Tuđmanovu HDZ-u, Veseličinu HDS-u ili nekome trećem. “Svećenici trebaju poticati vjernike da obavezno iziđu na izbore”, zaključili su. “Službeno im ne smiju sugerirati direktno za koga da glasuju, ali privatno smiju. Važno je samo jedno: da ljudi ne daju glas komunistima.”

Udbino izvješće donosi niz detalja s toga sastanka, na kojemu je kardinal Kuharić održao gorljiv domoljubni govor, no među sudionicima sastanka bio je i jedan koji je u torbi držao Udbin prislušni uređaj...

Članak u cijelosti pročitajte u novom broju Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:02